• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 17 Iulie , 2014

Consonanţe istorice româno-ruse, la Bastionul Măcelarilor

Miercuri, 9 iulie 2014, la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare a fost vernisată expoziţia de fotografie intitulată Consonanţe istorice româno-ruse: Centenarul vizitei Împăratului Nicolae al II-lea la Constanţa.

 
 

Ultima vizită imperială rusă în România a avut loc la 1 iunie 1914, cu doar două luni înainte de declanşarea primului război mondial. Expoziţia Consonanţe istorice româno-ruse: Centenarul vizitei Împăratului Nicolae al II-lea la Constanţa cuprinde câteva zeci de fotografii care comemorează această vizită şi a fost organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României în colaborare cu Ambasada Federaţiei Ruse în România, Arhiva de Stat a Federaţiei Ruse, Arhiva Centrală de Stat pentru documente foto-fono-cinematografice din Sankt-Petersburg, Arhivele Naţionale ale României, Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe a României, Centrul cultural rus al Fundaţiei Russkiy Mir şi Centrul de Studii Ruse şi Sovietice „Florin Constantiniu”.

 

În cadrul expoziţiei sunt expuse şi fotografii realizate în timpul vizitei regelui Carol I şi a principelui Ferdinand în Rusia, în iulie 1898, precum şi cea a principelui Ferdinand şi a principesei Maria, însoţiţi de principele Carol, în martie 1914, la Sankt Petersburg.

Expoziţia Consonanţe istorice româno-ruse: Centenarul vizitei Împăratului Nicolae al II-lea la Constanţa este însoţită de un catalog trilingv, redactat în limbile rusă, română şi engleză. Catalogul este bogat ilustrat cu cele mai importante documente fotografice şi de altă natură, expuse.

 

Organizatorii evenimentului şi-au propus să aducă în centrul atenţiei şi interesului public importanţa cunoaşterii patrimoniului istoric comun rus şi român, ca o punte de legătură şi înţelegere între popoarele noastre, într-o lume a identităţilor în plină schimbare şi redefinire.

 

„Supunem atenţiei dumneavoastră o lucrare unică, realizată cu forţe comune, rod al colaborării unor arhivişti, istorici, ziarişti şi cercetători ştiinţifici din Rusia şi România. Este vorba de Catalogul expoziţiei Consonanţe istorice româno-ruse: Centenarul vizitei Împăratului Nicolae al II-lea la Constanţa. Munca depusă împreună de către aceşti specialişti a ajutat la descoperirea, expunerea şi adunarea laolaltă a unui segment unic al istoriei noastre comune şi anume contactele antebelice dintre Casa Imperială Rusă şi Casa Regală a României”, susţine Konstantin Kosaciov, şeful Agenţiei pentru Afaceri cu Comunitatea Statelor Independente, conaţionali care locuiesc în străinătate şi pentru Colaborarea Internaţională Umanitară.

 

În anul 1914, ţarul Nicolae al II-lea a vizitat România, însoţit de ţarina Alexandra şi cei cinci copii ai lor: ţareviciul Alexei şi marile ducese Olga, Tatiana, Maria şi Anastasia. Ultimul suveran rus şi familia sa au sosit la Constanţa la bordul iahtului imperial „Standart” şi au fost, timp de o zi, oaspeţii familiilor regale şi princiare ale României.

 

Onorate de o vizită imperială atât de importantă precum cea a familiei imperiale ruse, atât Curtea regală a României, cât şi oraşul Constanţa s-au pregătit să-şi primească înalţii oaspeţi cât mai fastuos cu putinţă, printr-un pavilion nou construit, printr-un Te Deum oficiat la catedrala ortodoxă, o paradă militară şi o cină de gală la reşedinţa regală. Porta şi flota militară română au primit vizita crucişătoarelor Kahul şi Almaz, care însoţeau yachtul imperial, precum şi a escadrilei ruse din Marea Neagră.

 
 

Cuvânt înainte

 

Deschiderea unor pagini de istorie necunoscute mai înainte sau puţin studiate este întotdeauna o îndeletnicire foarte laborioasă. În acelaşi timp, însă, este o muncă nobilă. Studierea paginilor istoriei comune ruso-române ascunde totdeauna în sine multe lucruri necercetate, încă necunoscute marelui public.

 

Expoziţia Consonanţe istorice româno-ruse: Centenarul vizitei Împăratului Nicolae al II-lea la Constanţa este unul din asemenea momente. Organizarea acesteia nu numai că a dat tonul şi a ridicat o nouă ştachetă în colaborarea cultural-ştiinţifică pe anul 1914, dar a dat şi posibilitatea de a examina şi studia relaţiile dintre Casa Imperială a Rusiei şi Casa Regală a României, existente la cumpăna secolelor XIX şi XX (…)

Sunt recunoscător organizatorilor expoziţiei, tuturor colaboratorilor muzeelor şi arhivelor, tuturor celor care au conlucrat pentru a da viaţă acestui proiect. Sper că acest catalog al expoziţiei îşi va găsi un loc de cinste în muzeele şi bibliotecile din Rusia şi România.”

Excelenţa Sa Oleg Malginov, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.