Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 10 Martie , 2017

Cosmin Butuza, un secretar de stat tânăr şi dornic de performanţă

de Nicolae Teremtus

Reporter: Numirea dumneavoastră în importanta demnitate de secretar de stat a venit, oarecum, surprinzător. Care ar fi „povestea” acestei numiri?
Cosmin Butuza: În prezent, activitatea sportivă din România se află într-un moment de cotitură. Prin măsurile luate în ultimii ani s-a dorit stimularea acestui domeniu, destul de mult afectat îndeosebi de deficitul de finanţare. Una din cele mai mari probleme cu care se confruntă azi sportul românesc este lipsa unei legislaţii privind finanţarea sportului. Un nivel ridicat al perfor­manţei sportive implică şi existenţa unui proiect managerial complex, coe­rent şi corect. De aceea cred că expe­rienţa mea, atât ca economist, cât şi cea din administraţie, poate fi utilă aici, în această echipă de la Ministerul Tinere­tului şi Sportului. Apoi, Partidul Social Democrat este un partid care are încredere în generaţia tânără, în tinerii care au demonstrat, în ultimii ani, că sunt capabili să facă administraţie la cel mai înalt nivel.

Rep.: Cât de important este pentru Maramureş faptul că avem un secretar de stat în guvern?
C.B.: Este o onoare deosebită pentru mine şi, totodată, un vot de încredere dat nouă, generaţiei tinere, de către domnul prim ministru Grindeanu. Eu, personal, cred în nevoia unui restart în ceea ce priveşte sportul de performanţă din România. Prea mult acest domeniu a fost privat de resursele financiare necesare, iar acest fapt ne-a blocat dezvoltarea. Federaţiile sportive au avut mari dificultăţi. Numărul antrenorilor, al profesorilor, al sportivilor este în scădere.
Desigur, din poziţia pe care o ocup astăzi în Guvern voi face tot ceea ce îmi stă în putere să sprijin Maramureşul şi oamenii care practică şi iubesc sportul. Din acest punct de vedere, cred că este un plus pentru judeţul nostru faptul că avem reprezentanţi în Guvernul Ro­mâniei.

Rep.: Care sunt primele impresii de la noul loc de muncă?
C.B.: Am găsit în MTS o echipă tânără şi frumoasă. Pe domnul ministru Ma­rius Dunca îl cunosc de mai bine de zece ani, de prin 2006, pe când desfă­şuram activităţi politice împreună. Pot să vă spun că este un profesionist prin excelenţă, un om extrem de dedicat proiectelor în care este implicat.
Avem un volum mare de muncă. Prin atribuţiile delegate de către domnul ministru mă voi ocupa de tot ceea ce înseamnă sport de performanţă în Ro­mânia, de relaţia Ministerului cu Co­mi­tetul Olimpic Sportiv Român (COSR), de relaţia cu Cluburile Sportive, cu federaţiile sportive din ţară. 

Rep.: Cum aţi fost primit şi cum sunt miniştrii şi ceilalţi colegi de guvern. Este o echipă?
C.B.: Da, suntem o echipă! Ne cu­noaştem, atât cu domnul ministru Marius Dunca, cât şi cu doamna secretar de stat Gabriela Podaşcă de mai bine de un deceniu şi ne unesc multe activităţi, atât politice cât şi administrative. Cred că prin viziune şi prin implementarea unei strategii unitare, simple şi uşor de aplicat, pentru elevi, pentru tineri şi pentru sportivii de performanţă, echipa care conduce azi MTS-ul va face din sport cel dintâi ambasador al României în străinătate.

Rep.: În deciziile pe care le veţi lua ca secretar de stat, cât la sută este decizie politică şi cât va fi o hotărâre luată după nevoile comunităţilor respective?
C.B.: În primul rând, nu trebuie să pu­nem o „prăpastie” între ceea ce dum­nea­voastră numiţi, în întrebare, decizie politică şi nevoile comunităţilor! Da, Partidul Social Democrat are o strategie pe sport, aşa cum a fost ea enunţată şi în programul de guvernare, dar vreau să vă asigur de faptul că toate deciziile şi toate punctele de pe ordinea mea de zi au la bază nevoile comunităţii, nevoile sportivilor, ale antrenorilor, cluburilor, federaţiilor şi aşa mai departe!

