• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 21 Decembrie , 2017

Concertul extraordinar de colinde „Astă seară spre-asfinţit”

În acest an, responsabilitatea organizării concertului de colinde „Astă seară spre-asfinţit”, denumit după o veche colindă din Dumbrăviţa, şi devenit deja tradiţie, a fost asumată de către comunitatea din satul Şindreşti, în frunte cu noul preot Alin Erdei şi cu Consiliul parohial.
Şindreştii s-au mobilizat exemplar pentru ca seara zilei de duminică, 17 de­cem­brie, să fie una deosebită. Eveni­mentul a debutat cu Slujba vecerniei săvârşită de un sobor format din preoţii din comună şi delegatul PS Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătma­ru­lui, arhidiaconul Vlad Verdeş. Apoi credincioşii s-au îndreptat spre Că­minul Cultural Şindreşti, îmbrăcat în straie de sărbătoare şi gătit cu brad, ştergare, perne şi decoraţiuni de iarnă. Zile întregi, gospodinele din Şindreşti au copt colăcei, cozonaci şi gogoşi pentru colindători, astfel că, mirosurile îmbietoare au întregit atmosfera de sărbătoare.
În deschiderea evenimentului a luat cuvântul preotul Alin Erdei: „Bine aţi venit aici, în binecuvântata Parohie Şindreşti, la frumosul concert de co­linde «Astă seară spre-asfinţit», organizat cu arhiereasca binecuvântarea a PS Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, căruia îi mulţumim pentru purtarea sa de grijă pentru noi toţi. Mulţumim părintelui arhidiacon care a venit să transmită gândul şi mesajul episcopului nostru. Mulţumim domnului primar, care şi de această dată, ca de fiecare dată, este alături de noi, cu toată dragostea sa. Mulţumim tuturor celor care ajută la desfăşurarea acestui eveniment şi în special domnului director Daniel Vărzaru şi UAC Europe. Satul românesc păstrează şi astăzi colindele străvechi şi le vestesc pe uliţele satului copiii şi credincioşii în perioada aceasta, a Postului Naşterii Domnului. Colinda este semn al bucuriei, colinda vesteşte venirea lui Dumnezeu pe pământ, eveniment unic întâmplat în istorie. Nicolae Steinhardt, părintele de la Rohia spunea: «Ţara Maramureşului este ţara bucuriei de aceea parcă nicăieri nu se colindă mai frumos ca în Ţara Maramureşului şi se colindă cu simţirea, cu trăirea, cu sufletul şi cu inima. Colindul este însoţit de graiul nos­tru frumos, de credinţa noastră pu­ternică şi de portul nostru tradiţional»”.
Apoi a urcat pe scenă primarul Felician Ciceu care a transmis totodată şi un mesaj din partea domnului Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe, care din păcate nu a putut fi prezent la eveniment: „Este un moment frumos, este un moment de emoţie şi un moment binecuvântat de Dumnezeu. Astăzi, în prag de sărbători, Şindreştiul este centrul comunei Dumbrăviţa şi pe această cale doresc să-l felicit pe părintele Alin şi să-i transmit «Bun venit!» în mijlocul comunităţii din Şin­dreşti şi în comunitatea din Dum­brăviţa. Vreau să asigur toate parohiile din comună de toată susţinerea şi sprijinul nostru şi mă bucur că există o legătură strânsă la nivel de parohii în întreaga comună şi nu numai. Şi vă felicit pe dumneavoastră, dragi şindreş­teni, pentru că sunteţi oameni de cinste şi astăzi aţi pregătit o sărbătoare frumoasă. Vreau să transmit un mesaj din partea domnului director Daniel Vărzaru care, din păcate, nu a putut fi alături de noi astăzi, din cauza unor chestiuni importante, a trebuit să plece în SUA dar vă asigură de tot sprijinul şi susţinerea la nivel de comunitate, de şcoală, de biserică. Vă urez tuturor sărbători frumoase şi un an nou binecuvântat”.

Concertul de colinde a fost deschis de gazdele acestui eveniment, Grupul bărbătesc al parohiei Şindreşti. Apoi, au adus vestea cea minunată a Naşterii Domnului grupul de colindători din Parohia Bontăieni, condus de către Părintele Florian Nechita. Au urcat apoi pe scenă colindătorii din Parohia Cărbunar, împreună cu părintele lor Petru Costea şi cu preotul paroh din Rus, Vasile Tarţa. Un moment deosebit a fost susţinut de grupul de colindători „Datina” din Parohia Dumbrăviţa, conduşi de preotul paroh Bogdan Ciocotişan, care au interpretat şi colinda străveche care a dat titlul concertului, „Astă seară spre-asfinţit”.
Grupul de tineri ai parohiei Şindreşti, coordonaţi de doamna preoteasă Paula Erdei au stârnit, de asemenea, ropote de aplauze şi, cu această ocazie, au primit şi un nume: „Vlăstarele Şindreştiului”. Colindătorii din Parohia Unguraş, în frunte cu preotul Sabin Petru Bogluţ au pregătit de asemenea colinde deosebite, care au ajuns la sufletul spectatorilor.
Un moment extraordinar al spectacolului a fost prezentat de minirecitalul colindătorilor din Groşi, însoţiţi de preotul paroh Claudiu Pop şi de maes­trul taragotului, Dumitru Dobrican.
La final, a fost rândul artiştilor con­sacraţi, fii ai satului să încânte publicul cu moment deosebite: Sorin Rad, fiu al satului Şindreşti, împreuna cu Maestrul Dumitru Dobrican şi Florin Gherman şi apoi momentul mult aşteptat al mini­recitalului susţinut de îndrăgita artistă Năstăcuţa Iuga şi formaţia sa.
La final, Arhidiaconul Vlad Verdeş a adus mesajul PS Iustin, Episcopul Ma­ra­mureşului şi Sătmarului şi a emoţio­nat publicul până la lacrimi cu o colindă frumoasă şi câteva versuri de suflet.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească oferită de UAC Europe şi de credincioşi din comună, cu mâncare de post. Preotul paroh Alin Erdei le-a mulţumit tuturor pentru participare şi sprijin. Ediţia din acest an a concertului de colinde a fost, cu adevărat, una deosebită. Felicitări tuturor!
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.