Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 7 Februarie , 2022

Deputatul liberal Călin Bota cere ministrului Transporturilor informații privind începerea lucrărilor de modernizare a Gării Baia Mare

de Nicolae Teremtus

Călin Bota a depus o interpelare în care solicită ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să precizeze când va demara licitația pentru executarea lucrărilor de modernizare a Gării Baia Mare. De asemenea, în cadrul aceleiași interpelări, deputatul liberal a cerut informații și despre existența fondurilor necesare pentru realizarea acestui obiectiv de investiții.

Contractul pentru studiul de fezabilitate privind modernizarea/ reabilitarea stației de cale ferată Baia Mare a fost semnat de CFR în 17 octombrie 2019, iar în septembrie 2021 a fost finalizat acest studiu.

„Având în vedere că stadiul de degradare a Gării Baia Mare este destul de înaintat și e nevoie de reparații și modernizări urgente, am cerut ministrului Transporturilor informații privind demararea licitației pentru execuția lucrărilor. Avem finalizat studiul de fezabilitate și trebuie să mergem mai departe cu licitația și executarea lucrărilor, pentru a nu ne trezi ca în alte cazuri, peste câțiva ani, că studiul de fezabilitate nu mai e de actualitate și s-au cheltuit inutil banii publici. Această investiție este importantă pentru Baia Mare, pentru toți cetățenii care folosesc transportul feroviar. Gara din Baia Mare este cartea de vizită a municipiului nostru pentru oricine vine cu trenul în orașul nostru, iar în prezent clădirea gării se află într-o stare de degradare avansată, care nu face cinste Băii Mari”, a spus deputatul liberal maramureșean.

În 2019, Compania Națională de Căi Ferate CFR a demarat un proiect de modernizare a 47 de stații de cale ferată, prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Cu această ocazie, au fost lansate licitațiile în vederea elaborării studiilor de fezabilitate pentru primele 24 de stații de cale ferată, printre acestea fiind nominalizată și Gara Baia Mare.

Potrivit proiectului, se vizează repararea clădirilor, crearea de facilități pentru persoanele cu mobilitate redusă, înălțarea peroanelor în conformitate cu standardele europene, modernizarea copertinelor, a liniilor din stații, pasajelor, pasarelelor şi asigurarea accesului la peroanele intermediare, asigurarea sistemelor de ventilație şi încălzire, montarea de panouri fonoabsorbante, modernizarea echipamentelor de telecomunicații şi de informare a publicului călător, înlocuirea instalațiilor electrice, sanitare şi termice şi refacerea sistemului de drenaj.