Rep.: Maramureşul a fost întotdeauna bine reprezentat în sporturile de per­formanţă. Ce ar trebui făcut pentru a reveni în prima linie a judeţelor cu rezultate foarte bune în sport?
C.B.: Aici avem două paliere de dis­cuţie. Primul este sportul de masă, iar sistemul de învăţământ reprezintă, din punctul nostru de vedere, întâia resursă umană, baza întregii mişcări sportive din România. O mai strânsă legătură între sportul de masă şi cel de perfor­manţă, chiar şi la noi în Maramureş, ar duce la mărirea bazei de selecţie. Apoi, trebuie să creăm şi în judeţul Mara­mureş oportunităţi imediate pentru elevii cu calităţi fizice deosebite, care provin din mediul rural, prin aducerea lor la cluburile sportive din mediul urban, pentru performanţă sportivă. Pe cel de-al doilea palier al discuţiei avem sportul de performanţă. În Maramureş este nevoie de investiţii imediate în infrastructura sportivă şi, în paralel, dezvoltarea centrelor de copii şi juniori pentru a creşte baza de selecţie!

Rep.: Care au fost primele decizii guvernamentale, dacă au fost, în ceea ce priveşte Maramureşul, nordul ţării?
C.B.: Una din priorităţile mele, anun­ţate încă de când am preluat funcţia de secretar de stat în Ministerul Tinere­tului şi Sportului, este modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte finanţarea activităţilor sportive. Am început discuţii şi consultări, atât cu specialiştii din sport, cu preşedinţii federaţiilor şi ai cluburilor, cu jurişti şi cu oameni implicaţi în fenomenul sportiv pentru a găsi o soluţie. Săptămâna trecută am reprezentat Ministerul în Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor, în care am solicitat modificarea legii în ceea ce priveşte premierea sportivilor paralimpici, a indemnizaţiilor lor şi a modului în care aceştia pot fi recom­pensaţi pentru performanţele obţinute la Olimpiadă, Campionat Mondial sau European.

Rep.: Din punctul dumneavoastră de vedere care sunt, în acest moment, prio­rităţile Maramureşului?
C.B.: Din punctul meu de vedere prio­rităţile imediate ale judeţului Mara­mureş sunt: infrastructura rutiera, dezvoltarea turismului şi crearea de locuri de muncă bine plătite prin atragerea investitorilor.

Rep.: Păstrând aceeaşi idee, care ar fi priorităţile judeţului în ceea ce priveşte sportul şi activităţile pentru tineret?
C.B.: Ar fi multe de spus, dar aş puncta ca şi priorităţi dezvoltarea şi susţinerea practicării continue a activităţilor fizice şi sportive prin implicarea adminis­tra­ţiilor publice locale, mai ales în mediul rural, acolo unde sportul este promovat insuficient; modificările legislative privind finanţarea activităţilor sportive şi atragerea copiilor şi a tinerilor către sport şi mişcare. Programul de guver­nare al Partidului Social Democrat prevede măsuri clare şi eficiente pentru domeniul sportiv, măsuri gândite de profesioniştii din sistem şi care vor fi punctele de plecare ale activităţii mele în MTS.

Rep.: Ce mesaj le transmiteţi celor din administraţia judeţeană, primarilor, maramureşenilor, în general?
C.B.: Situaţia în care se află astăzi sportul din România o cunoaştem toţi. Nu căutăm vinovaţi şi nici nu arătăm cu degetul înspre nimeni. Sunt modalităţi prin care toţi, fie că vorbim de cei din administraţia ju­deţeană, locală, ori pur şi simplu de maramureşenii iubitori de sport, ne putem aduce aportul la dezvoltarea sportului românesc. Important este să înţelegem rolul pe care fiecare îl avem şi să ne implicăm cu toţii în ceea ce înseamnă fenomen sportiv în România, în Maramureş. 
 

 

„Cred că prin viziune şi prin implementarea unei strategii unitare, simple şi uşor de aplicat, pentru elevi, pentru tineri şi pentru sportivii de performanţă, echipa care conduce azi MTS-ul va face din sport cel dintâi ambasador al României în străinătate”.
Cosmin Butuza