• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Noiembrie , 2014

Cristian Niculescu şi Cosmin Andron pleacă în Papua - Noua Guinee

Cunoscutul avocat băimărean, Cristian Niculescu-Ţâgârlaş pleacă într-o nouă aventură pe cele mai înalte culmi muntoase la Terrei. Împreună cu alpinistul profesionist, Cosmin Andron a plecat în urmă cu doi ani în turul celor şapte vârfuri (Seven Summits, cele mai înalte vârfuri de pe fiecare din cele şapte continente). Acum urmează cel de-al cincilea vârf, Carstensz Pyramid din Oceania.

 
 
 

Puncak Jaya (Vârful izbândei), numit şi Piramida Carstensz, este cel mai înalt munte din Oceania cu o înălţime de 4884 metri. Muntele se găseşte în partea de vest a insulei Papua, parte a Indoneziei din 1962. Face parte din Seven Summits, fiind în acelaşi timp şi cel mai înalt munte de pe o insulă.

Culmea spre care se îndreaptă cei doi băimăreni se află în apropierea minei Grasberg, una dintre cele mai mari mine de aur din lume. Muntele a luat naştere prin procesele tectonice de scufundare a plăcii Pacificului sub placa indo-australă.

Denumirea iniţială de Piramida Carstesz a fost dată după numele exploratorului olandez Jan Carstenszoon, primul european care într-o zi senină a anului 1623 a văzut gheţarii de pe coastele muntelui. La întoarcerea în Europa a fost ridiculizat pentru faptul că a văzut gheţari în apropiere de Ecuator. Această denumire este folosită în continuare de alpinişti.

 

Cu toate că porţiunea înzăpezită a muntelui a fost atinsă încă din 1909 de un alt olandez, Hendrik Albert Lorentz, împreună cu şase hamali indigeni, pe vârf a ajuns o expediţie organizată abia în 1962 de un alpinist austriac, Heinrich Harrer, însoţit de trei prieteni. În anii ’60 după ce a intrat sub stăpânirea Indoneziei, muntele a fost denumit Puncak Soekarno după numele celui care a fost primul preşedinte al Indoneziei, după declararea independenţei.

Ulterior, numele a fost schimbat în Puncak Jaya, cuvântul Jaya însemnând izbândă, victorie sau glorios.

 

„Muntele Carstensz Pyramid este cel mai greu din punct de vedere tehnic din circuitul Seven Summits. Doar câteva sute de oameni au urcat muntele din cauza dificultăţilor tehnice, a instabilităţii politice şi datorită faptului că este ascuns în jungla deasă şi puţin umblată. Partea cea mai dificilă este chiar vârful, câteva sute de metri de stâncă ce sunt greu de escaladat. Avem echipamentul adecvat, totul a fost suportat din fondurile mele şi îmi doresc să facem o expediţie reuşită. Și acum voi duce steagul municipiului Baia Mare, al României Mari, dar vom avea şi o surpriză pe care trebuie să o luăm la escala din Bucureşti, o surpriză din categoria lucrurilor bine făcute”, ne-a spus Cristian Niculescu-Ţâgârlaş înainte de plecare.

 
 

Expediţia va dura 21 de zile dacă lucrurile vor decurge conform programărilor.

GAZETA de Maramureş vă va ţine la curent, în măsura posibilităţilor cu noua expediţie a celor doi băimăreni de mare ispravă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.