• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Noiembrie , 2022

De la Martiriu la Fericire

 A devenit o tradiție ca AGRU (Asociația Generală a Românilor Uniți) Maramureș să organizeze, anual, Simpozionul „Arestarea Episcopilor” care, după beatificarea Episcopilor Martiri din 2 iunie 2019, a devenit „Arestarea Episcopilor. De la Martiriu la Fericire”.


Acesta are loc în zilele care marchează tris¬ta amintire a arestării întreg episcopatului greco-catolic român, în noaptea de 28-29 octombrie 1948. În fiecare an, conferențiarii din cadrul simpozionului aduc în fața publicului noi chei de interpretare a ceea ce a însemnat arestarea și jertfa în închisori a episcopilor și preoților martiri.

În cadrul evenimentului, au fost expuse volumele: „Dr. Vasile Lucaciu”, prezentare făcută de însuși autorul cărții, Blaga Mihoc, iar pr. dr. George Nicoară a prezentat „Eparhia greco-catolică a Mara­mureșului în timpul păstoririi Episcopului Alexandru Rusu”, de Viorel Rusu. Ediția din acest an a simpozionului, a XVIII-a, a adus și o noutate: publicarea confe­rințelor expuse în cele două ediții precedente (2020 și 2021). Volumul a fost îngrijit de Janeta Ciocan, președinte AGRU Eparhial, care s-a implicat îndeaproape și în buna desfășurare a evenimentului.

„A avut loc a XVIII-a ediție a unui Simpozion inițiat de AGRU eparhial Maramureș în urmă cu 18 ani. În prima parte a acestor ani, a fost dedicat istoriei Bisericii noastre, dar în special momentului în care cei șase episcopi ai Bisericii Greco-Catolice, în 1948 – 28 octombrie, au fost arestați. Atunci, Biserica a fost decapitată și a urmat interzicerea ei în România. După 1990, lumea nu mai știa prea multe despre această Biserică și AGRU, asociație a laicilor din Biserica Greco-Catolică ce a func­ționat foarte bine până în 1948 s-a refăcut și ea. Încet, încet a început să organizeze tot felul de manifestări care să pună în lumină istoria acestei Biserici, mai ales această perioadă de după 1948. Biserica nu a dispărut, ea a funcționat în ilegalitate. Iar aici în Maramureș a funcționat foarte bine. Nu întâmplător, și mitropolitul de astăzi al Bisericii noastre este din Mara­mureș, PF Lucian Mureșan. Și episcopul de Lugoj este din Ma­ramureș. Deci, nu a fost o întâmplare. Aici lucrurile au rămas puternic ancorate în Biserica Greco-Catolică. Nu a dispărut în totalitate, așa cum s-a întâmplat în alte părți.
În anii de început, de după 1990, cei care veneau aici, la  aceste simpozioane, istorici, preoți, doreau să-și expună amintirile, întrucât cunoșteau unele realități despre acele vremuri. Au trecut anii, iar în 2019, pe câmpul de la Blaj, a fost vizita Papei, un moment deosebit pentru credincioșii noștri și nu numai. Atunci, la Blaj, a fost declarat oficial trecerea acestor șase martiri în rândul Fericiților. De atunci avem și o icoană cu cei șase episcopi, iar unele Biserici au luat măsura de a o pune pe fresce sau tablouri sau, cum este cazul Bisericii «Buna Vestire» din Baia Mare, în vitralii. Eu am fost implicată în aceste simpozioane, mai puțin la început, când am început să activez în AGRU și mai intens după ce am devenit vicepreședinte al acestei Asociații. După care am fost numită președinte al AFRU. Chiar dinainte  de acest moment, am început demersuri pentru a publica materialele, studiile celor care veneau la simpozioane. Oamenii ascultă în cadrul simpozionului, dar, după un scurt timp, se uită ce s-a spus. Pe când o carte rămâne și poate fi răsfoită când  dorești.
Am preluat AGRU în 2019, cu ideea de a scoate acest volum. Din păcate, cu toate pregătirile noastre, a venit pandemia și a fost acel lockdown și totul s-a oprit. Același lucru s-a întâmplat și la ediția a XVII-a, dar știind că nu vom putea sta față în față, i-am rugat pe cei care trebuiau să prezinte materiale să le înregistreze pe filmulețe. La ora la care ar fi trebuit să înceapă simpozionul, am urcat filmulețele pe rețele de socializare. Am avut un public mult mai larg. Anul viitor, de asemenea, am folosit platformele pentru a interacționa. În acest an, am avut bucuria să ne putem întâlni față în față. Adunând materialele celor două  simpozioane, am scos acest volum. Credem că este reușit. Ar mai fi de spus că  de la Simpozionul din 2019, care avea un singur punct - Arestarea episcopilor, am mai adăugat un subtitlu: De la Martiriu la Fericire”, a explicat președintele  AGRU, Janeta Ciocan.


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.