• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Noiembrie , 2014

Dezastru pe piaţa laptelui

Fermierii se confruntă cu cea mai grea situaţie după 2009 încoace, cauzată atât de condiţiile meteo, cât şi de embargoul impus de Rusia. Unii procesatori au anunţat că nu mai preiau lapte de la fermieri pentru că vând din stoc. La rafturi, doar laptele de import este mai ieftin.

 
 

Pe data de 6 august, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne şi lapte precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia. În schimb, Elveţia este scutită de măsurile introduse de Moscova pentru că nu a participat la sancţiunile impuse de occidentali Rusiei după anexarea Crimeei.

 

Marii exportatori de fructe şi legume, precum Polonia şi Olanda, resimt deja impactul embargoului, şi Comisia Europeană caută modalităţi de a-i despăgubi pe fermieri sau de a găsi noi pieţe de desfacere a produselor alimentare.

 

Totalul exporturilor de produse alimentare din UE către Rusia s-a ridicat anul trecut la 11,8 miliarde de euro, iar produsele care fac obiectul embargoului rus au reprezentat 5,1 miliarde de euro în exporturi în 2013, menţionează documentul.

 

Embargoul impus de Rusia statelor europene, dar şi condiţiile meteorologice creează probleme grave şi pe piaţa lactatelor din România. Fermierii au ajuns în situaţia de a renegocia preţuri mai mici cu procesatorii, care, la rândul lor, încearcă să scape de stocuri. Pentru consumatorul final, surplusul de lapte de pe piaţa locală nu se traduce însă printr-un preţ mai mic. Au însă la dispoziţie varianta laptelui de import, care a ajuns în unele lanţuri de hipermarket la un preţ sensibil mai mic comparativ cu cel comercializat sub branduri ale unor procesatori prezenţi în România.

 

„Situaţia este foarte dură. Criza este mai mare decât în 2009, când laptele a ajuns la cel mai mic preţ”, a declarat pentru Economica.net Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine. Potrivit acestuia, mai mulţi fermieri au fost anunţaţi deja de către unii procesatori că nu li se va mai prelua laptele.

 

„Pe bazinul Dornelor, fermierii au fost anunţaţi că de la 1 noiembrie procesatorii nu mai preiau laptele”, susţine Frânc. Mai mult, potrivit acestuia, faţă de alţi ani în care procesatorii găseau cu greu lapte în piaţă, acum, fermierii au ajuns în situaţia de a negocia un preţ mai mic, numai să li se preia laptele”. Acum preţul (la poarta fermei n.red.) a ajuns 0,8-1,6 lei litrul, în funcţie de cantitate şi calitate. Anul trecut, pe vremea aceasta, preţul era de 1,8-2 lei”, mai spune reprezentantul fermierilor.

Potrivit acestuia, Federaţia a discutat cu Ministerul Agriculturii pe această temă, soluţia fiind un sistem de sprijin similar cu cel acordat producătorilor de legume şi fructe.

 

„România şi-a exprimat deja poziţia la Bruxelles. Am solicitat un sprijin financiar din partea UE, similar cu cel acordat producătorilor de legume şi fructe”, a declarat Frânc.

 
 

Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselkhoznadzor) a decis recent să interzică importul de carne şi mezeluri provenite din Republica Moldova, sub pretextul „încălcării normelor sanitare” în această ţară. Relaţiile dintre Republica Moldova şi Rusia s-au răcit după ce, în luna iulie a acestui an, Chişinăul a ratificat acordul de asociere cu Uniunea Europeană. La finele lunii iulie, Rusia a introdus o serie de accize pentru importurile de carne, vegetale, fructe, zahăr, vin şi bere provenite din Republica Moldova.

 

„Încălcări sistematice ale normelor sanitare au fost descoperite la mai multe societăţi din Republica Moldova. Având în vedere importanţa acestor încălcări, o interdicţie provizorie privind importul de carne şi mezeluri a fost decretată, începând din 27 octombrie 2014’’, se arată într-o scrisoare trimisă de Rosselkhoznadzor departamentelor sale regionale.

Rusia este al doilea mare partener comercial al Republicii Moldova după Uniunea Europeană, fiind responsabilă pentru 25,5% din schimburile comerciale, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană.

 
 

„Pe bazinul Dornelor, fermierii au fost anunţaţi că de la 1 noiembrie procesatorii nu mai preiau laptele. Faţă de alţi ani, în care procesatorii găseau cu greu lapte în piaţă, acum, fermierii au ajuns în situaţia de a negocia un preţ mai mic, numai să li se preia laptele”.

Claudiu Frânc

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.