• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Februarie , 2023

Colțu' meu. Să reciclăm la UDMR

Returnarea ambalajelor din comerț devine o mare problemă națională dezbătută chiar și la nivel politic. Ce mai, nu mai avem probleme și ne ocupăm de returnări. În acest context, în Baia Mare a venit un consilier al ministrului Mediului, un membru al UDMR, pentru
expuneri pe tema returnărilor ambalajelor. Toate bune și fru­moase, doar că expunerea oficialului român, de etnie maghiară, a fost făcută la sediul UDMR. Ce treabă or fi având udemeriștii din județ cu chestiunea în cauză, greu de priceput. Cu siguranță, au fost invitați de pe la diverse instituții cei care se vor ocupa de această problemă. Dar, totuși, nu s-a găsit un loc în care un consilier al ministrului să facă  expunerea? Un loc public, în care participă toți cei interesați.
Mai există o posibilă cauză. Poate cei care au venit la această întâlnire au fost maghiari care lucrează prin aceste instituții. Dar și așa...Pe de altă parte, marile magazine din oraș au amplasat spații în care se pot recicla ambalajele produselor folosite. La Kaufland, Auchan, Lidl și la altele sunt astfel de puncte. Din păcate, nu prea am văzut oameni care să le folosească. Și nu știu de ce. M-am interesat, adică am vorbit cu unul, cu altul, și am primit o oarecare explicație față de acest dezinteres cetățenesc. Se oferă puțini bani, în general sunt niște tichete pentru cumpărături ale unor produse fixate de magazin. Iar produsele care apar în acest sistem sunt, în general, neatractive.  Adică, nu sunt cele foarte căutate, cumpărate tot timpul. Și mai e un aspect. Până să ai un tichet cu o valoare care să se vadă în cumpărăturile făcute, trebuie să duci la ambalaje de nu te vezi. Așa că mai bine la gunoi, în mod selectiv sau nu. Nu știu dacă a venit consilierul udemerist cu precizări noi care să modifice sistemul de func­ționare a reciclării, dar cred că trebuie făcute modificări. Am văzut în Ungaria, la mai multe magazine, același sistem, dar mult mai funcțional. Acolo lu­mea merge, semn că este profitabil să reciclezi și să nu arunci ambalajele la gunoi. Această profitabilitate nu se poate decât cu bani, nu cu 0,50 de bănuți amărâți.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.