Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Sambătă , 9 Septembrie , 2017

Deputatul Sorin Bota despre Garda Civilă și etichetarea produselor

de Nicolae Teremtus

Una dintre inițiative se referă la voluntariat și înființarea Gărzii Civile. O structură care ar putea fi de ajutor în complexa problemă de asigurare a apă­rării statului și a cetățenilor acestuia.


„După eliminarea armatei obligatorii constatăm că în România, mai ales tine­rii, nu mai beneficiază de binefacerile unei pregătiri militare, ceea ce înseam­nă, pe lângă pregătirea propriu-zisă, un mijloc de educație într-un anumit spirit, iar în armata română se punea problema că nu mai există un număr suficient de militari plătiți. În caz de nevoie, cine ne apără?
Pe de altă parte, rezerviștii de azi ajung să fie prea bătrâni la un anumit mo­ment. Nu vor mai putea face prea multe din punct de vedere militar. Am consi­derat atunci că o minimă pregătire militară, teoretică și practică ar trebui să se facă într-un anumit mod mai
actual, mai modern și nu cum era pe vremuri. Așa am scris acest proiect de lege. Se va face o pregătire militară, așa cum ai merge la serviciu, trei luni, șase luni, maxim nouă luni. În paralel să se facă o perfecționare profesională în echivalentul civil al armei militare în care te pregătești.
În această perioadă se primește o soldă echivalentă cu salariul minim pentru a se putea întreține persoana care se pregătește. Se mai pot acorda alte facilități pentru transport sau o masă caldă pe zi. Iar la finalul perioadei de pregătire se primește și un certificat de perfecționare profesională într-o activitate civilă, repet, echivalentă cu arma militară la care s-a pregătit.
Doamne ferește să avem nevoie de astfel de pregătire militară!
Atunci mi-a venit ideea, plecând de la niște situații de care ne-am lovit în de­cursul anilor, respectiv înființarea Gărzii Civile.
Se știe că în toate localitățile din țară au loc fel și fel de evenimente nedorite, de la dezastre naturale, la altfel de evenimente.
Până intervine instituția statului care ar trebui să intervină în astfel de situații, ce se face? Cine intervine până ajunge mașina de pompieri sau ambulanța în satul izolat de nămeți sau de ape? Sau a fost accidentul aviatic din Apuseni!
Revenind, dacă tot vor fi oameni cu această pregătire militară făcută, inclusiv ceilalți care au făcut armata când era obligatorie, se pot aduna într-o struc­tură locală, tip ONG, numită Garda Civilă!
Această structură va avea de la Primării un sediu, echipament necesar pentru vară, iarnă, pentru tot felul de intervenții.
Pe bază de voluntariat, această structură va fi funcțională.
Aceasta este motivația și esența legii. Pentru cei care vor activa în Garda Civilă, sau ca voluntari, vor fi facilități pe perioada în care sunt activi. Facilități de ordin fiscal, ajutor din partea statului în programe de genul: Prima casă, Prima mașină.
Vor putea să se pensioneze anticipat, cu maxim doi ani, dacă activezi un număr mare de ani în Garda Civilă. Aceste facilități reprezintă o minimă motivație pentru cei care vor veni spre aceste activități. Vor putea veni și femei, la fel cum era și pe vremea în care se făcea armata obligatoriu.
Înainte de a scrie proiectul de lege am avut întâlniri cu personal din armată, ne-am consultat. Am preluat de la ei ideea că cei ce devin membri în această structură să aibă livret militar și tot ce decurge de aici. De exemplu, dacă există victime din rândul celor din Garda Civilă, o situație de nedorit, în urma intervenției undeva, să existe acele beneficii care revin familiilor mi­li­tarilor căzuți în misiuni.
Am vorbit și cu mulți colegi din Parla­ment și vor susține acest proiect!”, a spus Sorin Bota.

O altă inițiativă interesantă este cea legată de etichetarea produselor din co–merțul din România.
Și acest proiect de lege se află pe circuitul din Parlament, se așteaptă intrarea lui în dezbateri.
„Am plecat de la nevoia de eliminare a falsurilor de pe piață, pe cât posibil! Cum­părătorul să afle foarte facil câteva informații esențiale despre produsul pe care dorește să îl cumpere. Majoritatea nu pot citi acele explicații de pe produse scrise cu litere mărunte. Sunt și foarte multe informații. Așa că omul vede produsul, află cum arată în exterior și trece sau cumpără fără să știe exact ce este, cum este etc. Eticheta, așa cum este timbrul la produsele accizabile, nu oferă  nicio garanție că nu s-a umblat la dop, în cazul sticlelor. Acel timbru se poate desface și lipi înapoi. În țările din Vest am văzut etichete care dacă sunt des­făcute se albesc, sau apare scris: fals!
Trebuie să folosim acest tip de etichete, nu etichete simple care pot fi ușor desfăcute. Al doilea element în etiche­tare este legat de culoarea etichetei, care să îți dea minime informații despre conținutul produsului. Dacă e un produs bio, e verde. Dacă este un produs artificial, cu mulți coloranți, să fie roșu. Dacă e un produs cu puține ingrediente artificiale, să fie galben, iar dacă este un produs obținut din materiale reciclabile, să fie albastru!
Iar dacă este produs în România, se­­c­torul în care sunt aceste produse să fie colorat în culorile drapelului național”, ne-a explicat deputatul maramureșean.      

 

 

„Am plecat de la nevoia de eliminare a falsurilor de pe piață, pe cât posibil! Cum­părătorul să afle foarte facil câteva informații esențiale despre produsul pe care dorește să îl cumpere. Majoritatea nu pot citi acele explicații de pe produse scrise cu litere mărunte. Sunt și foarte multe informații. Așa că omul vede produsul, află cum arată în exterior și trece sau cumpără fără să știe exact ce este, cum este etc.”
Sorin Bota