Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 21 Mai , 2019

Consiliul Județean a conferit ÎPS Iosif Pop, titlul de Cetățean de Onoare al județului Maramureș

de Gazeta de Maramures

Duminică, 12 mai 2019, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, după celebrarea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a conferit titlul de Cetățean de Onoare al județului Maramureș Înaltpreasfințitului Părinte Iosif Pop, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentare și Meridionale.

 

 

Șeful administrației județene a arătat că ÎPS Iosif Pop face cinste și onoare jude­țului Maramureș și întregii țări prin întreaga sa activitate cultural-pastorală, misionar-liturgică și administrativă pe care o desfășoară în Europa Occidentală și Meridio­nală. Arhiepiscopia Ortodoxă Ro­mână pentru Europa Occidentală cu sediul la Paris a fost ridicată, prin hotărârea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5 iulie 2001, la rangul de mitropolie, cu titulatura „Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală și Meridio­nală”, arhiepiscopul Iosif Pop devenind, cu această ocazie, mitropolit. A fost înscăunat ca Mitropolit al Europei Occidentale și Meri­dionale la 21 octombrie 2001. Prin purtarea de grijă a ÎPS Mitropolit Iosif au fost organizate în cadrul Mitropoliei Ortodoxe pentru Europa Occidentală și Meridională următoarele eparhii sufragane: Arhiepiscopia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală, cu sediul la Paris, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, cu sediul la Roma și Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, cu sediul la Madrid. Meritele Înaltpreasfinției Sale au fost recunoscute și de președintele României, care în anul 2004 l-a decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.
 

Gabriel Zetea: „Apreciem în mod special activitatea pastoral-misionară zilnică a Înaltpreasfințitului Părinte Iosif Pop”
 

„La ultima ședință a Consiliului Județean Maramureș, primul punct pe ordinea de zi a fost un proiect de hotărâre pentru conferirea titlului de Cetățean de Onoare al județului Maramureș, Înaltpreasfinției Sale Părinte Iosif Pop, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentare și Meridionale. Mulțumesc în primul rând Preasfinției Sale, Părin­tele Iustin, pentru invitația făcută Consiliului Județean Maramureș de a oficia această ceremonie de decernare a titlului de Cetățean de Onoare în Catedrala Episcopală, o ctitorie extraordinară a județului Maramureș. Vreau să mulțumesc consilierilor județeni care au votat în unanimitate acest proiect de hotărâre, indiferent de grupul din care fac parte. Mulțumiri speciale aduc și grupului de inițiativă, repre­zentanților Episcopiei Maramu­re­șului și Sătmarului pentru realizarea Laudatio pe care l-au pus la dispo­ziția președintelui Consiliului Jude­țean Maramureș și pe care am avut onoare să îl citesc în plen, pentru ca acesta să fie consemnat în procesul verbal și să rămână mărturie posterității.
Totodată, îi felicit pe consilierii județeni pentru cuvintele de laudă pe care le-au avut în plenul Consi­liulu Județean Maramureș. Oratori de excepție au fost profesorul Teo­dor Ardelean, directorul Bi­bliotecii Județene «Petre Dulfu» Baia Mare, actualii consilieri județeni, foști prefecți ai județului Mara­mureș: Anton Rohian, Gheorghe Mihai Bârlea, oameni care au apreciat enorm activitatea Preasfinției Sale și cariera profesională. Dar nu doar pentru aceste aspecte am conferit
titlul de Cetățean de Onoare Înaltpreasfinției Sale Părinte Iosif Pop, ci în special, pentru activitatea pastoral-misionară zilnică.
La noi acasă, în Maramureș, în România în general, bisericile sunt încă pline și fie că suntem în Baia Mare, în Sighetu Marmației sau în Maramureșul Voievodal, pe Valea Izei sau pe Valea Vișeului, în Țara Lăpușului, în Țara Codrului sau a Chioarului, peste tot este evidentă legătura foarte strânsă între sfinții părinți și credincioși. Nu același lucru, însă, putem să îl spunem des­pre Europa Vestică, pentru că, acolo, atât bisericile cât și preoții sunt mai puțini, distanțele sunt mai mari, iar ctitoriile sunt mai greu de realizat. Și nu mai vorbesc despre celelalte pericole la care preoții noștri trebuie să răspundă, cum sunt ateizarea populației sau islamizarea accelerată a Europei. Și milioanele de români, zecile de mii de mara­mureșeni și sătmăreni care sunt plecați în Europa în căutarea unei vieți mai bune dau în fiecare zi de aceste pericole și au nevoie de îndrumarea părinților noștri pentru a-și menține calea spirituală dreaptă. Din toate aceste motive am apreciat această activitate misionar-pastorală extraordinară pe care Înaltpreasfin­ția Sa Părinte Iosif Pop, alături de ceilalți părinți o depun zi de zi în cele peste 600 de parohii. Avem nevoie de această activate și tocmai de aceea îi asigur de întreg sprijinul Consiliului Județean Maramureș și în continuare. Și alături de Episcopia Maramureșului și Sătmarului, principalul partener al instituției județene, vom face primii pași pentru înființarea bibliotecilor de la Paris și Berna, în următoarele luni de zile”, a conchis președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

În cadrul acestei ceremonii, șeful administrației județene a oferit și placheta și diploma aniversară care consfințesc titlul de Cetățean de Onoare al județului Maramureș acordat Înaltpreasfințitului Părinte Iosif Pop, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentare și Meridionale, dar și un coș de flori. „Un ierarh și părinte pilduitor, jertfelnic și providențial al ultimelor decenii pentru românii ortodocși, mulți dintre ei maramureșeni și sătmăreni, din țările care compun Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, pentru felul unic, responsabil și înțelept în care promovează cultura românească creștină, tradițiile și valorile care ne păstrează identitatea și credința ortodoxă strămoșească în comunitățile românești din Europa, pe care o slujește din calitate de Ar­hie­piscop și Mitropolit, părinte al preoților, monahilor și a celor peste două milioane de suflete de cre­din­cioși ortodocși români din Occidentul bătrânului continent”, a fost me­sajul regăsit pe placheta aniversară.

 

 

„Am fost foarte impresionat de numărul mare de credincioși pre­zenți la slujba religioasă și la momentul oficierii ceremoniei de
decernare și mărturisesc că am avut mari emoții în fața celor câteva mii de maramureșeni și sătmareni pre­zenți”.
Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș