Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 15 Noiembrie , 2019

Colţu meu. Carnetul de partid, cea mai bună diplomă!

de Nicolae Teremtus

Schimbarea guvernului, schimbarea puterii, aduce pe orizontală schimbări ale conducătorilor de instituţii, agen­ţii, societăţi, unele acum, altele după alegerile locale de anul viitor. Atunci, aceste schimbări vor fi făcute de cei care câştigă. Schimbările sunt normale, până la un anumit punct. Nu poţi conduce dacă ai la butoane oameni care fac parte dintr-un partid concurent. Un partid cu care te-ai scrofălit în campaniile electorale sau în perioada în care unii sunt la putere şi alţii sunt în opoziţie. Unii numesc chestia asta democraţie!
Am văzut atâtea schimbări de putere, ca lucrător în presă, şi de fiecare dată s-a întâmplat acelaşi lucru. La începuturile puterii, fiecare declară că nu se fac schimbări de dragul schim­bării, că oamenii valoroşi rămân pe funcţiile deţinute, că trebuie să terminăm cu numirile după culoarea carnetului de partid.
Teoretic sună bine. În practică, singurul lucru care contează este amă­râtul ăla de carnet de partid. Eşti prost, eşti indolent, eşti instruit, eşti bun, eşti nepriceput, eşti dus cu pluta, eşti rău... nu are importanţă, ai carnet, eşti cel mai bun. Şi aşa ajung la conducere fel şi fel. De asta sunt ministerele şi instituţiile pline de neaveniţi, de rude, amante, amanţi, soţi şi soţii. Se impune o curăţenie, dar ce pui în loc?
Poate cei de la putere, nou instalaţi, sunt bine intenţionaţi, dar de sus până jos lucrurile se complică. Cei aflaţi la baza partidului, din organizaţiile locale şi judeţene, încep să facă presiuni pentru a fi promovaţi oameni de-ai lor. Iar presiunile dau roade deoarece ăştia sunt cei care muncesc pentru partid în campanii, acolo ai voturi pentru a-ţi consolida puterea, pentru un nou mandat, de orice ar fi el.

Într-o oarecare măsură, chestia asta poate fi numită joc democratic, par­tea proastă e că printre oamenii de partid e greu să găseşti profesionişti. În general, ei sunt în plutonul celor care nu fac parte din partide. M-am gândit la chestiile astea când am auzit zilele trecute de unii sau alţii propuşi pentru demnităţi importante. Vai
şi-amar de noi!