• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 21 Decembrie , 2017

„Dăruind vei dobândi”

Profesor universitar dr. Nicolae Suciu
 

Proiectul de Parteneriat educațional sub numele generic „Dăruind vei dobândi”, se află la a XII-a ediție și a III-a în colaborare cu Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Programul de studii Arte Plastice – Pictură. Proiectul are ca partener Școala Profesională Dumbrăvița / Structura Rus, jud. Maramureș, Parohia Ortodoxă a Bisericii din Rus, jud. Maramureș, Școala Gimnazială din Culciu Mare, jud. Satu Mare, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului și Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Programul de studii Arte Plastice – Pictură.

Într-o atmosferă de mare în­cărcătură emoțională specifică săptămânii Întâmpinării Prazni­cului Nașterii Mântuitorului, aseară a avut loc în Foaierul Artelor din cadrul Programul de Studii Arte Plastice – Pictură de la Centrul Uni­versitar Nord din Baia Mare, vernisajul Expoziției de Icoane pe sticlă realizate de elevii din cele două școli menționate anterior. Acest parteneriat s-a dezvoltat pornind de la ideea profesoarei pentru învățământul preșcolar Ghiț David Nadia de la Școala Profesională Dum­brăvița / Structura Rus, jud. Mara­mureș, absolventă a cursurilor universitare, Program de Licență și Masterat Arte Plastice – Pictură din cadrul Centrul Universitar Nord din Baia Mare. Preocupată de fascinația liniei și a culorii relevate și relevante, pe parcursul anilor de studii, aceasta a reușit să capaciteze interesul și dorința de cunoaștere pentru tehnica picturii pe sticlă a copiilor, punând în valoare mijloacele artistice de exprimare în această tehnică. Ce poate fi mai frumos decât o icoană pictată cu inocența și neprihănirea unui copil care să înfă­țișeze Nașterea Domnului, Fecioara cu Pruncul, Prăznicarele, Întâmpinarea Domnului!
Trebuie apreciată calitatea didactică, calitatea profesională și pedagogică de coordonare, în cadrul cercului de pictură a elevilor din clasele V – VIII ale căror realizări s-au bucurat până acum, de aprecieri în cadrul expozițiilor tematice ce au avut loc în diferite biserici și insti­tuții de învățământ, olim­piade școlare.

Pornind de la îndemnul monahului de la Rohia, Nicolae Stein­hardt, „Dăruind vei dobândi”, proiectul are un scop nobil ce poate fi identificat din trei direcții: una didactică de învățare și dezvoltare a creativității și de însușire a mijloacelor tehnice, a doua de înnobilare a unui mesaj emo­țio­nal transmis de copil, cu ajutorul liniei și culorii încăr­cat cu har, devenit icoană și a treia de valorificare a rezultatelor obținute prin expoziții și de valorizare astfel că oa­meni cu dare de mână, prin achizi­țio­narea acestor icoane aduc un „obol” scopului acestui proiect.
Adică din banii realizați elevii și cadrele didactice aduc oamenilor din sat, copiilor din familii sărace, bătrâ­ni­lor singuri, un dar, o bucurie, s-au plata unei facturi. Proiectul s-a dezvoltat și au adus ca parteneri cadre didactice ai Școlii Gimnaziale din Culciu Mare, jud. Satu Mare, precum și Specia­liza­rea Arte Plastice – Pictură din cadrul Învăță­mântului superior de artă din Baia Mare, astfel că aceste expoziții sunt un prilej de cunoaștere de comunicare de schimburi de idei și cunoştinţe între elevi și cadre didactice.

Vernisajul a fost precedat de un scurt moment religios de sfințire a icoanelor și de binecuvântare de către preotul paroh Tarța Vasile de la Biserica Ortodoxă Sfinții Împărați Constantin și Elena din Rus. Elevii celor două școli au susținut un mic program de colinde care au emoționat participanții la vernisaj fiind răsplătiți de către condu­cerea celor două școli și Parohia Bisericii din Rus cu daruri. Se cuvine să amintim numele elevilor expozanți, nume cu care sperăm să ne mai întâlnim și de acum încolo: Dobrican Larisa, Ardelean Rebeca, Bele Hora­țiu, Chira Maria, Demian Georgiana, Cânța Maria, Bele Paula, Chiver Anemona, Cadar Anette, Pop Daria, Ciceu Casiana, Ciocotișan Mădălina, Pop Valeria, Rus Daniel, Bârde Raluca, Guiaș Crina, Foriș Maria de la Școala Profesională Dumbrăvița / Structura Rus, jud. Maramureș, coordonator profesor pentru învățământul preșcolar Ghiț David Nadia și corpul profesoral reprezentat de doamna profesor director a Școlii Profesionale din Dumbră­vița, Tomșa Magdalena. Pre­cum și elevii: Blaga Alexandra, Fagi Narcisa, Fârte Alexandra, Mureșan Adriana, Vidican Ligia, Paul Ricardo, Megyesi Felisziti, Fatyol Noemi, Duștința Jenifer, Seri Vanesa, Silaghi Laurențiu, Toth Codreanu Cristian, Uveges Tiffa­ny, Zevedei Rebeca de la Școala Gimnazială din Culciu Mare, jud. Satu Mare, coordonaţi de profesoara Toth Co­dreanu Monica și de colaboratorii: Fulop Orsolya, Prunilă Anca, Palfi Dalia.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.