• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Mai , 2015

Concursul de reciclare şi-a desemnat câştigătorii!

Concursul ecologic organizat de UAC Europe şi Asociaţia NEMUS, care îşi propune să promoveze reciclarea şi colectarea selectivă a deşeurilor, şi-a desemnat, pentru al treilea an, câştigătorii. De această dată, clasa care va beneficia de o excursie gratuită este casa a VI-a de la Şcoala Dumbrăviţa.

 
 

Tone de deşeuri colectate selectiv şi reciclate, o nouă lecţie despre grija pentru mediu şi pentru tot ce ne înconjoară şi, bineînţeles, o recompensă pe măsură. Pe scurt, acestea sunt coordonatele celei de-a treia ediţii a concursului de reciclare organizat de UAC Europe şi Asociaţia NEMUS.

În ultima săptămână din luna aprilie s-au adunat şi centralizat deşeurile colectate. Astfel, trăgând linie, a rezultat şi un câştigător detaşat al competiţiei: Clasa a VI-a, de la Şcoala Dumbrăviţa, cu 20 de elevi, care a colectat 600 de kg de hârtie şi 110 kg de plastic.

Desigur, merită amintite şi rezultatele, strădaniile şi munca celorlalţi participanţi: clasa a VIII-a din Rus, cu 22 de elevi, au adunat 276 kg hârtie şi 8 kg plastic, Şcoala Şindreşti, clasa pregătitoare, I şi a II-a, în total 24 de elevi, au adunat 180 kg hârtie şi 15 kg plastic, iar Şcoala Unguraş, clasa pregătitoare, I, II - 12 elevi, au adunat 50 de kg de hârtie.

 

Felicitări tuturor participanţilor!

 

Deşi, cel mai mare dar pentru toţi elevii este un mediu mai curat şi mai sănătos, păstrat prin grija tuturor, nu putea lipsi nici premiul pentru câştigători. Astfel, până la încheierea anului şcolar, clasa câştigătoare va beneficia de o excursie de o zi, oferită gratuit de UAC Europe şi Asociaţia NEMUS. Perioada şi destinaţia va fi aleasă de comun acord. Anii trecuţi, clasele câştigătoare au beneficiat de o excursie la Salina Turda, respectiv la Alba Iulia, cetatea Unirii. Vom reveni cu detalii şi fotografii în numerele viitoare ale revistei.

 
 
Ştiaţi că...
 
 
  • O tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 15 arbori maturi.
  • PET-ul reciclat poate fi folosit pentru a fabrica noi produse: covoare, machete, material pentru tricouri, încălţăminte, pulovere şi jachete, genţi, umplutură pentru haine de iarnă sau saci de dormit şi chiar jucării;
  • Sticla poate fi reciclată la infinit, deoarece structura sa nu se deteriorează la reprocesare.
  • Un cartuş de imprimantă obişnuit se descompune în peste 450 de ani. De aceea, reciclarea lor devine necesară.
  • Bateriile conţin metale periculoase, precum: mercur, plumb, cadmiu, nichel, litiu. Aruncate necorespunzător şi odată ajunse în natură, aceste metale poluează puternic mediul.
  • Se estimează că pungile de plastic şi alte deşeuri din acest material, aruncate în ocean, duc la moartea a peste 1 milion de fiinţe marine anual.
  • Reciclarea unei singure sticle de plastic ar economisi atâta energie cât să ţină un bec de 60W aprins timp de 6 ore.
  • O singură doză de aluminiu reciclată economiseşte destulă energie cât să asigure funcţionarea unui televizor pentru 3 ore.
  • Becurile economice conţin mercur. De aceea, ar trebui reciclate, nu aruncate la groapa de gunoi.
  • Abandonat în natură, plasticul se descompune într-o perioadă ce variază între 100 şi 400 de ani.
  • Procesul de reciclare a hârtiei generează cu 70% mai puţină poluare decât producerea hârtiei din materie primă.
  • Uleiul este unul dintre cele mai mari surse de poluare a apei, un litru de ulei uzat poate contamina circa 1 milion de litri de apă. În acelaşi timp, are efect negativ asupra canalizării şi asupra funcţionării staţiilor de epurare, ducând până la blocarea şi distrugerea acestora.
  • Pentru a compensa pierderea de copaci din ultimul deceniu, ar trebui ca fiecare persoană de pe Pământ să planteze 2 copaci pe an şi să-i îngrijească timp de 10 ani.
  • Numărul de pungi de plastic folosite anual în România este de 5 miliarde. Doar 1% din pungile de plastic generate la nivel mondial se reciclează.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.