• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Iulie , 2015

Centrul de tranzit, un proiect important al HHC România

Hope and Homes for Children România (HHC), cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş şi Municipiul Baia Mare, au lansat proiectul pilot „Centrul de Tranzit, Asistenţă şi Consiliere pentru tinerii care urmează să părăsească sistemul de protecţie a copilului”. La lansarea acestui important proiect au participat Ştefan Dărăbuş, HHC, preşedintele Consiliului Judeţean, Zamfir Ciceu, primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecehş, Otto Şestak HHC România, reprezentanţi ai Kaufland, finanţatorul proiectului.

 
 

În cadrul proiectului va fi realizat un Centru de tranzit, un imobil cu 19 camere şi dependinţe în care vor fi cazaţi tinerii ce vor ieşi din sistemul de protecţie al statului. În acest fel se închide un cerc vicios, se realizează o capacitate de cazare în care aceşti tineri vor sta de la câteva săptămâni, la câteva luni sau un an. În această perioadă vor fi sprijiniţi să îşi găsească un loc de muncă şi o locuinţă. Centrul va oferi servicii de asistenţă şi consiliere psihologică tinerilor cazaţi aici.

 

„Tinerii care părăsesc sistemul de protecţie au, în general, la momentul în care trebuie să părăsească sistemul de îngrijire, abilităţi limitate şi soluţii puţine şi neviabile pentru a se integra socio-profesional. Lipsa unor servicii specializate şi a unor măsuri concrete de sprijin pe termen mediu şi scurt face ca rata de eşec a incluziunii lor în societate să crească îngrijorător. Cea mai grea problemă cu care se confruntă tinerii la părăsirea sistemului de protecţie este că nu au o locuinţă şi nici resursele financiare să obţină una. Fără stabilitatea unui cămin din cadrul căruia să-şi poată proiecta şi construi o viaţă independentă, puţini dintre ei au o şansă reală la integrarea în societate, fiind aproape condamnaţi la marginalizare şi excluziune socială pe tot restul vieţii. Aceşti tineri au nevoie de un cadru de tranziţie către viaţa independentă, în care să li se poată oferi servicii şi intervenţii integrate (locuire, informare şi consiliere, asistare, mediere, monitorizare).

De aceea am iniţiat realizarea unui Centru de tranzit, asistenţă şi consiliere pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului, în municipiul Baia Mare, cu o capacitate de 19 locuri, care să rezolve pe termen scurt şi mediu (6-24 luni) problema critică a locuirii pentru tinerii care părăsesc sistemul. Centrul e conceput ca parte a continuum-ului de îngrijire, asigurând un flux rezonabil de ieşiri din sistemul de protecţie de stat, reducând astfel numărul de copii din sistem la nivel de judeţ”, a spus Ştefan Dărăbuş.

 

La rândul său, preşedintele CJ, Zamfir Ciceu consideră că ridicarea Centrului de Tranzit va aduce un plus de mai bine în rezolvarea situaţiei tinerilor ce ies din sistemul de protecţie al statului. „Acest Centru de Tranzit vine să umple un gol în asistenţa socială care în România, încă, nu este manageriat cum trebuie. Cred că este un loc unde copiii trebuie să înveţe să devină independenţi, să devină responsabili, iar noi avem obligaţia să venim în întâmpinarea acestei nevoi a lor. HHC România demonstrează încă o dată că se implică în rezolvarea problemelor copiilor şi tinerilor din sistem cu mare responsabilitate şi eficienţă”, a spus Zamfir Ciceu.

 

Şi primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, consideră că este un pas important în rezolvarea problematicii tinerilor ce ies din sistemul de protecţie al statului. „Ne-am dorit foarte mult ca acest edificiu să fie pus în valoare foarte bine şi, cu acceptul Consiliului Local, am făcut propunerea ca acest teren să fie oferit pentru a se construi acest edificiu şi pentru a fi într-o zona bine energizată din punct de vedere social şi economic. Trebuie să fie cu adevărat un exemplu pentru ceea ce înseamnă implicare socială atât a mediului de afaceri, cât şi a autorităţilor locale sau a ONG-urilor”, a spus Cherecheş.

Primarul băimărean a anunţat că tinerii ce vor trece prin Centru vor primi un punctaj special ce va fi folosit la acordarea unor locuinţe sociale.

Centrul de Tranzit va fi realizat până la sfârşitul anului viitor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.