Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 3 Februarie , 2015

Cinci ani de activitate SMURD Maramureş

de Codrin Pârcălab

SMURD a împlinit cinci ani de activitate, iar cu această ocazie a fost organizată prima conferinţă de medicină de urgenţă organizată în Maramureş. Vreme de trei zile, în Baia Mare au fost prezenţi reprezentanţi din lumea medicală şi din structurile reprezentative ale situaţiilor de urgenţă.

 
 

Conferinţa a început joi, 22 ianuarie, cu exerciţiul demonstrativ din staţiunea Şuior, acolo unde ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Judeţean „Dr. Constantin Opriş” a fost de acord să joace rolul „victimei” blocate în telescaun, pentru a se putea observa rapiditatea cu care intervin salvamontiştii montani şi echipajul SMURD. „Ştim ce s-a petrecut în Poiana Braşov, cu aproximativ o lună în urmă, când mai mulţi turişti au rămas blocaţi în aer. Încercăm să evităm astfel de incidente, însă dacă vor avea loc, echipele noastre şi-au dovedit eficienţa”, a precizat Rareş Pop, director al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş.

 

Lucrările primei conferinţe de medicină de urgenţă din Baia Mare au fost deschise oficial vineri, 23 ianuarie, în prezenţa ministrului secretar de stat prof. dr. Dorel Săndesc, şeful Secţiei anestezie şi terapie intensivă a Spitalului Judeţean din Timişoara, a vicepreşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Alin Costache Sergiu, şi a şefului Centrului Operaţional Naţional IGSU, lt.-col. Cristian Radu.

 

Ec. Sorina Pintea a precizat că îşi doreşte ca această primă conferinţă medicală să devină o tradiţie în Maramureş. „Este un mod de a ne arăta aprecierea faţă de medicii, paramedicii şi toţi cei care activează în medicina de urgenţă, faţă de cei care salvează vieţile noastre şi luptă pentru fiecare secundă de viaţă”, a declarat managerul Sorina Pintea. Aceasta a primit asigurări că atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Casa Naţională vor aloca, pe mai departe, fonduri pentru ca toate proiectele demarate în cadrul instituţiei medicale să poată fi duse la bun sfârşit.

 

Dorel Săndesc a subliniat faptul că implementarea Programului Naţional de Terapie Intensivă s-a dovedit a fi un real succes în Baia Mare, fiind un exemplu din acest punct de vedere. „S-a observat, aici, o creştere extraordinară a calităţii actului medical. Şi tot în Baia Mare s-a înregistrat cea mai spectaculoasă procedură de recoltare de organe de la pacienţii aflaţi în moarte cerebrală, fapt care dovedeşte calitatea actului medical şi a managementului bine aplicat”, susţine secretarul de stat, prof. dr. Dorel Săndesc.

 

Locotenent colonel Cristian Radu a arătat că, la nivel naţional, peste 85% dintre situaţiile de urgenţă sunt intervenţii medicale, motiv pentru care, în acest moment, peste 10.000 de paramedici activează în structurile ISU, în România. „Cererea de specializări este o permanentă provocare pentru noi. Dispunem de 13 centre de pregătire medicală la nivel naţional, unde paramedicii participă la cicluri de instruire privind protocolul de prim ajutor, cursuri care durează câte patru săptămâni”, a conchis acesta.

 

Alin Costache Sergiu, vicepreşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a avut, la rândul său, doar cuvinte de laudă la adresa judeţului nostru. „Cred că Maramureşul stă cel mai bine la distribuţia cardurilor de sănătate. Prin Poşta Română au fost trimise 311.000 de carduri, din care 290.000 au fost deja distribuite, iar ultimele 16.086 vor ajunge la beneficiari, în cel mai scurt timp”.

 

Viorel Deghid, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş, a prezentat faptul că, până la finalul anului 2013, CAS a achitat toate datoriile către spitalele din judeţ şi către distribuitori, iar în 2014 bugetul a fost mai mare. „Toate serviciile medicale realizate în 2014 au fost finanţate în proporţie de 100%”, a declarat preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş.

Sorina Pintea, dr. Dan Roman, medic şef UPU – SMURD Maramureş, dr. Rareş Pop, director executiv DSP Maramureş şi, nu în ultimul rând, Ioan Mureşan, inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” au organizat această primă conferinţă în Baia Mare, eveniment în cadrul căruia au fost acordate diplome de onoare şi plachete pentru reprezentanţii SMURD, ISU, Ambulanţă, manageri de spitale din Maramureş şi din aproape toate judeţele României, conferinţa din Baia Mare fiind una de impact naţional.

Cu diplome au fost răsplătiţi şi primarii comunelor sau oraşelor unde SMURD are filiale, aici amintind Fărcaşa, Târgu Lăpuş şi Vişeu de Sus.