• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 09 Februarie 2023

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Iunie , 2022

Conferință internațională organizată de Consiliul Județean Maramureș cu prilejul Zilelor Europene ale Arheologiei

Lectori din cinci țări și de pe două continente au susținut prezentări în cadrul Conferinței Internaționale „Regional Archaeological Testimonials” – Testimoniale arheologice regionale, organizate de Consiliul Județean Maramureș cu prilejul  Zilelor Europene ale Arheologiei, în 17 iunie 2022.

Mesajul Președintelui Con­siliului Județean Ma­ra­mureș, Ionel Ovidiu Bogdan, a marcat deschiderea evenimentului:

„Permiteți-mi să urez un călduros bun venit tuturor participanților la ediția 2022 a conferinței dedicate Zilelor Europene ale Arheologiei, găzduită de Consiliul Județean Maramureș. Zilele Europene ale Arheologiei reprezintă o oportunitate excelentă de a celebra multiculturalismul bătrânului continent, de a reuni timpuri și spații îndepărtate, de a împărtăși cunoștințe, de a spori semnificația socială a patrimoniului cultural și, nu în ultimul rând, de a încuraja colaborarea internațională și celebrarea reciprocă a diversității.
Arheologia este o fereastră către trecut care ne permite să aruncăm o privire asupra unor lumi pierdute și care ne îngăduie pentru o clipă să eludăm trecerea impetuoasă a timpului. Acest domeniu este, de asemenea, și despre modurile în care interpretăm și re-propunem trecutul în prezent, despre utilizarea actuală a resurselor arheologice și gestionarea patrimoniului cultural într-o perspectivă de utilitate publică.
Sperăm să vă bucurați de tematica sesiunii de prezentări, care au fost selectate pentru a fi reciproc avantajoase.
De asemenea, vă invităm să vizitați Maramureșul pentru a descoperi frumusețea locurilor și a oamenilor din județ. Noi vom fi tot timpul bucuroși să vă avem ca oaspeți!”, a transmis Ionel Bogdan.
De pe meleaguri naționale, alături de exponentul arheologiei locale, domnul Marius Ardeleanu, arheolog în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, care a susținut o prezentare despre „Noi cercetări arheologice în Județul Maramureș: castrul roman de la Coștiui”, am fost onorați de prezența domnului Sergiu Iosipescu și a doamnei Raluca Iosipescu din cadrul Institutului Națio­nal al Patrimoniului care au susținut o prezentare despre „Cetatea de piatră – Chioarul și sem­nificația sa europeană”.   
­Contribuții semnificative au venit din partea invitaților de peste hotare și a partenerilor internaționali ai Consiliului Județean Maramureș:  

Doris Schmutzhart, arheolog al Provinciei Flevoland din Olanda, a prezentat impresionantele „Epave pe uscat. Arheologia unică a pământului recuperat”;
Marjan Dumanić, manager de proiect în cadrul PI RERA SD Croația, a prezentat uimitorul proiect „UNDERWATERMUSE – Experiența captivantă a muzeului subacvatic pentru o incluziune mai largă”;

M. Nambirajan, director general al Archaeological Survey of India, a asigurat reprezentarea extraeuropeană a evenimentului încântând audiența cu o imersiune fascinantă în „Arheologia Indiană”;

Nagy Zsolt Dezso, arheolog și numismat în cadrul Muzeului Damjanich Janos, Szolnok, Ungaria, a prezentat o amplă cercetare despre „Studierea circulației monedelor în județul Jasz-Nagykun-Szolnok: tezaure și săpături din epoca modernă timpurie”.

Conferința internațională, organizată de Consiliului Județean Maramureș, se înscrie în contextul mai amplu al inițiativelor sincron desfășurate la scară europeană cu scopul promovării moștenirii culturale comune și a creșterii gradului de coeziune a societății, prin implicarea culturală deschisă.

Evenimentul a răspuns invitației Institutului Național al Patrimoniului, care, în calitatea sa de coordonator național al Zilelor Europene ale Arheologiei, a încurajat facilitarea diseminării și promovării resurselor și cunoștințelor ar­heo­logice.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.