• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 22 Mai 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Martie , 2019

Consilierii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea corpului B al Casei Petofi Baia Mare

La ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș, care a avut loc la finalul lunii februarie 2019, aleșii au votat pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Lucrări de reabilitare și amenajare interioare și exterioare la corp clădire B, Casa Petofi Baia Mare”.

 

În expunerea de motive a președintelui Gabriel Zetea, se arată că acest corp B face parte din complexul de clădiri Petofi din Baia Mare, fiind amplasată pe un teren având suprafața de 1630 de metri pătrați, teren care face parte din domeniul public al județului Maramureș. Ridicată în anul 1960, construcția a funcționat ca sediu al PCR, Casă de Oaspeți și Casa Corpului Didactic, iar în funcție de diversele destinații au fost executate lucrări de finisaje și reparații diverse. Ultimele intervenții au fost făcute în anul 2014, în baza autorizației de construire emisă de Primăria Baia Mare, executându-se doar lucrări la nivelul demisolului și parterului clădirii.
Potrivit documentației tehnice prezentată de executivul Consiliul Județean reprezentanților plenului, prin recomandările expertului tehnic și al auditoriului energetic, soluțiile adoptate conduc la modernizarea energetică a clădirii și a instalațiilor de încălzire din spațiile comune în care se desfășoară activități. Indicatorii tehnici arată că, după realizarea lucrărilor de intervenție privind reabilitarea clădirii, se vor obține reducerea consumurilor de energie totale, reducerea consumurilor de energie pentru încălzirea spațiilor și reducerea anuală a emisiilor de gaze. Durata de realizare a investiției este de opt luni, iar sursele de finanțare reprezintă contribuții proprii din bugetul Consiliului Județean. În proiectul de hotărâre se arată că, urmare a analizei cost-beneficiu și cost-eficacitate întocmite, sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea finanțării nerambursabile din fonduri europene, demonstrând oportunitatea și necesitatea so­cio-eco­nomică a investiției. Valoarea totală a in­vestiției este de aproape 1,5 milioane de lei.

„Aceasta este o clădire frumoasă a Consiliului Județean, care este reabilitată parțial din fonduri europene. A fost un proiect în valoare de aproximativ două milioane de euro, care s-a desfășurat sub numele «Înființare centru educațional pri­vind energia durabilă în clădirea corp B, complex Petofi – Baia Mare». Au rămas însă spații care au nevoie de reabilitare și care nu fac cinste județului, prin modul în care arată, și considerăm că este normal să fina­lizăm acest proiect, iar prin con­tribuția instituției județene, întreaga clădire va fi modernizată. În anul 2020 expiră perioada de suste­nabilitate a proiectului european, dat fiind faptul că, vreme de cinci ani de zile, avem obligația de a menține destinația pentru care s-a acordat sursa de finanțare din fondurile europene, iar anul viitor, după ce întreaga clădire va fi reabilitată, vom încerca să îi dăm o direcție comple­mentară. Consider că este util să men­ținem și destinația de centru educațional, însă pot să aibă loc și alte activități”, a arătat președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea.

 

 

În cadrul aceleiași ședințe, consilierii județeni au aprobat și indicatorii tehnico-economici la obiectivul „Reparații capitale șarpantă și învelitoare Palat Administrativ și lucrări de finisaje exterioare la Corp E”. Având în vedere degradarea avansată a fini­sajelor exterioare ale corpului E al Palatului A:dministrativ și a învelitorii din tablă la corpurile A, B, C, D, E, este imperativ necesar a se realiza lucrările de reparații capitale, a arătat, în expunerea de motive, șeful administrației județene, Gabriel Zetea. Prin votul consilierilor județeni s-a aprobat alocarea sumei de 2,2 milioane de lei acestui proiect, cu o durată de realizare a lucrărilor de opt luni.
 

 

 

„În anul 2020 expiră perioada de suste­nabilitate a proiectului european, dat fiind faptul că, vreme de cinci ani de zile, avem obligația de a menține destinația pentru care s-a acordat sursa de finanțare din fondurile europene, iar anul viitor, după ce întreaga clădire va fi reabilitată, vom încerca să îi dăm o direcție comple­mentară. Consider că este util să men­ținem și destinația de centru educațional, însă pot să aibă loc și alte activități”.
Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.