• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Martie , 2021

Ce restricții vor fi impuse pentru noaptea de Înviere?

Anul trecut, Sfintele Paști au fost sărbătorite în izolare și deznădejde, iar creștinii nu au putut merge la biserică pentru a lua lumină și pască sfințită. Iar restricțiile de circulație impuse pe timp de noapte, între orele 22 și 5, nu permit credincioșilor să participe la Slujba de Înviere nici în acest an, dacă nu există o derogare în acest sens. Astfel că modul în care ne vom petrece sărbătorile pascale a inflamat opinia publică și a determinat organizarea unei întâlniri a autorităților cu reprezentanții cultelor.

 

 

Creștini stând la geamuri, cu ochii în lacrimi; preoți care cântă singuri pe străzi „Hristos a Înviat” și cărora nu le răspunde nimeni la chemarea „Veniți de luați Lumină”; multă deznădejde, tris­tețe și izolare. A fost tabloul sumbru al Paștilor de anul trecut, pe care niciun credincios nu dorește să-l mai trăiască vreodată. În acest an, credincioșii ortodocși sărbă­toresc Învierea Domnului în 2 mai, iar cei catolici în 4 aprilie. Însă, legislația nu permite, în acest moment, prezența creștinilor la Slujba de Înviere, care are loc la ora 24, date fiind restricțiile de circulație pe timpul nopții (între orele 22 și 5). Tocmai de aceea, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a cerut, în cuvântul său de la începutul postului mare, o derogare în acest sens.
Mesajul său a ajuns și în Parlamentul României. Săptămâna tre­cută, Senatorul Sorin Vlașin a avut o declarație politică pe această temă: „Declarația mea politică este, în egală măsură, o datorie de onoare și un îndemn la colaborare interinstituțională, astfel încât Sărbătoarea speranței, Sfintele Paști, să nu mai aibă nici anul acesta, și niciodată, tristețea și deznădejdea de anul trecut.

La noi, în Maramureș, Dumnezeu este considerat parte din familie, așa cum spune Arhiereul locului, Preasfințitul Iustin. De aceea, creștinii din Maramureș,  și din întreaga țară, catolici și ortodocși, nu cred că vor mai accepta să trăiască Paștile fără a putea participa la Slujba de Înviere!

Preasfințitul Părinte Episcop Ius­tin, în numele maramu­reșe­nilor, a transmis un mesaj echilibrat, dar ferm autorităților, din care doresc să vă citez câteva fraze: «cu dra­goste și prețuire îmi exprim păre­rea că cele sfinte: Taine, sărbători, evenimente bisericești, trebuie lăsate celor sfințiți, celor acreditați în acest sens, adică slujitorilor Bi­sericii, să le chivernisească cu înțelep­ciune și măsură în toate. Același îndemn l-aș face și comunicatorilor din Comitetul pentru gestionarea Pandemiei.
Orice comunicare în legătură cu sărbătorirea Paștilor trebuie făcută după o întâlnire cu reprezentanții Patriarhiei și ai celorlalte culte. (...)  Dacă starea de alertă se menține, autoritățile bisericești și cele guvernamentale vor găsi o modalitate de a da o derogare de la ora 22:00, la ora 24:00, pentru Noap­tea de Paști, atât la catolici, care au Paștile mai devreme, cât și la ortodocși, știut fiind că ora 24:00 pentru Slujba de Înviere nu poate fi schimbată decât dacă, Doamne ferește, ar fi stare de război. (...) Paștile vor fi sărbătorite după rânduială și organizate exemplar, așa cum Biserica știe să organizeze evenimentele ce intră în compe­tența ei, în mod responsabil! (...) Slujba Învierii se săvârșește întotdeauna afară, în incinta bisericilor, deci riscurile de infectare sunt minime, iar creștinii vin la biserică cu inimi curate, gânduri luminoase și haine sărbătorești».
Este datoria noastră, ca aleși, să ne preocupăm nu doar de nevoile materiale și supraviețuirea acestui popor, ci și de dăinuirea lui. Iar dăinuirea neamului românesc se datorează, în primul rând, credinței și culturii. De aceea, fac apel la înțelepciunea tuturor factorilor decidenți, rugându-i să găsească o modalitate legală pentru a da o derogare creștinilor care doresc să participe la Slujba de Înviere”.
Subiectul a fost îndelung dezbătut și la nivel național. Și președintele Klaus Iohannis a spus, în mai multe rânduri, că vrea ca românii să poate merge la biserică, de Paști, însă în siguranță. Șeful Sta­tului a spus că dorește ca familiile să se poate reuni, de Paști, dar tot în siguranță. Astfel că, săptămâna trecută, Premierul Florin Cîţu, se­cretarul de stat în MAI Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu şi coor­donatorul campaniei de vaccinare
împotriva COVID-19 Valeriu Gheor­ghiţă au convocat o întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase din România şi cu cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte.  
În urma întâlnirii, s-a decis adop­tarea unei hotărâri care să permită românilor să poată merge la bise­rică până la ora 02:00 dimineața, cu respectarea tuturor normelor de igienă impuse de guvern. Așadar, se pare că autoritățile fac excepție de la regulile de restricție de circulație doar pentru noaptea de Înviere, însă noi măsuri urmează să fie anunțate în perioada urmă­toare! Vom reveni.


„Este datoria noastră, ca aleși, să ne preocupăm nu doar de nevoile materiale și supraviețuirea acestui popor, ci și de dăinuirea lui. Iar dăinuirea neamului românesc se datorează, în primul rând, credinței și culturii”.
Preasfințitul Părinte Episcop Ius­tin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.