Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 3 Martie , 2017

De-a hoții și vardiștii în Consiliul Local Baia Mare

de Nicolae Teremtus

Și a fost sfârșit de lună, sfârșit de iarnă și început de primăvară. Pe aceste coordonate a fost convocat Consiliul Local Baia Mare în ședință ordinară. După ultimele evenimente, după jocurile grotești cu uite primarul interimar, nu-i primar, uite viceprimar, nu-i viceprimar ne-am gândit că lucrurile vor intra pe un făgaș al normalității, adică aleșii băimărenilor vor începe să lucreze în folosul orașului și al celor care i-au ales, ne mai având pe ce subiect să se certe.
Ce ne-am mai înșelat!

 

Pe ordinea de zi a ședinței au fost 32 de proiecte de hotărâre și cinci puncte la diverse. Îți venea să crezi că în sfârșit problemele orașului urmează să intre în atenția consilierilor și a executivului Primăriei.
Dar, după o lecturare rapidă a proiec­telor am realizat că acestea fac parte din categoria „soft”, adică unele care nu prea au o mare importanță. Cu toate acestea și ele trebuiesc a fi parcurse, rezolvate, votate și puse în aplicare. Zis și făcut.
În sală au fost 19 consilieri. Se pare că aleșii fac cu schimbul, lipsesc de la ședințe prin rotație. Există un grup de aleși care nu prea absentează, și unul care ba vine, ba lipsește de la ședințe. Fie ele ordinare, fie extraordinare sau întâmplătoare.
Și a început ședința!

La primul punct a fost și primul hop. Trebuia aprobat regulamentul privind organizarea și desfășurarea comerțului stradal și al altor activități pe domeniul public. În comisii s-au dat avize favo­rabile și câteva amendamente.
De la aceste amendamente a început discuțiile între consilieri. O parte a aleșilor au probleme cu sintagme de genul „agregate frigorifice”, „sezonie­re”. Au cerut eliminarea lor. Alții au cerut ca programul unor terase să fie prelungit până la ora 24.00, iar Radu Ardelean, această voce inconfundabilă a consilierilor Coaliției, a cerut ca din textul regulamentului să fie eliminată formularea „chioșcuri”. Băi, frate!
Au urmat discuții pe zeci de minute pe tema chioșcurilor. De fapt, acest domn are, se pare, o problemă cu chioșcurile de ziare.
De ceva timp se observă o adversitate a unora față de chioșcurile de ziare și, prin extensie, față de presa scrisă. S-a și cerut ca problema chioșcurilor de ziare să fie reglementată printr-un proiect de hotărâre separat. În fine, proiectul a fost retras de Marinel Rob, inexistentul primar interimar.

La punctul doi, un alt regulament de emitere a acordului și a autorizației de funcționare a operatorilor... Aviz favo­rabil dar cu amendamente. Alte discuții sterile și o altă retragere a proiectului de pe ordinea de zi.
La fel la punctul trei, unde era regulamentul de funcționare a Clubului Sportiv Minaur Baia Mare. Trecuseră multe zeci de minute și borderoul de ședință nu a fost parcurs decât la primele poziții, de parcă ar fi fost niște proiecte grele, din cele ca în anii de glorie ai CL Baia Mare… când erau câte 70 de proiecte pe borderou!

Interesant a fost și faptul că vorbitorii consilieri nu își asumă calitatea de ales și au doar poziții personale. Situație subliniată de fiecare dată cu declarații ce te scot din pepeni! Ce mai caută atunci în CL, de ce mai au ședințe de comisii unde ar trebui ca aceste situații să fie rezolvate?
S-a ajuns la punctul 15. A fost un pro­iect de hotărâre prin care se respingea plângerea formulată de Cristian Nicu­lescu Țâgârlaș împotriva HCL 31 prin care a fost înlăturat din poziția de vice­primar interimar.
Consilierul liberal a atacat în instanţă hotărârea, a trimis o informare și prefectului, și a trimis o plângere preala­bilă și Consiliului Local. Aceste plângeri ale lui Niculescu sunt în dezbatere și instanța se va pronunța în perioada următoare. Pentru a fi mai explicit, Niculescu le-a explicat colegilor lui de ce a făcut plângerea și ce se poate întâmpla. Au fost două opinii juridice, iar consilierii ar fi trebuit să voteze dacă resping sau nu acest proiect. Votarea urma să se facă prin vot secret. Drept urmare s-a cerut o pauză de 10 minute.
După trecerea celor 10 minute, și a încă 10 suplimentare, la masa cavalerilor administrației locale nu se aflau decât vreo trei aleși. Dorel Mureșan stătea impasibil pe fotoliul de președinte de ședință și încerca timid să adune gașca aleșilor risipiți prin Primărie. La apelurile lui Mureșan nu au venit decât vreo șase sau șapte consilieri. Consi­lierul a continuat, fără succes. Nu a mai venit nimeni. Cu aceeași mască impa­sibilă el a spus că în această situație va fi suspendată ședința de CL. 

Așa s-a terminat o nouă ședință de Consiliu memorabilă. Vreo zece consilieri au fugit la masa de lucru, fără să anunțe, fără să îşi motiveze gestul incalificabil.
Băi, fraților! Sunteți consilieri ai Băii Mari, nu ai unui ONG sau altă structură privată. Orașul nu este al vostru! Nu vă place ce faceți? Plecați!

 

 

„Consilierii locali nu își îndeplinesc obligațiile de serviciu, au plecat din CL fără nicio motivație, doar pentru a provoca o lipsă de cvorum, ceea ce înseamnă o punere în pericol a intereselor municipiului Baia Mare și a funcționării normale, în condiții de legalitate, a CL.
Se dovedește încă o dată faptul că se insistă pentru îndepărtarea mea în toate felurile posibile. Este un mare semn de întrebare dacă acești consilieri sunt sau nu conștienți de ceea ce fac”

Cristian Niculescu Țâgârlaș