• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Aprilie , 2016

Coeziune transfrontalieră româno-ucraineană prin reţele de proiecte creative în cultură şi turism

Zona transfrontalieră a României cu Ucraina are un bogat potenţial de a dezvolta proiecte care să conecteze cele două  maluri ale Tisei prin cultură, dezvoltare economică, turism , servicii de sănătate, educaţie şi reţele de cercetare-dezvoltare-inovare, protejarea mediului şi siguranţa comunităţilor etc.

 

Consulatul General al României în Ucraina sprijină eforturile instituţiilor, organizaţiilor şi firmelor din cele două ţări în dezvoltarea de parteneriate transfrontaliere pentru proiecte de interes comun cu posibilităţi de finanţare din Programele de Cooperare Transfrontalieră România - Ucraina şi Ungaria - Slovacia - România - Ucraina în perioada 2016-2020.Una din direcţiile importante în care se configurează un frumos parteneriat este utilizarea culturii, atât în sprijinul promovării inovative a patrimoniului cultural şi natural, dar şi al structurării de reţele de colaborare la nivelul infrastructurii de dotări şi servicii de cultură.

 

Astfel, în data de 16 martie 2016, Consulatul General al României în Ucraina, împreună cu Administraţiile Regionale de Stat Transcarpatia, Ivano-Frankivsk şi Cernăuţi, Ucraina şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ţara Maramureşului, România, au organizat întâlnirea de lucru privind pregătirea proiectului de dezvoltare a reţelei transfrontaliere de muzee  la Sala de conferinţe a Muzeului de Etnografie a Românilor din Transcarpatia, în localitatea Apşa de Jos, Raionul Teacev, Ucraina.

 

La întâlnire au participat peste 30 de reprezentanţi ai muzeelor din judeţele Satu Mare, Maramureş, Suceava, România şi Transcarpatia, Ivano-Frankivsk şi Cernăuţi, Ucraina, ai Consulatului General a României în Ucraina, ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ţara Maramureşului, Consiliului Judeţean Maramureş. Întâlnirea de lucru a debutat cu vizitarea Muzeului de Etnografie a Românilor din Transcarpatia, cu amabilul ghidaj al directorului acestuia. A fost prezentat  şi discutat conceptul privind proiectul de dezvoltare a reţelei transfrontaliere de muzee, propus pentru a fi înaintat spre finanţare din fondurile de cooperare transfrontalieră. Au fost explorate aspectele principale: componentele conceptului, partenerii, proiectele componente propuse, valoarea estimată, eligibilitatea, aspecte tehnice privind elaborarea proiectelor si a cererilor de finanţare. Reprezentanţii muzeelor au creionat câteva variante de proiect care urmează să fie detaliate, la nivel de structură generală, propunere de plan de lucru şi echipe responsabile.

În reţeaua de muzee s-au implicat până în prezent: Muzeul Maramureşean (cu toate nucleele componente), Sighetu Marmaţiei; Muzeul Ţării Oaşului; Muzeul de Arhiectură Ujgorod – Transcarpatia; Muzeul Ivano Frankivsk; Muzeul Etnografic Regional din Cernăuţi; Muzeul Regional de Arta Cernăuţi; Muzeul Culturii Evreieşti din Cernăuţi; Muzeul Hutulilor din Verhovina; Muzeul din Verhovina; Muzeul de Etnografie al Românilor din Ucraina.Întâlnirea a fost însufleţită de idei creative şi inovative, precum şi de atmosfera specifică asigurată prin amabilitatea echipei Muzeului de Etnografie a Românilor din Transcarpatia.Mihaela Vrabete,Director Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ţara Maramureşului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.