• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Ianuarie , 2018

Coltu’ meu / Ce poţi face în timpul iernii? Mai nimic!

A sosit iarna şi în Baia Mare. Dimineaţă, albul zăpezii m-a orbit când m-am uitat pe fereastră. Nu m-am bucurat, sărbă­to­rile iernii s-au dus cam demult, iar de patinat nu mai poate fi vorba, la vârsta mea.
De fapt, unde să patinezi în Baia Mare? E patinoarul din Centrul Vechi şi cam atât. Îmi amintesc de copilărie şi patinoarele de atunci.
La şcoala generală unde învăţam era un teren de sport, simplu, dar suficient pentru elevii şcolii. Avea teren de zgură.
În timpul iernii, administratorul şcolii, sau ce-o fi fost, scotea un furtun lung şi stropea cu apă terenul de zgură. Repeta operaţiunea până se obţinea un strat gros de gheaţă, suficient de bun pentru patinaj.
Aşa mi-am petrecut copilăria în timpul iernii. Cam toate şcolile din oraş aveau astfel de patinoare, uşor de realizat. Nu mai ştiu dacă era cu bilet de intrare, probabil, dar ştiu că mulţi colegi de şcoa­lă, de bloc, de cartier ştiau să patineze.
Acum lucrurile stau altfel. Şcolile nu mai au terenuri de sport, au săli de sport, eventual, în care, evident, nu poţi face, în timpul iernii, patinoare. Cu toate acestea, mai sunt câteva şcoli în Baia Mare, chiar şi licee care au terenuri disponibile pe care, cred, s-ar putea organiza un patinoar. Investiţiile ar fi minime, iar beneficiile, mari. Dar cine să se ocupe de astfel de chestii? Directorii de şcoli nu au chef de aşa ceva. Probabil este şi mai complicat ca pe vremea comuniştilor.
În democraţia asta românească este un soi de dictatură, de multe ori, mai înfiorătoare ca pe vremea lui Ceauşescu. Interesul copiilor nu are nici o relevanţă. Acu trebuie să faci politica partidului, a liderului, a celor care sunt deasupra ta în ierarhia ce pare fără sfârşit.
Poate că nici copiii nu ar mai fi atât de încântaţi de un patinoar.
Am ascultat o discuţie între câţiva tineri despre posibilităţile de distracţie în oraş. Se plângeau că în afară de mall nu mai este nimic. Că nu avem un club mai acătării. Spuneau că mulţi tineri merg la Cluj pentru că acolo pot face cumpă­ră­turi, pot merge la cluburi până dimi­neaţa, au o ofertă, din acest punct de vede­re, impresionantă şi continuă.
Am înghiţit cu greu şi mi-am dat seama că patinoarul meu e o chestie desuetă pentru tinerii de acum, nu pentru toţi, dar…  
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.