• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Ianuarie , 2018

Coltu’ meu / Pustiul din cartier

O dimineaţă friguroasă de iarnă leşi­nată. Termometrul de la calculator arată -2 grade, cel din cameră indică
-1 grad, la buletinele de ştiri apărea pe hartă 3 grade cu minus. Făcând o medie rezultă undeva la -2 grade. Ge­rul mult anunţat de meteorologi, în urmă cu o lună, nu şi-a făcut încă apariţia.
Am dezaburit manual geamul camerei şi am privit afară, în curtea blocului în care locuiesc. Maşinile celor care lucrează de la ora 6-7 se învârt în jurul garajelor inestetice, urâţite de zăpada gri, căzută anul trecut şi rămasă în locurile în care cetăţenii nu au dorit / vrut să cureţe, adică cam peste tot. La noi, în aglomerarea de blocuri în care stau, sunt trei cetăţeni care pleacă dis de dimineaţă la muncă. Asta am aflat după vreo două luni de observaţie, zi de zi. Mă refer la cei care prestează muncă productivă, în uzină, fabrică sau ateliere. Desigur, sunt şi alţii care lucrează, dar ei fac parte din grupul celor cu munci la buget, în admi­nis­traţie, alimentaţie sau în alte locuri. Sunt şi din categoria celor fără muncă. În urmă cu zece ani nu era niciunul, acum sunt peste zece. Din cei pe care îi cunosc. Vreo trei se ocupă cu vândutul ţigărilor de contrabandă, alţi doi fac munci ocazionale. Mai bat un covor, mută o mobilă sau fac cumpărături pentru cei mai ocupaţi. Sunt şi doi care beau zilnic, de dimineaţa şi până spre seară. Până de curând am avut şi un tip care lucra la SRI. De ceva vreme nu
l-am mai văzut, poate s-a mutat, poate are muncă sub acoperire, cine ştie?
Avem şi un director, un fost director, unul ce e mare sculă prin adminis­tra­ţie, avocat, dar şi pensionari. Cei mai mulţi!
În urmă cu 27 de ani, în partea asta de cartier predominau muncitorii, anga­jaţii la fabricile ce duduiau pe platforma industrială de la Maratex, Faimar şi ce mai era. De la ora 5 începea exodul spre fabrici. Sute de oameni plecau din blocurile astea şi alte sute veneau de pe schimbul de noapte. Era fascinant să urmăreşti acel du-te-vino în fiecare zi. La fel de fascinantă este pus­tietatea de acum!   
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.