• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Martie , 2019

Consiliul Județean Maramureș va sărbători Ziua Europei în Luxemburg și la Viena

În urma convorbirilor purtate de Consiliul Județean Mara­mureș cu Ambasada Ro­mâniei în Marele Ducat al Luxemburgului, urmate de adresele transmise de Excelența Sa Lilian Zamfiroiu, ambasador al României în Luxemburg, - în contextul pre­luării de către România a Preșe­dinției rotative a Consiliului Uniu­nii Europene -, instituția jude­țeană a fost invitată să reprezinte România într-un amplu program cultural. Analizând oportunitatea de promovare a județului Mara­mureș și dezvoltarea și promovarea turismului maramureșean, Consi­liul Județean Maramureș va fi prezent în Luxemburg, în 9 mai 2019, alături de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș și Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”.
Ziua de 9 mai este nelucrătoare în Luxemburg și atunci va fi organizat, în cea mai reprezentativă piață a orașului, Târgul European, unde fiecare țară membră UE va avea un stand propriu cu produse locale specifice – culinare, tradiționale, de turism, iar afluența de public european sau internațional va fi mult mai mare. La acest eveniment, România va fi reprezentată de județul Maramureș.
Totodată, în perioada 11 – 12 mai 2019, Consiliul Județean Maramu­reș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș și Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” vor participa la evenimentul „Celebrarea Zilei Europei la Poarta maramureșeană de la Viena”. În expunerea de motive prezentată plenului Consiliului Județean, șeful administrației județene, Gabriel Zetea a arătat că, în 7 mai 2006, una dintre cele mai importante ac­țiuni de promovare a Maramu­reșului la nivel european a fost inau­­gurarea „Porții maramureșene” în Viena, capitala Austriei, țară care deținea la acel moment pre­ședinția UE, iar poarta a reprezentat un simbol al intrării României în UE. Poarta maramureșeană a devenit o atracție turistică și un loc de întâlnire anuală a românilor din Austria, iar în preajma Zilei Europei, care se aniversează în 9 mai, județul Maramureș a mai organizat momente artistice și degustări culinare la această poartă.

Ioan Doru Dăncuș: „Gică Popescu va fi prezent în Luxemburg pentru promovarea României ca organizatoare a turneului final Euro 2020”

Despre cele două proiecte prin care se dorește celebrarea Zilei Europei în Luxemburg și Viena a vorbit vicepreședintele Consiliului Jude­țean, Ioan Doru Dăncuș.
Reprezentantul executivului insti­tuției județene a arătat că, în
Luxemburg, Maramureșul va participa la sărbătoarea Europei, eve­niment organizat de reprezentanții Comisiei Europene în această țară, împreună cu misiunile acreditate din partea țărilor membre.

„În 9 mai vor fi prezenți cu standuri de promovare participanți din cele 27 de state membre. Județul Mara­mureș ca reprezentant al României, țara care deține până la 30 iunie Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, va avea o zonă specială în această piață unde vor fi pregătite gustări tradi­ționale, vor fi organizate prezentări tematice de către meșterii populari, vor fi expuse produse de artizanat, dar și costume populare din România. În seara zilei de 8 mai va avea loc un meci de fotbal între Ambasada României și selecționata Maramu­reșului, care vor juca împotriva reprezentanților misiunilor diplomatice ale Comi­siei Europene. Căpitanul echipei noastre va fi Gică Popescu, consilier onorific al primului-ministru, cel care va fi prezent în Luxemburg pentru a promova România ca și țară organizatoare a turneului final Euro 2020, care se va desfășura în București”, a declarat vicepreșe­dintele Ioan Doru Dăncuș.

În ceea ce privește deplasarea de la Viena, reprezentantul executivului Consiliului Județean a arătat că, edițiile din 2006, 2009 și 2010 au înregistrat un real succes în rândul turiștilor, a comunității românești din Austria dar și a locuitorilor Vienei.
„Reluăm o acțiune începută de predecesorii noștri, care a fost în­treruptă. În acest sens, în contextul Zilei Europei și a deținerii preșe­dinției Consiliului UE de către România, considerăm că este un mod benefic de a promova județul, dar și de a întări relațiile pe care administrația județeană le dezvoltă cu autoritățile din Viena. Ne dorim să reabilităm Poarta maramure­șeană din Viena și să organizăm un eveniment special în jurul porții, la care să participe administrația locală și cetățenii sau turiștii aflați în tranzit prin Viena, dar și românii din Diaspora. Alături de delegația maramureșeană, vom marca Ziua Europei într-un mod aparte, încercând să îi aducem pe toți cei prezenți mai aproape de valorile noastre tradiționale prin cântec, port popular și meșteșuguri”, a subliniat Ioan Doru Dăncuș, vicepre­ședinte al Consiliului Județean Maramureș.

 

 

„Ne dorim să reabilităm Poarta maramure­șeană din Viena și să organizăm un eveniment special în jurul porții, la care să participe administrația locală și cetățenii sau turiștii aflați în tranzit prin Viena, dar și românii din Diaspora. Alături de delegația maramure­șeană, vom marca Ziua Europei într-un mod aparte, încercând să îi aducem pe toți cei prezenți mai aproape de valorile noastre tradiționale prin cântec, port popular și meșteșuguri”.
Ioan Doru Dăncuș, vicepre­ședinte Consiliul Județean Maramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.