Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 7 Februarie , 2020

Conferinţa „Medicina de Urgenţă Azi”, a V-a ediţie

de Nicolae Teremtus

Conferința „Medicina de Urgență Azi” a fost un eveniment remarcabil desfăşurat timp de trei zile în Baia Mare. Ajunsă la a V-a ediţie, Conferinţa a adunat, în Maramureș, peste 600 de participanți din întreaga țară. Mai mult de 200 de persoane prezente la eveniment au venit din alte județe, dar și din străinătate. A fost o manifestare în care elite medicale au discutat probleme importante din sănătatea românească, au discutat problematica medicinei de urgenţă.

 

 

Lucrările conferinței au fost susținute de peste 80 de lectori proveniți de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, universități de medicină, spitale județene de urgență din întreaga țară, institute și clinici de specialitate, inspectorate pentru situații de urgență, Inspectoratul General de Aviație, Serviciul Județean de Ambulanță, Salvamont, Serviciul de Ajutor Maltez și alte structuri reprezentative din segmentul medicinei și situațiilor de urgență.
Evenimentul a debutat în cursul zilei de joi, 30 ianuarie 2020, cu lucrări științifice, urmat de un spectaculos exercițiu de salvare. Prima parte a zilei de vineri a adu­nat, la festivitatea de deschidere, reprezentanți ai autori­tă­ților locale și județene, dar și ai unor structuri medicale și pentru situații de urgență din întreaga țară.
Momentul festiv a fost urmat de sesiuni interdisciplinare care au continuat și în zilele de sâmbătă și duminică, 31 ianuarie și 1 februa­rie 2020, în cadrul cărora cei prezenți au aflat elemente de noutate din segmentul medicinei și situațiilor de urgență.

„În urmă cu cinci ani am dat startul, timid, primei ediții a Confe­rinței de Medicină de Urgență. De la an la an, numărul participanților a fost într-o continuă creștere, ajungând, în cazul ediției curente, la peste 600 de persoane. A fost o idee genială, să aducem elita lumii medicale în Baia Mare, deoarece educația continuă și schimbul de informații facilitează perfecțio­narea actului medical și creșterea siguranței pacientului”, a spus Sorina Pintea, managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.

A urmat şi o conferinţă de presă în care au fost prezentate noutăţile acestei ediţii. „Aşa cum v-am obișnuit deja de cinci ediții, Con­ferința «Medicina de Urgență Azi» își dorește să aducă în județul Maramureș elita lumii medicale, astfel încât tot ceea ce facem să fie în folosul pacienților. Se vor petrece două evenimente importante la nivel național. Primul este
constituirea Asociației Spitalelor Județene, municipale și orășenești, care va reprezenta spitalele în discuțiile cu Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Vom constitui această Asociație, astfel încât problemele cu care se confruntă spitalele din țară să poată fi discutate corect și concret. Al doilea eveniment de importanță națională va fi legat de prezența conf. univ. dr. Horea Bumbea, de la Spitalul Universitar din București, un renumit hematolog, specialist în boli rare, alături de care vom înființa, la Baia Mare, un Centru Național de Masto­citoză. Încercăm să ținem pasul cu lumea medicală, astfel încât să îi putem ajuta pe semenii noști”.

În cadrul Conferinței de presă, ma­nagerul Spitalului Judeţean de Ur­gență Baia Mare a expus pe larg ce înseamnă acest Centru de Masto­citoză și care este motivul înființării acestuia în Baia Mare. „Există un număr mic de pacienți cu masto­citoză, 122 la număr, în acest moment. Din punctul nostru de vedere, aceștia sunt de fapt mai mulți, doar că tehnica de diagnostic nu este foarte bine pusă la punct. Adică, nu avem centre sau specialiști destul de bine pregătiți pentru a putea diagnostica boala. Această asociație a fost pentru prima dată recunoscută pe plan european. În România nu exista nici un centru. Primul centru, la București, a fost legiferat sub semnă­tura mea, fiind însă insuficient la populația din România, zona de nord a țării nefiind acoperită. Din păcate, nici un centru universitar din țară nu a dorit să preia această sarcină, adică înființarea unui centru, pentru faptul că nu este simplu de realizat. Un astfel de centru presupune existența unei echipe multidisciplinare, a unui medic hematolog, unui alergolog, unui urolog, unui medic de laborator. Deci, există niște condiții care tre­buiesc îndeplinite. Din fericire, în Baia Mare am găsit aceste condiții și în plus voința de a înființa acest centru. Centrul de Mastocitoză va func­ționa în cadrul Spitalului Jude­țean de Urgență Baia Mare. Mastocitoza este o boală rară, costul tratamentului pe lună ridicându-se la suma de 1.500 lei, pe care mulți pacienți nu și-l permit. Pacienții cu mastocitoză vor purta brățări pe mână, fiind astfel recunoscuți ca având această boală, pentru a putea fi tratați fiecare individual, atunci când ajung în serviciile de Urgență”, a spus Sorina Pintea.


Conferința a fost organizată prin colaborarea mai multor entități: Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Aso­ciația „Prietenii Spitalului”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș, SMURD Maramureș, Direcția de Sănătate Publică Maramureș, Serviciul Județean de Ambulanță Maramureș și Serviciul Public Județean Salvamont Maramureș.

 

 

Reprezentanții instituțiilor partenere implicate în organizarea evenimentului aduc mulțumiri tuturor invitaților, lectorilor, participanților, dar și mass-mediei locale și naționale pentru contribuția adusă în desfășurarea și promovarea,
cu succes, a unei noi ediții a Conferinței „Medicina de Urgență Azi”. Organizatorii transmit mulțumiri și Colegiului Medicilor din România și Ordinului Asistenților Medicali Generațiști și Moașelor din România, dar și filialelor din Maramureș ale acestor entități.

Evenimentul a debutat în cursul zilei de joi, 30 ianuarie 2020, cu lucrări științifice, urmat de un spectaculos exercițiu de salvare. Prima parte a zilei de vineri a adunat, la festivitatea de deschidere, reprezentanți ai autorităților locale și județene, dar și ai unor structuri medicale și pentru situații de urgență din întreaga țară. Momentul festiv a fost urmat de sesiuni interdisciplinare care au continuat și în zilele de sâmbătă și duminică, 31 ianuarie și 1 februarie 2020, în cadrul cărora cei prezenți au aflat elemente de noutate din segmentul medicinei și situațiilor de urgență.

 


„În urmă cu cinci ani am dat startul, timid, primei ediții a Conferinței de Medicină de Urgență. De la an la an, numărul participanților a fost într-o continuă creștere, ajungând, în cazul ediției curente, la peste 600 de persoane. A fost o idee genială, să aducem elita lumii medicale în Baia Mare, deoarece educația continuă și schimbul de informații facilitează perfecționarea actului medical și creșterea siguranței pacientului”.
Sorina Pintea, managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.