Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 22 Iulie , 2019

Cele mai spectaculoase cascade din Maramureș

de Gazeta de Maramures

Sunt impresionante, atât prin dimensiuni, cât și prin frumuseţea lor și reprezintă o destinație ideală pentru o drumeție în timpul verii. Cascadele din Maramureș sunt adevărate minuni ale naturii, din păcate, prea puțin cunoscute și promovate. Vă prezentăm un top al celor mai spectaculoase cascade din județul nostru.

CASCADA CAILOR

Cea mai înaltă cascadă din România este, cu siguranță, și cea mai frumoasă. Formată pe versantul nordic al Munţilor Rodnei, în apropierea stațiunii turistice Borşa, este o destinaţie foarte populară, anual mii de turişti din toate colţurile ţării şi din străinătate vin să vadă una dintre cele mai maiestuoase cascade din Carpaţi. Apa rezultată din topirea zăpezii şi din ploi se adună într-un circ glaciar şi de acolo de pe versantul abrupt al Rezervaţiei Piatra Rea se prăvăleşte în jos formând cascada în mai multe trepte, cu căderi succesive de 40 m apoi 20 m și din nou 40 m. Conform legendei, Muntele Piatra Rea, datorită păşunilor sale întinse, era locul preferat al localnicilor pentru a ţine din primăvară până în toamnă „stavele” (hergheliile) de cai. Însă acest rai al cailor nu era chiar aşa de liniştit. Din când în când ursul încerca să îşi găsească o pradă uşoară din zecile sau chiar sutele de cai de pe munte. Însă, într-un loc deschis, şansele ursului erau slabe. Aşa că ursul de obicei încerca să încolţească cai deasupra prăpăstiilor de la actuala Cascadă a Cailor. Aici sărmanele animale nu aveau altă soluţie decât să se arunce în hău, astfel ursul având câştig de cauză. Într-o noapte întunecată, fără vizibilitate şi cu o furtună de proporţii, ursul a venit din nou să îşi aleagă o pradă. Speriaţi de fulgere şi de atacul neaşteptat al ursului, animalele au luat-o la goană, direct spre prăpastie. Unii dintre ei au scăpat, dar o mulţime de animale au căzut în prăpastie, ursul alegându-se, după spusele localnicilor, cu vreo 15 cai. De atunci, localnicii, marcaţi de eveniment, au început să folosească numele de Cascada Cailor. Dar nu numai cascada a primit acest nume. Muntele se numeşte Muntele Cailor, circul glaciar a fost denumit Podul Cailor, iar pârăul care se prăvăleşte jos pe abrupturi se numeşte Izvorul Cailor. Accesul spre cascadă este facil, fie pe jos de la Borşa, pe o potecă, fie cu telescaunul din staţiunea Borşa. De la capătul superior al telescaunului se poate ajunge la Cascada Cailor în circa 15 minute.

În zona Borșa se află însă și alte cascade la fel de frumoase. Cascada Buhăescu Mare, cu o cădere de 20 m se găseşte pe pârâul cu același nume, sub Piatra Buhăescu.
Cascada Puzdrele aflată la 1520 m altitudine, are o înălțime de 20 m și se găsește pe pârâul care izvorăște sub Vârful Puzdrele. Iar Cascada Verde se află pe cursul superior al Pârâului Dragoș și este în trepte.

 

Cascada PIȘĂTOAREA
este cea mai mare cascadă din Cheile Lăpușului, se află în dreptul localității Preluca Veche, pe malul drept al Lăpușului. Se prăvălește de pe coronamentul Pietrei Cerbului. Nu este o cascadă permanentă, pârâul Curatiului fiind o vale micuță, doar la topirea zăpezii sau după ploi abundente reușește să încânte privirile cu o cascadă tumultoasă. Atunci se văd clar și cele trei trepte ale sale, totalizând cca. 50-60 m. La ape mari însă cu greu se poate ajunge la baza cascadei, însă de pe culmea custurii de pe malul drept se poate vedea în adevărata sa mărime.

 

 

Cascada COVĂTARI
Cascada Covătari sau cascada Runcu cum mai este cunoscută în zonă, în zona munților Gutâi, în bazinul hidrografic al râului Săpânța, pe cursul pârâului Runcu, un afluent de partea dreaptă. Cascada a fost formată în sectorul de defileu, zonă în care apa cade printr-o strungă înaltă de aproximativ 20 de metri. Cascada are un debit bogat și constant și coboară printr-un culoar format în stânci de andezit. Poate fi admirată atât de sus cât și de la baza ei. Accesul la cascadă se face din satul Săpânța, cu mașina doar până într-un anumit punct, apoi cca. 8 km pe un traseu tu­ristic marcat cu bandă roșie, dar și dinspre Cheile Tătarului sau dinspre Cabana Agriș.
 

 

Cascada ȘIPOT
O altă cascadă impresionantă este cascada Şipot din Săpânţa. Debitul foarte mare şi căderea de apă de zece metri, împreună cu lacul aflat la baza sa formează o privelişte idilică.

 

 

Cascada STRUNGI
este situată la o altitudine de 1025 m, în apropierea cabanei Agriș de la poalele munţilor Gutâi.
Cascada Strungi s-a format în urma curgerii unui pârâu peste abruptul platoului vulcanic al Munților Igniș, având o înălțime de circa 20 m. Peisajul pe care îl oferă turiștilor care o vizitează este superb, apa se împrăștie sub forma unei perdele, iar pe timp de iarnă, când îngheaţă, peisajul devine unul fascinant.
Accesul la cabana Agriş se face dinspre Sighetul Marmaţiei peste Dealul Solovan sau dinspre Iapa și Vadu Izei, iar de la cabană se face cam o oră de mers pe jos până la cascadă.

 

Cascada CIUROIULUI
Situată pe pârâul Sarasău, cu o cădere de cca 30 de metri și brăzdând Piatra Ciuroiului
(Culmea Pietrei - grupa montană Munţii Gutâi), Cascada Ciuroi este a doua ca înălţime din județul nostru. Fiind situată într-o zonă mai puțin facilă pentru accesul publicului larg, vizitarea ei presupune ceva efort, efort care însă este răsplătit pe deplin de frumusețea aparte a acestei cascade, care deși nu are un debit impresionant te cucerește de la prima vedere. Traseul către ea poate fi abordat din localităţile Şugău, Iapa sau Sarasău, dar nu are marcaje, fiind necesară orientarea cu ajutorul hărţilor (fizice sau Google Maps) și apoi în teren, având ca reper Piatra Ciuroiului.

 

Cascada MĂGURA
Cascada Măgura din Munții Maramureșului a fost descoperită recent și devine obiectiv turistic. „Cascada Măgura, aşa cum a fost botezată de localnici va deveni obiectiv turistic de interes judeţean şi urmează a fi introdusă în circuitul turistic local. (…) Intenţia noastră imediată e să amenajăm locul din vecinătatea obiectivului ca să corespundă unui turism modern. Turiştii au deja acces pe cale auto până în apropiere de cascadă, iar de aici mai departe avem în gestiune două trasee montane marcate pentru cei care intenţionează să-şi continue urcuşul pe munte”, a spus primarul comunei Moisei, Toader Şteţcu, citat de Agerpres.