• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Octombrie , 2012

Clădiri moderne şi europene

După ce a scos satele Asuaju de Sus şi Asuaju de Jos din noroi, la propriu, primarul Vasile Boitor a vrut să dea o altă faţă comunei. Cum? Prin reabilitarea şi modernizarea instituţiilor publice.

 

În 1992, când a devenit primarul comunei, toate sediile instituţiilor publice din comună erau părăginite. Astăzi, şcolile, primăria şi căminele culturale sunt moderne şi au toate dotările necesare, putând concura cu orice oraş din ţară!

 

Primarul Vasile Boitor spune că: „Am început cu instituţiile publice, ca şi gospodar nu-mi plăcea să nu arate bine instituţiile. Erau toate în paragină, ori clădirile publice sunt cartea de vizită a oricărei localităţi”. Prin anii 2000, primarul a depus un proiect pentru extinderea şcolii pe programul finanţat prin Banca Mondială. S-a aprobat numai renovare capitală. S-a refăcut tot, de la geamuri, la parchet, mobilier, pereţi: „Geamurile le-am pus din lemn, din bugetul propriu. La fel şi la primărie şi la cămin, unde am făcut compensare cu un agent local pentru plata taxelor şi impozitelor. Acum şcoala e la standarde europene. Are încălzire centrală, mobilier, laboratoare, tot-tot. Corpul doi al şcolii l-am făcut în anul viitor din bugetul propriu. Şcoala e finalizată de 12 ani, iar anul trecut am schimbat învelitoarea. Am făcut o cerere la Inspectoratul Şcolar Judeţean, am primit un miliard de lei vechi şi l-am rugat pe constructor să mai facă pe datorie, că tot vom primi banii, nu puteam lăsa jumătate făcut, jumătate nu. Am pus tablă Lindab, o lucrare durabilă. Şi tot aşa am făcut anul acesta cu primăria, plus că am izolat tot şi cred că în iarna asta se va resimţi la încălzire”.

 

Şi clădirea primăriei a fost renovată, la fel căminele culturale. Iar în prezent se lucrează la o extindere. Iniţial, fiind nevoie de spaţiu, primarul s-a gândit să transforme o lemnărie veche în spaţiu pentru centrale termice, grupurile sociale ale şcolii care n-au putut fi făcute odată cu proiectul mare care viza reabilitarea clădirii, deoarece nu exista atunci alimentare cu apă. Dar, încetul cu încetul, s-a gândit să facă şi o sală de grădiniţă şi i-a venit ideea de a muta birourile agricole din primărie, la care oricum vine multă lume, în acea clădire. Ar fi fost mai comod şi mai accesibil pentru oameni. Aşa că Boitor a demarat această construcţie.

 
  

Am constituit Asociaţia Comunelor din Codru şi cele 6 comune, am plătit un studiu de oportunitate pentru a face un parc fotovoltaic în Asuaju de Sus. Noi avem 5 hectare de teren, care se pretează pentru a se produce curent. Acum este în derulare acest proiect în valoare de 5 milioane de euro. Acesta va fi un avantaj pentru toate comunele, pentru că nu vom mai plăti pentru ce înseamnă iluminat public şi instituţii. Curentul care se va produce în acest parc voltaic se bagă în sistemul naţional şi se compensează, ceea ce consumi cu ceea ce produci. Sperăm să reuşim să-l pornim. Noi avem deja cele 5 hectare intabulate, că le-am luat mai demult, tot pentru aşa ceva, pentru nişte investitori, dar în final s-au retras. Iar acum vrem să-l punem în valoare”

 
 

Şcolile au fost o prioritate pentru noi în fiecare an. Le-am pus la punct, le-am igienizat, iar acum ne putem lăuda că sunt multe şcoli din Baia Mare care nu arată atât de bine cum sunt şcolile la noi”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.