• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Februarie , 2017

Copiii cu dizabilităţi ar putea fi lăsaţi fără drepturi, din „greşeală”

Revoltător! Un ordin emis anul trecut ar putea lăsa, de la începutul lunii martie, fără indemnizaţie pentru însoţitor copiii cu dizabilităţi şi, în special, pe cei care suferă de sindromul Down. Fostul ministru al muncii recunoaşte cu nonşalanţă că a fost o „greşeală”.

 

Un ordin comun al Ministerului Muncii şi Sănătăţii din noiembrie 2016 accen­tuea­ză drama copiilor cu handicap. Mai exact, o anexă a actului normativ respectiv prevede reducerea nivelului IQ de la 50 la 35 pentru încadrarea copiilor la grad de handicap grav.
Ast­fel, după cum atrag atenţia aso­ciaţiile de părinţi de copii cu Sindrom Down, unii dintre aceştia ar putea fi reîncadraţi la grad de handicap accentuat, fără a mai putea beneficia de indemnizaţia pentru însoţitori, chiar dacă lipsa discernământului este o componentă esenţial[ a afecţiunii.

Asociaţia Down Art Therapy a atras atenţia asupra acestor modificări încă din ianuarie arătând că: „Majoritatea copiilor noştri cu sindrom Down au, în prezent, gradul GRAV cu asistent personal (...) În lumina noilor reglementari prevăzute de Ordinul 1306/1883/2016 din 17.11.2016, mulţi dintre copiii cu sindrom Down vor pierde dreptul la însoţitor şi, implicit, dreptul lor la recuperare şi la o viaţă mai bună. Deja sunt persoane cu dizabilităţi, în speţă sindromul Down, cărora în baza reglemen­tărilor Ordinului 1306/1883/2016 din 17.11.2016 li s-a schimbat încadrarea din handicap GRAV cu însoţitor în handicap accentuat, fără însoţitor”, arată asociaţia.
Fostul ministru a recunoscut că preve­derile din anexă sunt greşite, dar a ară­tat că această greşeală poate fi corectată în maxim 3 zile.
Generos şi responsabil, nu?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.