• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Iunie , 2015

Creşele aflate în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Sighet vor funcţiona şi pe durata verii

Creşele pentru copii aflate în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială din Sighet vor funcţiona pe tot parcursul vacanţei de vară. Părinţii micuţilor pot răsufla uşuraţi, întrucât printr-un sistem de rotaţii între cele două creşe sighetene, copiii vor beneficia şi pe parcursul lunilor de vară de îngrijire la fel ca în celelalte perioade ale anului. Cele două creşe vor funcţiona alternativ, astfel toţi prichindeii cu vârste de până la 4 ani vor putea fi lăsaţi sub supravegherea cadrelor specializate şi în perioada concediilor.

„Pentru creşele din subordinea Primăriei, programul de vară este acoperitor pentru toţi copiii cuprinşi între 0-4 ani. Creşa „Sfânta Elena” funcţionează şi în regim de creşă săptămânală, până în data de 1 august. Din 1 august se intră în concediu până în data de 8 septembrie. În perioada 8-15 septembrie se face igienizarea generală a creşei, iar începând cu 15 septembrie se intră în regimul normal”, a precizat directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din municipiu, Georgeta Delescu.

 

Avantajul creşei „Sfânta Elena” este existenţa sponsorilor francezi care ajută la menţinerea programului săptămânal, binevenit pentru copiii care provin din familii cu risc. Astfel, cei mici sunt aduşi la creşă la începutul săptămânii şi sunt predaţi tutorilor în seara zilei de vineri. Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială susţin că datorită funcţionării programului de creşă săptămânală mulţi copii nu au fost încredinţaţi sistemului maternal.

„Aşa am găsit înţelegere şi la bunici să menţină copiii pe care părinţii nu şi i-au dorit şi au încercat să-i lase în sistemul maternal.”, a punctat directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din municipiu, Georgeta Delescu.

 

Atât la creşa „Sfânta Elena”, cât şi la creşa „Piticot”, copiii beneficiază, pe lângă, supraveghere specializată, şi de o alimentaţie sănătoasă. Meniul oferit prichindeilor cuprinde cele trei mese principale, dar şi gustări. În cazul fiecărei creşe, alcătuirea meniului se face de către un specialist, numărul caloriilor fiind calculat cu atenţie, pentru buna dezvoltare a micuţilor.

 

„Copiii beneficiază de cinci mese pe zi, nu trei, ca şi la grădiniţe sau alte instituţii. Încercăm să îmbinăm numărul de calorii cu produse de foarte bună calitate. Sunt cinci mese pe zi: dimineaţa la ora 8, o gustare la ora 10 care este mereu compusă dintr-un fruct, la ora 12:30 se administrează micuţilor supa şi un preparat pentru felul doi, o altă gustare la ora 16:00, care constă în fructe sau în ceva plăcut, dulce, de calitate foarte bună, şi ulterior cina. Întotdeauna micuţilor se administrează fructul adecvat sezonului şi se spune că cele mai bine asimilate fructe sunt cele care provin din aceeaşi ţară, de unde este şi copilul.”, a precizat asistentul pediatru, Mariana Moldovan.

 

După încetarea activităţii de la creşa „Sfânta Elena” reintră în funcţiune a doua creşă aflată în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială din municipiu, creşa „Piticot”. Toţi copiii care frecventau creşa „Sfânta Elena” vor fi preluaţi de la începutul lunii august de personalul creşei „Piticot”.

„Creşa Piticot funcţionează începând cu data de 5 august, perioada concediilor este între 1 iulie -5 august. Practic, neacoperite rămân pentru copii 5 zile, în rest, noi am încercat să acoperim toată perioada vacanţei de vară. În general, pe perioada vacanţei de vară numărul copiilor a scăzut la creşe, pentru că fiecare are un frate mai mare, pe cineva din familie care are concediu şi rămân acasă. În schimb a crescut numărul copiilor care frecventează creşa săptămânală”, a menţionat directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din municipiu, Georgeta Delescu.

 

Având posibilitatea de a-i duce pe micuţi la creşă şi pe timpul verii, părinţii sunt invitaţi să o facă. Psihologii susţin că o pauză de la programul creşei şi de la activităţile specifice instituţiei poate conduce la instalarea unui dezechilibru în comportamentul copiilor. Dacă pe timpul sezonului cald aceştia nu vor frecventa deloc creşa, în toamnă vor avea din nou probleme cu acomodarea.

„Se bucură foarte mult şi foarte mulţi insistă ca în cazul închiderii unei creşe, micuţii să fie direcţionaţi spre cealaltă creşă, să-i preia practic pe perioada vacanţei la cealaltă creşă pentru că programul este unul destul de atractiv, de la 6 dimineaţa până la ora 18:00, iar părinţii care lucrează şi au programul mai lung sunt foarte avantajaţi de programul nostru de creşă”, a arătat Georgeta Delescu.


Din data de 1 iulie, micuţii de la creşa „Piticot” vor fi preluaţi de reprezentanţii creşei „Sfânta Elena”, urmând ca de la începutul lunii august să se recurgă la schimb.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.