• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 19 August , 2017

Coltu’ meu / Mașini scumpe egal droguri și prostituție

Îmi spune un prieten că Baia Mare este sufocată de mașini, mai ales mașini scumpe. Și are dreptate! Mergi pe bulevard sau prin cartiere și te lovești la tot pasul de mașini foarte mari, lucioa­se și noi. Nu sunt mașini la mâna a doua, sunt mașini care au doar câțiva ani și cu tehnologia la zi. Tot felul de direcții duble, cu transmisii cu lichid, nu mecanice, cu navigator și senzori peste tot. Ce mai?! Mașini scumpe.
Dar teoria prietenului meu m-a lăsat fără glas. El spune că orașul nostru este cunoscut pentru consumul de dro­guri, ca un fel de centru de distribuție, dar și consum. Iar mulțimea de mașini are o legătură și cu acest aspect. Ca și cu traficul de fete prin orașele europe­ne cu prostituție ridicată.
Când îl asculți nu poți să nu îi dai dreptate! Cât ar trebui să lucrezi pentru o astfel de mașină? - spune prietenul. Pentru un muritor de rând, care lucrea­ză la privat pe un salariu apropiat de cel minim, ar fi nevoie de o viață. O altă viață să îți plă­tești rate la o casă și ce îți mai rămâne? Nimic. Desigur, nu poți să te înhami la ast­fel de cheltuieli, fiind imposibil de plătit atât amar de bani.
Și totuși, de unde atâtea mașini bengoase și foarte scumpe?
Teoria cu cei care lucrează în străină­tate și vin cu bani acasă este corectă până la un punct. La un salariu de 1000 de euro sau ceva mai mult, nu îți per­miți să faci astfel de investiții scumpe. Așa că cei mai mulți dintre cei ce lu­crează dincolo sunt modești și achizi­ționează mașini obișnuite și locu­in­țe obișnuite. Duc o viață obișnuită.
Înseamnă că explicația este în altă parte. O fi droguri, o fi prostituție sau alt gen de afa­ceri oneroase din care se strâng bani cu nemiluita? Este greu de acceptat. Pentru majoritatea cetățeni­lor, Baia Mare este un oraș frumos, în care oamenii duc un trai aflat la limita normalului. În acest punct m-am oprit și mi-am adus aminte de po­veș­tile pe care mi le spuneau copiii mei. Cum se făcea trafic de droguri în liceele bune ale orașului. Cum găseai tot felul de porcării la niște magazine din centru. Nu în raft, ci acolo veneau cei ce vindeau. Se pare că tinerii de atunci au devenit adulți de acum, cu aceleaşi obiceiuri sau chiar mai mult. Iar cazurile de elevi de la licee bune ce au astfel de probleme sunt și acum. Mai ieri am aflat că un astfel de tânăr a fost găsit „varză”, cum spun elevii. Nu trebuie să generalizăm, dar este interesant! Doamne ferește! 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.