• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 August , 2018

Cercul vicios al epurării apelor de mină

În toate rapoartele și documentele strategice ale autorităților jude­țene, epurarea apelor de mină e prezentată ca o adevărată „bombă de mediu”, care, în lipsa investițiilor poate „exploda” oricând sub forma unor poluări grave. În Strategia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului pentru perioada 2014-2020 scrie negru pe alb că: „Depăşiri ale valorilor prag s-au înregistrat la două categorii de ape uzate: apele uzate orăşeneşti, la care

s-au înregistrat depăşiri la unii indicatori specifici (suspensii, substanţe extrac­tibile, amoniu, azot total, fosfor total), generate de uzură sau chiar de lipsa sistemelor de canalizare şi epurare; apele de mină neepurate sau insuficient epurate de la fostele exploataţii ale REMIN, care şi-au sistat activitatea fără a se amenaja staţii de epurare a ape­lor de mină, deşi s-au elaborat şi aprobat documentaţii pentru acestea. Apele în cauză se întâlnesc în zonele Baia Sprie, Şuior, Herja, Săsar, Pur­căreţ-Ilba, Băiţa, Galeria Tarniţa, Borşa etc. şi înregistrează depăşiri la indicatorii Fe, Mn, Cu, Zn”.

După închiderea mineritului, problema închiderii și ecologizării minelor a fost aruncată în ograda Conversmin, socie­tate aflată în ograda Ministerului Economiei. Această companie trebuie să pună în practică un program de conformare foarte stufos, care prevedea printre altele și funcționarea stațiilor de epurare ape de mină și retehnologizarea acestora, conform programului de etapizare. Numai că, în ultimii ani, bugetul Conversmin a fost unul de avarie. De exemplu, anul trecut bugetul Conversmin a fost stabilit la aproximativ 169 de milioane de lei. Din această sumă, compania a primit mai puțin de 72 de milioane și a reușit să cheltuiască 59 de milioane. Iar costul mediu al unei stații de epurare este cam de un milion de euro. Și în ţară ar fi nevoie de minimum 30 de stații. În lipsă de bani, neputând pune în practică programul de etapizare, Conversmin e prins într-un cerc vicios.

Din datele noastre, din primăvara acestui an, patru stații de epurare aflate în administrarea Conversmin au rămas fără autorizații de la Apele Române, iar din august vor rămâne și fără autorizații de Mediu. Surse informate ne-au declarat că: „Din primăvară, cele patru stații de epurare ale Conversmin au rămas fără autorizații de la Apele Române. Este vorba de Toroioaga, Ilba, Câmpurele și Tyuzosa, de la Nistru. Toate cele patru sunt în administrarea Conversmin. Apele Române i-au și amendat, ei aveau un program de etapizare de rezolvat. Aceste stații trebuie să funcționeze, să le aducă la parametri și să aibă unde să depună legal nămolul rezultat de la epurare. Sunt amplasate la ieșirile de apă din mină, se neutralizează cu var și rezultă un nămol care se filtrează. Dar stația de la Câmpurele nu funcționează de un și jumătate, e pe avarie. Din august, cele patru stații o să rămână și fără autorizațiile de mediu, care expiră, și neavând programele de etapizare rezolvate, Garda de Mediu, Comisariatul Ma­ramureș a demarat controale la sta­ții, pentru a vedea stadiul realizării programului de conformare. Practic, după 23 august, stațiile vor funcționa ilegal și cei de la Conversmin vor fi pasibili de noi și noi amenzi, pentru fiecare stație de epurare cuantumul amenzii fiind de minim 50.000 de lei. Sigur că există risc de poluare. Și Conversmin dacă ar fi primit mai multe fonduri, n-ar fi fost o problemă să realizeze planul de conformare. Singura stație de epurare modernă din județ e cea a Romaltyn, ea spune cât var mai este pe stoc, cât a consumat, celelalte nu au fost moder­nizate pentru că Ministerul Economiei nu alocă banii necesari. Ceea ce e valabil pentru Maramureș e valabil pentru încă patru județe: Bistrița, Satu Mare, Suceava, Hunedoara. Se pare că din iulie, ministerul nu le-a mai dat niciun leu la Conversmin și nu a alocat nici banii pentru investiții”.

Stelian Ivașcu, inginer șef SGA Mara­mureș a spus că problema principală e lipsa de bani: „Eu nu știu, cu stațiile de epurare sunt diverse discuții, pentru fiecare stație de epurare pe care o au ei. Ei sunt într-un program de conformare din 2007, deci de 11 ani, de când s-a oprit mineritul din Maramureș, trebuiau să treacă printr-un program de punere în siguranță, stabilizare iazuri, galerii și realizare stațiilor de epurare după tehno­logii moderne, care să epureze apele de mină care ies din galeriile miniere. Au început cu avânt revolu­ționar, dar în ultimii ani nu s-au dat bani, în anul acesta de exemplu nu s-a dat niciun ban. În fiecare lună se transmit de către noi împreună cu Pre­fectura, și către Co­mitetul pentru Situații de Urgență, intervenții la Minis­terul Economiei, Ministerul Mediului să li se aloce fonduri. Dacă nu li se alocă fonduri, ei nici personal de întreținere nu au acolo. Noi putem să amendăm Conversmin-ul zilnic, de 100 de ori. Ei sunt cooperanți, dar nu au bani, nu au oameni. De fie­care dată la Comitetul Județean de Ur­gență se discută câte o problemă legată de acest lucru. Există pericol desigur, dar nu de ieri, nici de astăzi, e de când s-a înfiinţat mineritul. I-am tras de u­rechi, i-am amendat, dar dacă nu sunt bani nu se rezolvă problemă. Și nu numai la noi e problema asta, ci în toată țară. Ei trebuiau să aibă stații automate, dar totul se oprește la bani”.

Comisariatul Județean Maramureș al Gărzii Naționale de Mediu ne-a confirmat faptul că se află în derulare un control pe această temă și că acesta va fi fi­na­lizat cel mai probabil săptămâna vii­toare. Vom reveni cu concluziile acestui control, dar și soluțiile propuse de experți pentru ieșirea din acest impas.
Specialiștii contactați de noi susțin că o soluție ar fi transferarea acestor stații în subordinea primăriilor, care le-ar administra mult mai eficient și ar avea mai mare grijă ca apele de mină să nu polueze râurile din zonă.

 

 

 „Din primăvară, cele patru stații de epurare ale Conversmin au rămas fără autorizații de la Apele Române. Este vorba de Toroioaga, Ilba, Câmpurele și Tyuzosa, de la Nistru. Toate cele patru sunt în administrarea Conversmin. Apele Române i-au și amendat, ei aveau un program de etapizare de rezolvat. Aceste stații trebuie să funcționeze, să le aducă la parametri și să aibă unde să depună legal nămolul rezultat de la epurare. Sunt amplasate la ieșirile de apă din mină, se neutralizează cu var și rezultă un nămol care se filtrează. Dar stația de la Câmpurele nu funcționează de un și jumătate, e pe avarie”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.