• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Decembrie , 2016

Centenarul artistului Paul Erdös (1916-1987)

Paul Erdõs, un artist care a activat o bună parte a carierei sale la Baia Mare, un mare desenator, care a ilustrat cu sensibilitate şi ataşament în, grafica sa, viaţa maramureşenilor şi oşenilor. În 11 noiembrie a fost omagiat la Satu Mare, unde a fost dezvelit un bust în faţa atelierului memorial.

 

 

 

Credem că şi Vida Gheza ar merita un bust  în oraşul său natal  (poate în faţa atelierului memorial), având în vedere că vorbim de un artist de talie internaţională, fiind unul din cei mai mari sculptori ai României! Atelierul memorial Vida Gheza, de la Baia Mare, deţine un patrimoniu artistic de mare valoare, vizitat din 2014 şi până în prezent de câteva mii de vizitatori din ţară şi străinătate, care au scris elogios în cartea de impresii.

 

Între Paul Erdõs şi Vida Gheza a existat o legătură de prietenie, iar academicianul Marius Porumb a fost prezent la manifestările din Satu Mare.

 

„Paul Erdõs este unul din marii artişti ai României postbelice. Având un talent de excepţie şi o remarcabilă cultură artistică şi muzicală, lucrările sale îl recomandă ca pe un mare desenator, pictor şi gravor. Născut la 2 noiembrie 1916, în satul Hurezu Mare din judeţul Satu Mare, Paul Erdõs debutează în 1919, la numai 13 ani, cu prima sa expoziţie personală (pictură şi desen) la Satu Mare, urmată de expoziţii la Carei, Oradea, Cluj, Timişoara. Ucenicia artistică a început-o în adolescenţă la Baia Mare, în 1931, revine în 1938, unde îi are îndrumători pe János Thorma şi pe András Mikola, personalităţi din ambianţa artistică băimăreană a celebrului centru artistic, fondat de Simon Hollosy în 1896.

În 1930 urmează studii particulare cu Molnar C. Pal la Budapesta, iar în 1938 se află  la Paris, unde expune la o galerie particulară. În anii 1940-1943 expune la Budapesta, Cluj şi Oradea. Activitatea sa artistică este întreruptă între anii 1944-1945, când este deportat de nazişti, împreună cu familia, dar se întoarce singur.

Din 1947 este o prezenţă permanentă şi activă  în expoziţiile colective de la Baia Mare şi Satu Mare, precum  şi în expoziţiile naţionale şi regionale. Este prezent în numeroase expoziţii de artă românească din străinătate: Moscova, Riga, Budapesta, Bratislava, Tbilisi, Leipzig, Praga, Berlin, Cairo, Damasc, Sofia, Atena, Ankara, Havana, Beijing, Lugano, Bienala de la Venezia, Bienala de la Sao Paolo. În anul 1963 i se acordă Premiul de Stat, iar în 1964 este distins de Consiliul de Stat al României cu titlul de Maestru emerit al artei.

 

Stabilit la Baia Mare, în perioada 1950-1968, artistul este într-un dialog continuu cu lumea Maramureşului şi a Ţării Oaşului, evocând imagini din această lume plină de farmec şi îmbibată de tradiţii seculare. Desenele lui Erdõs reprezintă adesea personaje expresive simbol, ce devin monumentale (Mireasă din Oaş, Ţărancă din Lăpuş, Mineri, Duminică în sat, Gorunul, Flăcău din Oaş, Clop şi straiţă). Tematica graficii sale se extinde asupra unor cicluri ce ne înfăţişează, într-o viziune artistică personală, locuri şi chipuri europene, ca urmare a călătoriilor sale în Franţa şi Italia. În perioada în care a trăit şi a creat la Baia Mare, Paul Erdõs a fost într-o cordială relaţie de prietenie cu sculptorul Gheza Vida, amândoi având calde sentimente de admiraţie pentru tradiţia şi arta populară din Maramureş. În 1969 Erdõs mărturisea: „În tot ce am creat am căutat să îngemănez filonul tradiţional şi liricul, dezvăluirea frumuseţilor poetice ale vieţii. M-am ghidat întotdeauna după faptul că artistul este un cronicar al vremurilor sale”.

 

Arta marelui artist Paul Erdõs a fost apreciată de critica de artă, dar şi de numeroase personalităţi ale vieţii noastre culturale, care au scris şi publicat articole în reviste de cultură. Din ampla bibliografie dedicată marelui artist menţionăm numele următorilor autori, ce  fac parte din  elita criticii de artă româneşti: Ionel Jianu, Marin Mihalache, Petre Comarnescu, Ion Frunzetti, Paul Constantin, Balogh Iozsef, Mircea Deac, Anca Arghir, Ion Jalea, Eugen Schileru, Dumitru Dancu, Adina Nanu, Dan Grigorescu, George Ionescu, Mihai Negulescu, Mircea Braga, Tudor Octavian, Vasile Drăguţ, Ovidiu Suciu, Negoiţă Lăptoiu, Grigore Arbore.

Dan Grigorescu scria, în 1965, numindu-l pe maestrul Paul Erdõs un rapsod al oamenilor Maramureşului şi Oaşului.

Despre arta lui Paul Erdõs, maestrul Gheza Vida scria, în 1965, în prefaţa catalogului expoziţiei personale deschise la Bucureşti: „Preocupat de viaţa din jurul său, a căutat să pătrundă în universul sufletesc al oamenilor, să descifreze sensurile vieţii noastre noi, iar impresiile adunate le-a introdus în limbajul artei într-un uimitor  proces de selecţie al valorilor reale. La baza graficii lui Erdõs stă omul, iar arta sa se adresează omului. Astfel, creaţia lui Erdõs capătă semnificaţii majore”.

 

Cu sentimente de sinceră admiraţie ne amintim de maestrul Paul Erdõs şi de familia sa, de care ne leagă o veche prietenie, din vremea când la Baia Mare familiile noastre se bucurau împreună de minunate evenimente  culturale şi artistice.

 

În data de 11 noiembrie 2016 am participat, împreună cu soţia, la manifestările prilejuite de Centenarul Paul Erdõs la Satu Mare unde, în faţa Atelierului memorial, a fost dezvelit o reuşită sculptură, un bust în bronz, realizat de sculptorul Radu Ciobanu. La aniversarea  Centenarului naşterii maestrului Paul Erdõs, cu respect şi admiraţie, omagiem pe unul din marii artişti ai României, iubitor de Maramureş şi de Sătmar” - acad. prof. Marius Porumb.

 

 

„În tot ce am creat am căutat să îngemănez filonul tradiţional şi liricul, dezvăluirea frumuseţilor poetice ale vieţii. M-am ghidat întotdeauna după faptul că artistul este un cronicar al vremurilor sale”.

Paul Erdös

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.