• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 Ianuarie , 2015

Conferinţa de Medicină de Urgenţă Maramureş, ediţia I

La aniversarea a cinci ani de SMURD Maramureş, în judeţul nostru se organizează şi prima ediţie a Conferinţei de Medicină de Urgenţă, cu invitaţi din întreaga ţară şi managerii spitalelor din judeţele limitrofe, programul fiind structurat pe parcursul a trei zile.

 

Evenimentul a debutat joi, în staţiunea Șuior, la cota 1000, unde a avut loc un exerciţiu demonstrativ. Vineri, 23 ianuarie, de la ora 9.00, a avut loc conferinţa propriu zisă, care a adunat nume importante din domeniu medicinei, cu lucrări şi teme de maxim interes. Ziua s-a încheiat cu şedinţa festivă 5 ani de SMURD Maramureş şi momentul de decernare a diplomelor şi plachetelor pentru toţi participanţii la lucrările conferinţei. Vom reveni cu detalii şi fotografii în numărul viitor al GAZETEI.

 

În data de 8 ianuarie s-au împlinit cinci ani de la operaţionalizarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare în Maramureş, prin cele patru echipaje din municipiile Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, respectiv oraşul Vişeu de Sus. Pe parcursul celor cinci ani care au trecut de la înfiinţare, medicii, asistenţii şi pompierii-paramedici S.M.U.R.D. au intrat în conştiinţa maramureşenilor ca simboluri ale speranţei, ale ajutorului venit rapid în cele mai grele clipe. Personalul serviciului a fost la datorie 24 de ore din 24 şi a intervenit, cu profesionalism şi promptitudine, pentru salvarea celor aflaţi la nevoie.

La ceremonia care a marcat operaţionalizarea S.M.U.R.D. Maramureş au participat Attila Cseke, la acea dată ministrul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în acelaşi minister, col. Petru Dican, inspectorul-şef de atunci al I.S.U. Maramureş, alături de parlamentari, oficialităţi judeţene şi locale, respectiv reprezentanţi ai instituţiilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din judeţ.

Personalul S.M.U.R.D. Maramureş a primit „botezul focului” încă din primele clipe de funcţionare ale serviciului, fiind chemat în ajutor la un accident rutier, petrecut în apropiere de oraşul Cavnic. 9 persoane aflate într-un microbuz şi-au văzut moartea cu ochii. Maşina a ieşit în decor într-o curbă periculoasă. A fost o intervenţie desfăşurată împreună cu Detaşamentul de Pompieri Baia Mare şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean. Echipajele S.M.U.R.D - unul de terapie intensivă şi unul de prim ajutor - au plecat direct de la ceremonia de inaugurare, care urma să înceapă pe platoul din faţa Palatului Administrativ. Răniţii au fost transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă, pentru investigaţii şi tratament.

 

În cei cinci ani de activitate, personalul S.M.U.R.D. Maramureş a efectuat intervenţii din cele mai diverse şi complexe. Printre acestea:

- acordarea primelor îngrijiri şi transportul a 19 victime, inclusiv pe calea aerului, în urma celor două explozii de la Sighetu Marmaţiei din 19.02. 2012;

- intervenţia la accidentul aviatic de la Copalnic Mănăştur, din 23.08.2014, soldat cu un decedat, un rănit grav, în urma prăbuşirii unui avion de mici dimensiuni, cu doi ocupanţi;

- intervenţia la accidentul petrecut pe raza localităţii Ilba, din 07.11.2014, soldat cu doi decedaţi şi doi răniţi;

- salvarea unui turist polonez, într-o acţiune comună cu Jandarmeria montană şi Serviciul Salvamont, în urma unui accident petrecut în data de 07.06.2014, în zona lacului Ştiol, la 28 de km de Borşa, la circa 1500 de metri altitudine, în zonă greu accesibilă;

- intervenţia din zona „Pirită”, Baia Mare, la salvarea unei tinere agresate cu un topor, în data de 04.01.2015, în prima zi a acestui an.

 
 

Numărul şi complexitatea intervenţiilor personalului SMURD Maramureş au crescut de la 3872 de intervenţii în 2010, la 6547 în 2014.

 

În cei 5 ani de activitate, personalul SMURD Maramureş a efectuat peste 26 000 de intervenţii, pe parcursul cărora au fost asistate tot atâtea persoane.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.