Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 22 Martie , 2019

Creații artistice reprezentative ale studenților de la „NORD”, la Salonul Internațional al cercetării științifice, inovării și inventicii, PROINVENT - Cluj-Napoca

de Prof.univ.dr. Nicolae Suciu

În perioada 20 – 22 martie 2019 se desfășoară ediția a XVII-a a Salonului Internațional al cercetării științifice, inovării și inventicii, Cluj-Napoca, la Sala Polivalentă BT Arena Cluj-Napoca, sub titlul generic „PROINVENT”.

 

 

Un amplu și complex do­meniu de cercetare coa­gulează efortul creator al studenților, de cercetare inovare științifică, tehnolo­gică și artistică, structurate pe parcursul mai multor zile, sub autoritatea unor teme majore de actualitate, de cer­cetare, prezentate în standuri sub formă de machete, dispozitive, planșe și produse finite, lucrări de artă, anunțate în programul mani­festării: „Creșterea imunității cu
ajutorul plantelor medicinale și aro­matice”, „Prediagnoza de pro­prie­ta­te industrial – un proiect european”, „Brevetul, marca și designul european”, „Cercetarea științifică în domeniile de specializare inteligentă din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca”, „Innovative techno­logy adaptation in traditional orga­nisations”, Workshop „Healthcare Innovation”.

Este îmbucurător faptul că Ministerul Educației a luat în considerare activitatea de creație artistică ca activitate de cercetare științifică, știut fiind faptul că rezultatele de investigare și procesare a imaginii com­portă domenii interdisciplinare prin care capacitatea creatoare a studentului Specializării Arte Plastice – Pictură, constituie direcții creative, nu numai de limbaj plastic ci totodată de provocare intelectuală, de dialog și de rezultate imprevi­zibile a resurselor imaginii vizuale. În acest sens, a doua prezență a studenților specializării de la Baia Mare are loc sub aceste auspicii.
O selecție de lucrări reprezentative din domeniul prelucrării computerizate a imaginii precum și a realizării și rezolvării plastice a lucrărilor pe calculator unesc laolaltă rezultatele investigațiilor proprii ale studenților din ciclul de licență anii I, II, III, purtând semnătura următorilor stu­denți: Lavinia Mihuș, Veer Kinga, Ciorna Sanda, Begu Daniela, Samu Robert, Silaghi Teodora.

Creațiile artistice realizate de către studenții de la Programul de Studii masterale anii I și II – „Valori plastice și reflexive ale imaginii în pictura contemporană”, deschid un dialog pertinent cu argumente profesionale juste în reprezentări inedite, în diferite tehnici, pe diferite suporturi (carton, pânză) cu materiale tradiționale și neconvenționale pentru pictura de șevalet, ce întregesc un registru, o arie de preo­cupări, variate și vaste conforme cu profilul, sensibilitatea și personalitatea fiecărui student în parte.
Dintre cei care expun acum trebuie să îi menționăm ca un potențial artistic creator ce vor întregi conturul unei tradiții artistice de peste un secol la Baia Mare: Popa Aura, Sabadîș Adrian, Moldovan (Ierima) Laura, Irimuș Diana, Ioan Pop Prilog, Cristina Rettegi, Foris Edina, Lazăr Ionela, Boilă Mihai, Covaciu Liliana, Rozsnyai Valentin, Tohătan Emilia, Barcan Dan, Deak Orsoyla, Tănase Mihaela, Kozma Lidia, Florea Marcela.

Participarea la Salonul PROINVENT Cluj-Napoca 2019 reunește Universități de prestigiu din țară și străinătate – Iași, București, Ti­mișoara, Chișinău, Polonia etc., cu rezultate de excepție ale cercetării, ce animă dialoguri, schimburi de idei și viitoare proiecte în domeniul inovației, creației și cercetării. Din partea programul de Studii Arte plastice – Pictură din CUNBM s-au ocupat pentru prezența meritorie a rezultatelor studenților cadrele didactice: Conf. univ. dr. Chira Adrian, Lect. univ. dr. Papiu Greti, Asist. univ. drd. Hereș Alin.