• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Aprilie , 2023

Centru de Consiliere pentru refugiații ucraineni, în Baia Mare

Organizația „Salvați Copiii” Baia Mare a inaugurat recent, în Baia Mare, un centru de consiliere și servicii integrate pentru copiii și părinții veniți din Ucraina. Este cel de-al optulea astfel de centru din țară, iar unul dintre serviciile esențiale vizează programul de integrare educațională și oferirea lecțiilor de limba română copiilor ucraineni.



Copiii ucraineni și familiile lor care și-au găsit refugiu din calea războiului în România spun că s-au întâlnit în proporție minoră cu situații de discriminare, abuz verbal sau comportament ostil (7%), dar întâm­pină probleme de integrare socio-educațională (copiii) și pe piața muncii (adulții), în principal din cauza barierei lingvistice, arată datele unui studiu calitativ al UNHCR, din decembrie 2022.
În acest context, Organizația Salvați Copiii România deschide cel de-al optulea centru de consiliere și servicii integrate pentru copiii care se refugiază din Ucraina și familiile lor, în Baia Mare. Unul dintre serviciile esențiale este programul de integrare educațională și oferirea lecțiilor de limbă română copiilor ucraineni: până acum, 1.232 de copii ucraineni au fost incluși în programele educaționale ale organizației și 445 dintre ei învață limba română.

„Începând din 25 februarie 2022, Organizația «Salvați Copiii» este alături de refugiații ucraineni, evaluează constant nevoile și oferă asistență umanitară, după caz. În momentul de față, suntem prezenți în patru puncte de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova, în cinci centre de cazare și proceduri pentru solicitanții de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, în trei tabere de refu­giați, în trei puncte de staționare, în două centre de zi, în opt centre de consiliere și servicii integrate. De la declanșarea acestei crize până în prezent, «Salvați Copiii» a oferit pentru 261.952 de persoane, dintre care 140.338 de copii ucraineni și 121.614 de adulți, materiale de strictă necesitate, suport psihosocial, informare și consiliere, suport financiar, în funcție de nevoi, dezvoltând programe educaționale și de integrare socială. Trauma psihologică a acestor copii este una majoră, iar primul pas spre vindecare este redobândirea sentimentului de normalitate. De aceea, integrarea so­cială și continuarea studiilor educaționale sunt atât de importante, pentru că acești copii au nevoie să știe că sunt în siguranță și că nu sunt abandonați”, a spus Gabriela Alexandrescu, președinte executiv „Salvați Copiii” România.

Organizația „Salvați Copiii” România și-a diversificat programul destinat copiilor refugiați din Ucraina și, dincolo de asistența umanitară imediată, a creat un program de incluziune prin activități de tip after-school și programe de terapie.

România și Republica Moldova rămân țări aflate în prima linie a asistenței umanitare pentru refu­giații ucraineni. Raportat la numărul de locuitori, Republica Mol­dova este țara din regiune ce găzduiește cei mai mulți refugiați, peste 90.000, din cele circa 600.000 de persoane care au intrat în țară de la începutul războiului din Ucraina alegând să rămână pe teritoriul național moldovean, dintre care 42.637 sunt copii.  

Organizația Salvați Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaționale și sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanți de azil și refugiați, inclusiv minori neînsoțiți și persoane relocate, în vederea integrării lor sociale și educaționale. În cei 27 de ani de activitate în domeniul azilului, peste 9.200 de copii și familiile acestora au beneficiat de activități zilnice, asistență financiară, consiliere socială și psihologică și suport material și edu­ca­țional, în cele cinci centre re­gionale (București, Galați, Ră­dăuți, Șom­cuta Mare și Timișoara).  
 

 

„Începând din 25 februarie 2022, Organizația «Salvați Copiii» este alături de refugiații ucraineni, evaluează constant nevoile și oferă asistență umanitară, după caz. În momentul de față, suntem prezenți în patru puncte de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova, în cinci centre de cazare și proceduri pentru solicitanții de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, în trei tabere de refu­giați, în trei puncte de staționare, în două centre de zi, în opt centre de consiliere și servicii integrate”.
Gabriela Alexandrescu, președinte executiv „Salvați Copiii” România

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.