• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Aprilie , 2016

Deşeurile medicale poluează bugetul Statului

În 2005, după închiderea incineratoarelor din spitale, pe motiv că nu sunt conforme cu standardele europene, afacerea deşeurilor periculoase a fost preluată de o mână de „băieţi deştepţi” care au generat pierderi de milioane de Euro în bugetul Statului. Este concluzia unui raport recent al Curţii de Conturi.

 

 

Nu avem bani suficienţi pentru sănătate, dar îi risipim în afaceri păguboase! După închiderea crematoriilor folosite de fiecare spital, Ministerul Sănătăţii a aplicat o politică aiuristică şi păguboasă în acest domeniu: pe de o parte a făcut investiţii succesive în mai multe tipuri de sisteme de neutralizare a deşeurilor medicale, din care o bună parte nu s-a folosit niciodată, pe de altă parte a deschis cale liberă unui monopol în domeniu pentru „băieţii deştepţi”. Un raport recent al Curţii de Conturi dezvăluie dezastrul din acest sector.

 

De lacunele legislative şi dezinteres au profitat privaţii. Firma I.F. Tehnologii, controlată de câţiva oameni de afaceri din Cluj şi de un constănţean, rudă

de-a primarului de la Constanţa, Radu Mazăre avea contract cu mai toate spitalele din ţară, printre care şi Spitalul din Borşa, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, menţionat în raportul Curţii de Conturi. Potrivit presei,  în 2011 însă, I.F. Tehnologii se vinde concernului Stericycle, care azi deţine aproape un monopol la nivel naţional. Spitalul borşean urma să se numere printre cele 88 de spitale din ţară şi 9 aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii care să fie dotate cu instalaţii de neutralizare a deşeurilor medicale. Proiectul avea o valoare totală de 21 de milioane de euro, proiect care a fost pierdut din cauză că nu a fost aprobată Strategia Naţională în domeniul deşeurilor medicale. Mai mult, potrivit raportului, costul mediu care trebuia plătit operatorilor economici era de 3,36 lei. Numai că sumele diferă foarte mult de la un spital la altul, deşi operatorul e acelaşi: „Spitalul de Recuperare Borşa, judeţul Maramureş şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, care în anul 2013 au avut încheiate contracte de prestări servicii de colectare, transport şi eliminare deşeuri periculoase cu aceeaşi societate, respectiv SC I.F. Tehnologii SRL. Potrivit contractelor încheiate, Spitalul de Recuperare Borşa a plătit SC I.F. Tehnologii SRL un preţ de 6,93 lei/kg deşeu colectat, spre deosebire de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj care a plătit 5,88 lei/kg deşeu colectat”.

 

Potrivit raportului, întreaga afacere a gestionării deşeurilor medicale a produs la nivel naţional o gaură de 3 milioane de lei: „economiile estimate în sumă de 3.069.490 lei (aprox. 684.833 euro) rezultate în cazul în care, unităţile sanitare cuprinse în eşantionul auditorilor publici externi ar fi utilizat instalaţiile de tratare aflate în dotarea acestora, iar celelalte unităţi sanitare din eşantion care nu dispun de o instalaţie proprie ar fi plătit, urmare negocierii cu operatorii economici, un cost mediu de 3,36 lei/kg deşeu colectat, la care se adaugă suma estimată de 77.683.730 lei (aprox. 17.331.994 euro) reprezentând finanţarea din fonduri europene pe care Ministerul Sănătăţii a pierdut-o urmare neaprobării Strategiei Naţionale în domeniul deşeurilor medicale, s-ar fi putut utiliza pentru achiziţionarea unui număr de aproximativ 181 instalaţii de neutralizare tip NEWSTER10”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.