• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Iulie , 2015

Criza din Grecia: etapa votului în Parlament

Parlamentul grec a adoptat, miercuri noaptea, o serie de reforme dure, cerute de creditorii internaţionali, ca o condiţie prealabilă pentru un nou plan de ajutor financiar, de 86 de miliarde de euro. Majoritatea a fost clară: 229 de deputaţi au aprobat legile, iar 64 au fost împotrivă. Dar dezbaterile au fost furtunoase şi, chiar în timpul lor, în apropierea parlamentului de la Atena, zburau cocktailurile Molotov.

 

Zeci de anarhişti au înfruntat forţele de poliţie şi au incendiat ce au apucat, la finalul unei demonstraţii paşnice, împotriva austerităţii. Cel puţin 40 de persoane au fost arestate, spun surse din poliţie. Mai multe maşini şi pubele au fost incendiate şi au fost făcute ţăndări vitrine, dar şi bancomate, care, în continuare, dau bani cu ţârâita.

O parte din deputaţii coaliţiei de la putere n-au rămas alături de Alexis Tsipras, dar premierul grec a primit sprijin de la opoziţie. În Parlamentul elen, dezbaterile maraton au fost, în repetate rânduri, furtunoase.Euclid Tsakalotos, ministrul de Finanţe: „Lunea trecută, la ora 9.30 dimineaţa, am luat cea mai dificilă decizie din viaţa mea. Probabil că mă va bântui până la moarte. Dar am simţit că nu am de ales.” Votul a început târziu, după miezul nopţii, când era termenul limită pentru aprobarea reformelor cerute de creditorii internaţionali.

Deloc surprinzător, fostul ministrul de Finanţe, Yanis Varoufakis, s-a numărat printre deputaţii care au votat împotriva măsurilor. La fel şi preşedinta Parlamentului. Însă, primele reforme obligatorii pentru noul plan de ajutor financiar au trecut de parlamentul grec cu un număr mare de voturi.

Alexis Tsipras s-a confruntat cu o revoltă în partidul său, dar legile au fost aprobate cu ajutorul partidelor din opoziţie.

Tsipras, care a cerut la negocierile cu liderii europeni ştergerea unei părţi a datoriei Greciei, a fost susţinut în această chestiune şi de Fondul Monetar Internaţional. Şefa FMI, Christine Lagarde, a spus că „are speranţa” că Europa va atenua, într-un fel sau altul, datoria Greciei.Manuel Valls, premierul Franţei: „Un tratament corect în privinţa datoriei este vital pentru ca Grecia să înceapă în sfârşit să-şi imagineze un viitor fără să se gândească doar la rambursarea datoriei.”

 

Tot miercuri, premierul Manuel Valls a prezentat Parlamentului de la Paris planul de ajutor financiar pentru Grecia, pe care îl consideră „singura cale ce permite redresarea economică a ţării”: „Cei care votează împotriva acordului, cei care vor ca Grecia să fie exclusă din Zona euro, trebuie să le spună asta francezilor, privindu-i în ochi. Pentru că, în cazul acesta, Franţa nu-şi va vedea niciodată banii împrumutaţi.”Deputaţii francezi au aprobat, însă, cu un număr mare de voturi, planul de ajutor pentru Grecia.

 

Alexis Tsipras a avut în Parlament un discurs dispreţuitor la adresa liderilor UE: „Dragi colegi, ne aflăm într-un moment critic şi trebuie să luăm o decizie în mod responsabil. Îmi asum responsabilitatea pentru şi sunt mândru de lupta pe care am dus-o în ultimii ani. Suntem puşi în faţa unei lupte nedrepte cu marile puteri financiare şi am dat un exemplu de demnitate şi democraţie Europei. Nu încerc să fac lucrurile să pară mai bune decât sunt şi să vă vând această situaţie ca fiind una de succes. Am avut de ales între o înţelegere cu care nu sunt de acord, un faliment iminent sau ceea ce ar fi preferat Schauble, ieşirea Greciei din zona euro”, a declarat acesta. Tsipras şi-a reafirmat convingerea că adoptarea măsurilor de austeritate va face rău Greciei, dar că asta le va permite să contracteze un nou împrumut care să acopere nevoile financiare ale ţării timp de trei ani.

 
 

În Salonic (nord), fief electoral al Syriza, unde partidul a încheiat un memorandum de respingere a austerităţii, înainte de alegeri, au avut loc proteste. Guvernul lui Tsipras este pus la îndoială chiar de activişti ai partidului său, relatează The Guardian. Totodată, au avut loc greve în sectorul bugetar. Greva sindicatul funcţionarilor publici din Grecia, Adedy, a afectat metroul din Atena, spitale, farmacii, precum şi alte instituţii. 

 
 

„Ne-ai dat un document abject, groaznic, în engleză, care se referă la un fond de 50 de miliarde de euro unde va fi ţinută avuţia publică. Ce reprezintă aceste 50 de miliarde de euro? Ce aveţi de gând să vindeţi? Că doar nu sediul Syriza din Piaţa Koumoundourou? 50 de miliarde de euro sunt hidrocarburile ţării, averea naţională a Greciei, gazul pe care îl vrea Germania. Ei (creditorii internaţionali) nu vor primi nimic de la Grecia. Şi acest groaznic memorandum, la care poporul grec a spus «nu», te va trimite pe tine şi politica ta la groapa de gunoi a istoriei!”

Ilias Kasidiaris, parlamentar al partidului neonazist Zorii aurii

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.