• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Iulie , 2017

Dialoguri virtuale / Aceeaşi Mărie cu o pălărie mai mică

Întrebare: Avem un Guvern nou cu un program „nou”, cu speranţe, temeri şi angoase. În fond ce avem?

Răspuns: Avem acelaşi program, dar rotunjit „în jos”, cu corecturile afe­rente temerilor că prima variantă era cam „politicianistă”.

Î.: Pentru ca să înţelegem mai bine, vă rog să concentraţi în câteva cuvinte modificările faţă de varianta din perioada alegerilor generale?
R.: În noul program de guvernare se prevede printre altele creşterea sala­riului minim, introducerea unui impozit pe cifra de afaceri, schim­bări în colectarea TVA, acordarea unor credite fără dobândă pentru tineri şi introducerea unei taxe pe produsele al căror consum are un impact negativ major asupra sănătăţii populaţiei.

Î.: Să le luăm la rând. Cea mai mare reacţie a stârnit-o modificarea sistemului de impozitare a firmelor. În locul impozitului pe profit a impo­zitării cifrei de afaceri?
R.: Pentru ca să vă dau un răspuns corect trebuie să ne reamintim că în România a fost o perioadă când im­pozitul se aplica pe cifra de afa­ceri. A fost bine? A fost rău? Dacă s-a modificat înseamnă că ceva hibă avea.
Poate un alt fel de răspuns este mai corect. De zeci de ani ni se impută că suntem impredictibili şi netrans­pa­renţi. Că modificăm regulile pe parcursul jocului. Nici de această dată nu am dezminţit şi mai mult, în prima şedinţă a noului guvern, s-a hotărât reducerea perioadei de aplicare a modificărilor codului fiscal de la şase luni la trei luni. Întrebarea este, în aceste condiţii, cum se mai poate concepe un plan de afaceri? Care sunt posibilităţile de a face o programare pe termen lung? A dispărut din vocabularul nostru economic noţiunea de „strategie”?
Desigur, unii invocă faptul că acest mod de impozitare loveşte în capacitate firmelor de a investi, alţii sperie capitalul străin, alţii anunță împingerea la un nivel fără precedent a agresiunii sistematice împotriva tuturor celor care au contribuit în ultimii ani la evoluția țării: economie privată, profesioniști, zona sănătoasă a administrației, parteneri externi – state și companii.
Niciuna din cele susţinute nu exultă de echilibru.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.