• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Noiembrie , 2015

Despre SES-uri, dezvoltare şi incluziune socială

Interviu cu Dan Adrian Pop, expert comunicare în cadrul proiectului „Paşi spre incluziunea profesională prin dezvoltarea economiei sociale”

 

Reporter: Ce este Economia Socială?

Dan Adrian Pop: Economia socială numită şi „economie solidară” s-a dezvoltat din necesitatea de a găsi soluţii noi, inovatoare unor probleme sociale, economice sau de mediu  ale comunităţilor şi pentru satisfacerea nevoilor care sunt ignorate sau insuficient acoperite de sectorul public sau privat.

Deşi există diferenţe de la ţară la ţară, peste tot în Uniunea Europeană există entităţi comparabile, care au aceleaşi caracteristici, chiar dacă acestea nu sunt descrise ca făcând parte din „economia socială” şi nu sunt reglementate juridic în toate statele membre.

 

Reporter: Care este scopul principal al Economiei Sociale?

Dan Adrian Pop: Scopul principal al economiei sociale, în comparatie cu scopul economiei de piaţă, nu este obţinerea de profit, ci constă în îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi oferirea de noi oportunităţi pentru persoanele dezavantajate sau făcând parte din categorii vulnerabile.

Economia socială acordă prioritate unui model de întreprindere (întreprindere de economie socială)* care nu se poate caracteriza prin dimensiuni sau prin sectoarele în care îşi desfăşoară activitatea, ci prin respectarea unor valori comune.

 

Reporter: Care este rolul Economiei Sociale într-o comunitate?

Dan Adrian Pop: Întreprinderile de economie socială joacă un rol important în sprijinirea obiectivelor stabilite prin politicile guvernamentale, ajutând la creşterea productivităţii şi competitivităţii, contribuind la dezvoltarea unei societăţi inclusive şi participative, încurajând şi abilitând membrii comunităţii să participe la rezolvarea unor probleme locale, oferind o nouă modalitate de furnizare a serviciilor publice.

 

Reporter: Cum regăsim Structurile de Economie Socială (SES) la nivelul judeţului Maramureş?

Dan Adrian Pop: În Maramureş, atât în Comuna Fărcaşa, cât şi în alte zone, am întâlnit cel mai frecvent organizaţii non-profit, asociaţii în special, care desfăşurau activităţi de economie socială.

Se adaugă termenul de „întreprindere de economie socială” termenului de „întreprindere socială” datorită lipsei reglementărilor în legislaţia românească a unei anumite forme, distincte, de organizare a activităţilor economice întreprinse de entităţile economiei sociale menţionate mai sus. De asemenea, utilizăm termenul de întreprindere de economie socială pentru a include totalitatea acestor forme de activitate economică şi pentru a nu elimina vreuna dintre posibilele variantele de activitate economică desfăşurate de organizaţiile sus-menţionate.

 

Reporter: Care sunt actorii principali ai economiei sociale?

Dan Adrian Pop: Economia socială include forme diverse de organizare şi/ sau juridice cum ar fi: asociaţiile şi fundaţiile, cooperativele, cooperativele de credit, cooperativele agricole, societăţile agricole, casele de ajutor reciproc, unităţile protejate, asociaţiile de proprietari de locuinţe.

 

Reporter: Care este legătura între Economia Socială şi Unităţile protejate?

Dan Adrian Pop: Unităţile protejate sunt entităţi ale economiei sociale, cunoscute la nivel european sub denumirea de întreprinderi sociale pentru integrarea în muncă sau întreprinderi de inserţie profesională.

Întreprinderile sociale pentru integrarea în muncă sunt entităţi economice autonome, al căror principal obiectiv îl reprezintă integrarea profesională a persoanelor care se confruntă cu dificultăţi serioase pe piaţa muncii. Această integrare se realizează pe piaţa liberă a muncii, în cadrul unor ateliere protejate sau prin formare şi calificare profesională.

Întreprinderile de inserţie profesională sunt active în diverse domenii, dintre care în Europa cele mai întâlnite sunt: activităţile manuale (construcţii, tâmplărie), colectarea şi reciclarea deşeurilor, întreţinerea spaţiilor verzi, curăţenie publică, ambalarea produselor.

 

Reporter: Ce îşi propune proiectul vostru pentru Maramureş?

Dan Adrian Pop: Proiectul nostru se numeşte „Paşi spre incluziunea profesională prin dezvoltarea economiei sociale” şi este un proiect POSDRU, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 6: Promovarea incluziunii sociale. Domeniu Major de Intervenţie 6.1 Dezvoltarea economiei sociale. Liderul de parteneriat şi solicitantul proiectului este Primăria Comunei Fărcaşa.

