• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Noiembrie , 2017

COMUNICAT DE PRESĂ

Marți, 14 noiembrie 2017, a avut loc, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, întâlnirea cu reprezentanții Institutului Confucius din Cluj- Napoca: Nicolae Șera, director,  Xia Junsuo, director din partea Republicii Populare Chineze, Smaranda Moldo­van, coordonator program și Daniela Bancoș, coordonatorul programului la nivelul județului Maramureș. La acest eveniment au participat Angela Filip, director Cancelaria Prefectului, Vida Noemi, viceprimar al Municipiului Baia Mare, Anton Ardelean, primarul orașului Tăuții Măgherăuș, Ana Mol­dovan, inspector școlar general, inspectorii școlari generali adjuncți Camelia Bogdan, Gheorghe Andrasciuc, Ciprian Cucuiat, precum și directorii/directorii adjuncți ai unităților de învățământ în care se predă limba chineză: Cristian Heuberger, Colegiul Național „Gheor­ghe Șincai”, Baia Mare, Ioan Pop, Co­legiul Național „Dragoș Vodă”, Sighetu Marmației, Mihai Boloș, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Baia Mare, Oana Tompoș, Școala Gimna­zia­lă „George Coșbuc”, Sighetu Marma­ției,  Loredana Ofrim, Liceul Tehnologic „Traian Vuia”, Tăuții Măgherăuș.

Totodată, au fost invitați și managerii unităților de învățământ care doresc să implementeze studiul limbii chineze: Amalia Ardelean și Ioana Popovic de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” și Gavril Pașca, de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Baia Mare.
Discuțiile au vizat oferta educațională a Institutului Confucius din Cluj-Napoca și implementarea acesteia în școlile din județul Maramureș.
Directorul Xia Junsuo a prezentat oportunitățile de studiu în China pentru elevii și studenții români, menționând trei tipuri de burse de care pot beneficia aceștia: burse guvernamentale, burse oferite de Institutul Confucius și burse de tip Drumul Mătăsii, care pot să acopere atât programul de studiu, cât și cheltuielile privind cazarea și subzis­tența. Republica Populară Chineză asigură profesori calificați pentru pre­darea limbii chineze oriunde în lume, cu limba de suport engleza.
Directorul Nicolae Șera a mulțumit conducerii Inspectoratului Școlar Jude­țean Maramureș pentru modul în care a fost implementat studiul limbii chineze în școlile din Maramureș, situând ju­dețul pe un loc fruntaș la nivel național. 
Doamna director al Cancelariei Pre­fectului, Angela Filip, a apreciat opor­tunitățile programului și a subliniat sprijinul din partea prefectului Vasile Moldovan în derularea programului.

Președintele Consiliului Județean Ma­ra­mureș, Gabriel Valer Zetea a transmis disponibilitatea de colaborare și susținerea acestui program.
Doamna viceprimar Noemi Vida a evidențiat importanța studierii limbii și culturii chineze pentru tânăra generație și a transmis disponibilitatea admi­nistrației locale pentru stabilirea de parteneriate cu omologii din Republica Populară Chineză.
Primarul orașului Tăuții Măgherăuș, An­ton Ardelean a subliniat legătura între acest program educațional și oportunita­tea atragerii de investitori chinezi în zonă.
Conducerea Inspectoratului Școlar Ju­dețean Maramureș și managerii uni­tăților de învățământ au prezentat rezultatele de etapă și au făcut propuneri pentru eficientizarea și extinderea studiului limbii și culturii chineze în județul Maramureș.
 

Biroul de presă al ISJMM

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.