• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Iunie , 2015

Dacii la Moscova

După ce, în această primăvară, „dacii” de la Omnis Barabaria au participat la festivalul Natale di Roma, în perioada 5-7 iunie 2015, membri, voluntari şi colaboratori ai Asociaţiei Culturale Omnis Barbaria au participat la cel mai mare festival de reconstituire istorică, intitulat Vremuri şi epoci, organizat în capitala Federaţiei Ruse.

 

Ruşii şi reconstituirile istorice

 

Primii care au apelat la reconstituiri istorice au fost romanii. Aceştia au reprodus în amfiteatrele lor unele bătălii (inclusiv navale) devenite faimoase, sub forma unor spectacole cu public. În evul mediu, turnirurile au reconstituit frecvent teme istorice din antichitate. În secolul al XIX-lea, reconstituirile istorice au cunoscut o largă răspândire.

Ruşii au început să fie preocupaţi de reconstituiri istorice din vremea ţarinei Ecaterina cea Mare. Apoi, la începutul secolului al XX-lea, în Rusia au fost foarte populare reconstituirile bătăliilor din timpul asediului Sevastopolului (1854-1855), a celei de la Borodino (1812) la Sankt Petersburg şi cucerirea Azovului (1696) la Voronej. În anul 1920, a avut loc reconstituirea atacului Palatului de Iarnă din anul 1917, la aniversarea a trei ani de la evenimentul real. Această reconstituire l-a inspirat pe Serghei Eisenstein pentru filmul său: Octombrie: zece zile care au şocat lumea.

 
 

O experienţă deosebită

 

Prezentarea istorică formează un tot care împleteşte reconstituiri bine documentate ştiinţific ale unor activităţi bine cunoscute, cu scop educativ. Participanţii sunt interesaţi să înţeleagă mai bine o anumită epocă istorică. Alţii pur şi simplu găsesc în reconstituirea istorică o „evadare” din cotidian.

Echipamentele (mult mai scumpe decât hainele moderne produse în serie) oferă celui care le poartă o experienţă deosebită, permiţându-i să experimenteze mai îndeaproape epoca istorică reconstituită. Pentru public, autenticitatea în realizarea echipamentului oferă o satisfacţie mult mai mare, evenimentul oferind valoare educativă importantă. Scopul este acela de a reproduce modul de viaţă al oamenilor din alte vremuri. De aceea, la aceste evenimente participă atât reenactori îmbrăcaţi în costume militare, cât şi în haine civile de epocă. De asemenea, sunt frecvente atelierele de meşteşugari specifice epocii reprezentate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.