• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Mai , 2016

Conceptul liberal al candidatului Cristian Niculescu Ţâgârlaş: „Baia Mare - Oraş puternic”

Reporter: D-le avocat, ieri s-a dat startul oficial în campania pentru alegerile locale, într-un context inedit pentru comunitatea băimareană. Cum definiţi actuala stare de fapt?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: O premieră nedorită pentru Baia Mare. Este o situaţie regretabilă nu doar pentru primar, aflat în stare de arest, ci şi pentru comunitatea locală. Municipiul beneficiază acum de o publicitate negativă la nivel naţional, promovare de natură să afecteze imaginea unui oraş harnic, cu oameni oneşti şi decenţi.

 

Reporter: Ca om cu experienţă în politică şi administraţie, cu siguranţă aveţi, dacă nu o explicaţie, cel puţin un punct de vedere, privind cauzele care au determinat situaţia actuală.

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Îmi este dificil să comentez o asemenea temă, dar nu mă voi eschiva din respect faţă de dumneavoastră şi băimăreni. Am auzit în ultimele zile opinii diverse, atât din partea mass-media, cât şi a politicienilor, reprezentanţilor societăţii civile şi inclusiv a cetăţenilor. Părerile sunt împărţite şi merg de la contestarea şi negarea faptelor, până la acuzaţii şi condamnări de o fermitate extremă. Însă, înainte de a fi politician şi om de administraţie, sunt avocat. Aceasta este profesia mea de bază şi nu-mi permit exprimări emoţionale sau partinice. Punctul meu de vedere este clar şi ferm. Orice om beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până în momentul în care este condamnat definitiv de o instanţă. Recomand tuturor să manifeste echilibru şi responsabilitate, lăsând justiţia să-şi urmeze cursul firesc. Chiar şi celor mai vocali le cer răbdare, chiar dacă se invocă o culpă morală, evidentă în opinia unora.

 

Reporter: Aţi făcut apel la o campanie decentă, bazată pe o competiţie onestă între idei şi programe. Aţi menţionat că veţi manifesta respect faţă de contracandidaţii dumneavoastră, nedorind să participaţi la un circ mediatic sau atacuri la persoană. Credeţi că acest apel va fi corect receptat şi mai ales respectat de toţi cei implicaţi?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: E ceea ce ne dorim, noi cei din echipa liberală, incluzându-i pe colegii de partid, candidaţii la funcţiile publice şi staff-ul meu de campanie. Situaţia din Baia Mare este şi aşa neplăcută, nu cred că avem nevoie de mai multa dezbinare, ură sau tensiuni de orice natură. Insist pe rolul determinant jucat de presă. Colegii dumneavoastră, plătiţi sau nu pentru un anumit gen de prestaţii, trebuie să se manifeste raţional, asumându-şi cu onestitate sarcina de vectori de opinie şi mediu de informare. 

 

 

Reporter: Aţi menţionat în mai multe ieşiri publice că aveţi pregătită o strategie de campanie funcţională, un program politic şi un plan de administraţie pentru municipiul Baia Mare. Care sunt principalele aspecte care definesc conceptul liberal?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Viziunea noastră este clară, bine definită şi susţinută de argumente realiste. Dezvoltarea într-un concept regional este unica soluţie viabilă pentru creşterea nivelului de trai, asigurarea bunăstării cetăţenilor şi consolidarea vieţii sociale. Sub sloganul „Baia Mare – oraş puternic” am enunţat principiile de bază ale conceptului liberal, menţionând în mod ferm că pentru atingerea obiectivelor este nevoie de legalitate în administraţie, transparenţă decizională instituţională şi moralitate în viaţa publică. Dezvoltarea economică este unica soluţie a ieşirii din izolare, fapt posibil doar într-un climat de viaţă sănătos şi dinamic. Atragerea investiţiilor în zona activităţilor industriale constituie un deziderat major, de natură a genera creştere economică reală. Existenţa unor firme puternice presupune şi înfiinţarea de noi locuri de muncă bine plătite, perfecţionarea şi calificarea profesională a cetăţenilor activi, stoparea exodului uman şi generarea de noi venituri bugetare. Aceasta este calea şi trebuie să o punem în practică cât mai curând.

 

Reporter: În ultimele ieşiri publice, aţi menţionat despre Baia Mare că ar putea fi o posibilă Capitală a Nordului României, un enunţ generos care trebuie dezvoltat şi explicat. La ce v-aţi referit mai exact?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Corect! Baia Mare va deveni o capitală a nordului ca o consecinţă a unei strategii durabile care vizează aplicarea pe termen scurt, mediu şi lung a unor politici publice ferme. Resursele comunităţii generate de dezvoltarea economică viitoare vor fi orientate spre nevoile şi aşteptările comunităţii, în funcţie de priorităţile stabilite de cetăţeni, obiective puse în practică de o administraţie orientată spre interesul public.

 

Reporter: Se pune, totuşi, întrebarea firească: din ce resurse veţi susţine sportul, arta, cultura, turismul şi alte activităţi care fac parte din viaţa comunităţii?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Soluţia este logică şi predictibilă. Dezvoltarea economică va determina o nouă dimensiune a resurselor publice şi private. Municipiul are şi în acest moment un potenţial nevalorificat, opţiunea liberală fiind orientată spre două direcţii majore. Mediul de afaceri poate să asigure susţinerea sportului de performanţă în limite rezonabile, în timp ce bugetul local va genera resursele necesare susţinerii sportului de masă şi juvenil, inclusiv zona de amatori. 

În acelaşi context, pe fondul legalităţii şi al transparenţei în viaţa publică, administraţia locală va realiza parteneriate publice cu mediul de afaceri, determinând implicarea voluntară a acestora în susţinerea artei, culturii, turismului şi a altor activităţi reprezentative în viaţa comunităţii băimărene. Cu certitudine nu vom accepta să grevăm bugetul local pentru aventuri în sport sau orice alt domeniu, aplicând măsuri care duc la performanţe de moment si îndatorarea publică a municipiului.

 

Reporter: La startul campaniei, îndrăznesc să vă cer un pronostic. Cine va câştiga şi de ce?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Nu-mi place să fac pronosticuri. Sunt un om matur, responsabil şi realist. În viaţa profesională, în politică şi chiar în pasiunea de montaniard mă bazez pe date certe şi pe evaluări obiective. Nu fac afirmaţii gratuite, nu mă hazardez în promisiuni şi nici nu subestimez pe nimeni. Trebuie să câştige competiţia cel care are proiecte şi idei fezabile. Nu voi adopta o retorică populistă, politicianistă sau patriotardă pentru a obţine voturile băimărenilor. Pun garanţie pentru angajamentul că voi fi un primar competent şi cinstit, cariera profesională şi probitatea mea morală. Demnitatea mea nu este de vânzare, iar un bărbat adevărat trebuie să aibă onoare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.