• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Septembrie , 2014

Cel mai mare inventator american în viaţă, în Baia Mare

La Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” a avut loc Conferinţa publică cu tema "The continuity of concepts" (Continuitatea conceptelor) a lui Barrie Gilbert (SUA), autor a peste 100 de invenţii în SUA, generalizate în toată lumea. Multe dintre ele aplicate în domenii cum sunt comunicaţiile, medicina, transportul au generat fiecare venituri de multe miliarde de dolari. De menţionat doar celula “GILBERT”, utilizată în toate sistemele moderne de comunicaţii: sisteme radio de emisie şi recepţie, TV, telefonie celulară, microunde, sateliţi şi radio telescoape.

 
 

Evenimentul a fost moderat de Teodor Ardelean, la rândul său un inventator, un reinventator al Bibliotecii, al lecturii în forma clasică, un creator de forţă în peisajul cultural românesc al ultimilor decenii. La manifestare au participat oaspeţi din SUA şi un prieten de-al lui Tedi, Ştefan Marinca, inventator român pe care internetul nu îl poate cuprinde. Au venit profesori de la Universitatea de Nord (profesorul Lobonţiu, profesorul Oniga), pe stil vechi, cunoştinţe, prieteni, oameni interesaţi de invenţii şi inventatori.

 

Barrie Gilbert este un american simpatic, are părul cărunt, degete fine, de pianist, este foarte expresiv, are gesturi largi, vorbeşte cu pasiune. Am aflat de la Teodor Ardelean şi de la Ştefan Marinca că iubeşte muzica, cântă la pian, compune, scrie, are preocupări filozofice, iar în cea mai mare parte a timpului lucrează la invenţii şi inovaţii minunate. Câteva dintre realizările cercetătorului american, deşi au fost inventate cu ceva timp în urmă, rezistă trecerii timpului, sunt invenţii la care nu prea se mai poate adăuga nimic. Sunt invenţii încorporate în mai toate electronicele care ne fac viaţa mai uşoară. De la radio, tv până la calculator, telefon mobil. Cu toate acestea este un personaj modest, nu face caz de importanţa invenţiilor sale, vorbeşte cu pasiune despre invenţii, creativitate, face filozofia creativităţii şi are şi timp să dăruiască oamenilor din experienţa sa de viaţă.

 

„Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” are în preocupările sale şi chestiuni ce ţin de o anumită latură foarte importantă a vieţii noastre: regimul, viaţa şi registrul creativităţii umane. Suntem singura Bibliotecă Publică europeană care are o brevetotecă, semn al deschiderii noastre către cei care îşi aşează mintea în interesul creator. Am căutat definiţii ale creativităţii şi cred că cea mai bună este: creativitatea înseamnă să vezi ceea ce încă nu există.

 

Conferinţa de astăzi este şi ea, ca şi eveniment, un element de creativitate pentru că de ani buni încercăm să îl „vânăm” pe Ştefan Marinca, marele nostru inventator, în America şi nu se lasă prins, doreşte să fie de necuprins în vorbe şi fuge, dar aici la Universitatea noastră, Ştefan Marinca a dat un răspuns genial studenţilor care doreau să ştie ce se mai poate inventa într-o lume în care există atâtea… Încercaţi să inventaţi o nevoie! - a spus Ştefan Marinca. Domnul Gilbert este cel mai mare inventator american în viaţă şi unul dintre cei mai buni prieteni ai săi este Ştefan Marinca, cel mai mare inventator român în SUA şi unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Ştefan Marinca sunt eu… aşa se leagă lucrurile”, a explicat Teodor Ardelean povestea acestei Conferinţe ce a făcut ca sala de conferinţe să fie plină, chiar şi pe margini.

 

Ştefan Marinca a fost invitat să ia cuvântul, iar acesta a oferit un moment emoţionant. În SUA există o preocupare pentru inventatori, pentru munca lor şi periodic dintre cei peste 10 mii de cercetători sunt selectaţi câteva sute şi premiaţi pentru rezultatele obţinute. Marinca a primit marele premiu, o sumă de bani pe care a ţinut să o ofere profesorului său din Sighet (profesorul Berinde), cel care l-a format şi la pregătit pentru performanţele pe care le-a obţinut în facultate şi mai departe.

„A spune despre Gilbert că este un geniu ar fi o banalitate pentru că sunt foarte mulţi laureaţi ai premiului Nobel mult mai anonimi decât el. Cu toate acestea este foarte modest. El figurează în toate tratatele moderne de bazele electronicii, de circuite, din Tokio până în Johannesburg, oriunde în lume există un singur autor căruia i se dedică un capitol întreg în tratatele de specialitate şi aceste este capitolul Gilbert. A inventat lucruri care par a fi de pe altă lume. De regulă, invenţiile au un scurt timp de viaţă, după ce s-a făcut descoperirea, vine altcineva care adaugă un ceva la invenţia iniţială şi aşa prima dintre ele dispare uşor. Barrie Gilbert a inventat faimoasa celulă Gilbert, o invenţie colosală ce a deschis un nou capitol în electronică. Dânsul este părintele circuitelor transliniare!”, a început prezentarea inventatorului american. Ştefan Marinca a vorbit cu însufleţire despre prietenul său, despre preocupările din afara profesiei, despre omul Gilbert.

 

În final, inventatorul omagiat în Baia Mare a vorbit auditoriului cu pasiune pentru ceea ce face. Fiecare idee era subliniată cu mâinile, cu degetele expresive, parcă ar fi parcurs o partitură la pian.Trebuie menţionat că Barrie Gilbert a venit pentru prima oară în România, un gest onorant pentru Baia Mare, pentru Bibliotecă, pentru Tedi.

Comentariile celorlalți

calin pe 19.09.2014 la 19:50
Pacat ca pentru prezentarea unor asemenea evenimente nu exista "spatiu" in media romaneasca.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.