Scopul proiectului nostru este de a promova incluziunea socială a persoanelor ce aparţin grupurilor vulnerabile din regiunile Nord-Vest şi Nord-Est prin creşterea oportunităţilor de ocupare a acestora.

 

Reporter: Care sunt grupurile vulnerabile cărora vă adresaţi prin acest proiect?

Dan Adrian Pop: În total, avem un grup ţintă de 560 de persoane, repartizat astfel: 130 femei în situaţii de risc, 124 persoane care trăiesc din venitul minim garantat, 84 persoane cu dizabilităţi, 84 persoane de etnie romă, 30 familii care au mai mult de 2 copii, 40 familii monoparentale, 40 persoane care au părăsit timpuriu şcoala şi 28 tineri care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului.

Aceştia au fost identificaţi în toata zona de Nord-Vest şi Nord-Est, şi s-au desfăşurat diferite activităţi, iar o parte dintre aceştia şi-au găsit un loc de muncă în Economia Socială.

 

Reporter: Care sunt activităţile pe care le desfăşuraţi în cadrul proiectului?

Dan Adrian Pop: Se vor derula un set de activităţi care vizează integrarea durabilă pe piaţa muncii a persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile, prin dezvoltarea economiei sociale, formarea profesională corelată cu cerinţele pieţei muncii, prin consiliere vocaţională şi psihologică, orientare profesională şi medierea locurilor de muncă, acestea având efecte pe termen lung, crescând şansele de ocupare şi celor care nu au fost angajaţi direct prin proiectul nostru.

O altă activitate importantă este de promovare şi crearea unui cadru favorabil dezvoltării sectorului economiei sociale la nivelul regiunilor Nord - Vest şi Nord – Est, o realizăm prin organizarea unor conferinţe naţionale, prin spoturi video, difuzate la nivel naţional şi în special prin BursaEconomieiSociale.ro, platforma dedicată Întreprinderilor de Economie Socială.

 

Reporter: Concret, care sunt structurile de Economie Socială care funcţionează în prezent în Maramureş şi cu ce se ocupă ele?

Dan Adrian Pop: Toate au forma juridică de „asociaţie” şi sunt situate în mai multe zone ale judeţului, iar domeniile de activitate sunt la fel de diverse. Aşa cum se poate vedea, prin proiectul nostru, comunităţile locale beneficiază şi de inovaţie, prin dezvoltarea serviciilor şi produselor oferite şi realizate în mediul rural, iar altele se încadrează în categoria Unităţilor Protejate.

Asociaţia Verde pentru sănătate - Tămaia - Amenajare spaţii verzi va amenaja şi menţine spaţiile verzi: cimitire, spaţii publice, canale de curgere, grădini etc..

Prin structura acestei întreprinderi de economie socială se creează 7 locuri de muncă, din care 5 vor fi destinate persoanelor ce aparţin grupurilor vulnerabile.

Asociaţia Profesionişti pentru Viitor - Fărcaşa - Centrul de Formare Profesională va furniza servicii de formare profesională persoanelor fizice aflate în căutarea unui loc de muncă şi diverse activităţi educative.

Asociaţia Un Zâmbet pentru Vârsta a Treia - Sârbi - Centru rezidenţial pentru persoane vârstnice va realiza servicii de îngrijire persoanelor vârstnice ce şi-au pierdut parţial capacitatea de autoîngrijire sau se confruntă cu probleme de natură socială fie datorită lipsei unor spaţii de găzduire, fie a însingurării şi a lipsei vecinătăţii.

Asociaţia Codrul Oarţei - Oarţa de Sus – Oferă servicii şi produse de croitorie

Asociaţia Centru de Inovaţie şi Creaţie – Moisei – este un susţinător puternic al serviciilor de dezvoltare comunitară şi al păstrării tradiţiei populare maramureşene. Va organiza ateliere de creaţie, seri tradiţionale maramureşene, producerea şi comercializarea de produse tradiţionale (ii, pături, covoare, broderii, produse manufacturate etc.).

Asociaţia Special Candle ART - sat Săsar - Producţie lumânări decorative – Unitate Protejată, va produce lumânări decorative: lumânări de nuntă, de botez, lumânări parfumate, tematice.

 

Reporter: Care sunt partenerii din cadrul acestui proiect?

Dan Adrian Pop: Aşa cum am menţionat, solicitantul este Comuna Fărcaşa, iar partenerii sunt Fundaţia Solidaritate şi Speranţa din Iaşi, Comuna Oarţa de Jos, Asociaţia Active Thinking – ACT şi Asociaţia Profesională de Resurse în Dezvoltarea Comunitară din Baia Mare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.