• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 August , 2018

Centrul social pentru îngrijirea persoanelor vârstnice de la Coroieni

Centrul Social pentru îngrijirea persoanelor în vârstă din localitatea maramureşeană Coroieni este construit de către Primăria Coroieni în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, cu fonduri europene și face parte dintre proiectele integrate cu componentă prioritară, destinat persoanelor vârstnice cu probleme sociale.

Centrul are o capacitate de cazare pentru 40 de persoane, cu toate spațiile aferente: capelă pentru consiliere spirituală, sală de mese și bucătărie, sală de conferințe, cabinete medicale, saloane cu două paturi, cabinete specifice pentru personal etc.

  


Centrul este administrat de către Episcopia Maramu­re­șului și Sătmarului în parte­neriat cu Primăria Coroieni. Atât construcția cât și toate dotările interioare sunt după ultimele norme europene și cele mai ridicate standarde de confort. Locuințele sunt de tip garsonieră, cu baie proprie, bibliotecă, frigider, televizor și acces la internet. Se poate spune că acest Centru social pentru îngrijirea persoanelor vârstnice este cel mai modern din Transilvania.

Am plecat spre Coroieni pentru a vedea minunea de Centru, convinşi că un parteneriat între administraţia locală şi Episcopia ortodoxă nu poate fi decât unul de succes.
Până la Tg. Lăpuş drumul este foarte bun, iar spre Coroieni sunt unele lucrări pe drum şi trebuie să aştepţi la un semafor, pentru restricţii rutiere, minute în şir. Am numărat mai mult de zece tiruri venite dinspre Coroieni, semn că circulaţia mărfurilor, a serviciilor este puternică.
Am ajuns în Coroieni, în centrul co­munei unde o mândră primărie se vede de departe. Lângă clădirea adminis­traţiei locale se află un parc. Totul este aranjat, curat, plăcut. Liniştea rurală este tulburată, din când în când, de maşini, multe de mare tonaj. Din păcate pentru locuitorii localităţilor mici, nu există drumuri de centură.
La 100 de metri de clădirea primăriei se vede o altă clădire modernă, situată într-o zonă perfectă pentru un Centru social.
Am vorbit cu primarul Gavril Ropan, unul dintre primarii longevivi pe func­ţie, din Maramureş, despre Centru, despre Coroieni.
Biroul primarului este situat la etajul clădirii primăriei. Încăperea este mare şi are o vedere generoasă spre centrul Coroieniului. Gavril Ropan este masiv, are nişte palme mari, puternice, iar strânsoarea de mână o simţi!
„Acest Centru este un proiect integrat. Atunci, aşa erau ghidurile de finanţare. Trebuia să fie un proiect integrat, unde noi, ca şi componentă am avut un drum spre mănăstire şi reabilitarea a două că­mine culturale şi Centrul pentru bătrâni. Trebuiau două componente: social şi cultural. Acum, s-au simplificat ghi­durile de finanţare, nu se mai fac pro­iecte integrate, se fac cu o singură componentă.
În cadrul proiectului integrat, cea mai grea componentă a fost Căminul de bătrâni. Proiectul a fost depus spre finanţare în 2009 şi abia acum (să spun astăzi) ne-a intrat ultima tranşă de bani. Pot spune că s-a încheiat! Nu a fost uşor, au fost probleme complexe pe care le-am trecut şi am finalizat proiectul. Am avut noroc şi de o firmă care a executat lucrările, serioasă, şi care a înţeles situaţia şi a lucrat pentru a avea un Centru social cum nu s-a mai văzut.
Am încheiat cu Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului un protocol pentru administrarea Centrului, am externalizat toate serviciile către Epis­copie, iar noi am rămas cu proprietăţile. Sperăm ca la 1 septembrie să deschidem oficial Centrul”, ne-a spus Gavril Ropan.

Am ajuns la Centrul social pentru bătrâni, trecând prin parcul localităţii. Clădirea de aproape este foarte mare. Se văd, încă, urme ale lucrărilor de fi­nisare. Intrarea are posibilitatea de a urca persoane cu handicap locomotor. În holul principal mai sunt unele lucruri ce amintesc de amenajări. În zilele urmă­toare se va face curăţenia generală finală. Tot acolo este capela, iar pe culoarele din stânga şi din dreapta se merge în sala de mese, în bucătărie, în depozite anexe pentru angajaţi. Peste tot este curat, mobilier de calitate, mo­chetă acolo unde se pretează. Bucătăria are frigidere mari, chiuvete şi mese de lucru din inox, maşină de gătit pro­fesională, veselă de calitate bună. Sala de mese este frumos aranjată, mese şi scaune confortabile.
Am urcat la etaj, acolo unde sunt dormitoarele pentru beneficiarii Centrului. Camere spaţioase, cu două paturi confortabile, saltele de calitate, mobilier nou. Sunt televizoare în fiecare cameră, baie, spaţiu pentru servitul mesei, mobilier adiacent. Am văzut şi sălile de recuperare, totul este la superlativ, bine executat, curat, frumos, de o calitate ridicată.
Acest Centru social arată că se poate face ceva şi pentru bătrânii Maramu­re­şului care nu au posibilităţi de a sta acasă sau în familiile lor. Exista o mare nevoie de un astfel de Centru, iar parteneriatul între primăria Coroieni şi Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului este perfect.
Părintele Ioachim este cel care se ocupă în mod direct de administrarea centrului. Ne-a spus că se doreşte ca la 1 septembrie să aibă loc inaugurarea oficială.
„Primăria este proprietarul clădirii, iar Episcopia ortodoxă a devenit principalul partener în proiect. Noi oferim servicii sociale.
În zilele următoare avem interviurile pentru cei care vor lucra în Centru. Sunt 13 posturi asumate în proiect, de către primărie. Cu prioritate vor fi angajate persoane de pe raza comunei Coroieni. După această fază de selecţie, vor în­cepe ultimele retuşuri în Centru. Din data de 25 a lunii august vor începe să vină beneficiarii acestui Centru, iar la data de 1 septembrie dorim să avem deschiderea oficială. Condiţiile din Centru sunt foarte ridicate, la standarde europene. Noi dorim să facem o zonă, clădirea este foarte mare, şi pentru persoane cu dizabilităţi. Din cele 40 de locuri ale Centrului, 10-15 vor fi pentru persoane cu dizabilităţi”, a spus părintele Ioachim.
Acesta ne-a explicat că taxa pentru be­neficiari este una rezonabilă, având în vedere că o parte din nevoile Centrului, în special alimente, vor veni din donaţii către Episcopie.

Am plecat din Centrul social pentru în­grijirea persoanelor vârstnice convinşi de cele văzute că la Coroieni va fi polul zero al acestui tip de servicii sociale, din Maramureş şi din această parte de ţară.
Partea cea mai grea, de acum în acolo, revine Episcopiei ortodoxe, deoarece serviciile oferite trebuie să se ridice la nivelul clădirii. Ceea ce se va întâmpla, deoa­rece Episcopia ortodoxă a Mara­mureşului şi Sătmarului are experienţă în servicii sociale, are oameni dedicaţi, există filantropie.
Doamne ajută!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.