Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 2 Octombrie , 2020

Cătălin Cherecheș intră în politică. UDMR nu va mai avea viceprimar

de Nicolae Teremtus

În Baia Mare, Cătălin Cherecheș a câștigat un nou mandat de primar, în urma alegerilor locale care au avut loc la sfârșitul lunii septembrie. După aflarea rezultatelor finale, primarul băimă­rean a susținut o confe­rință de presă în care a prezentat câteva din prioritățile noului său mandat. Dar a făcut și câteva anunțuri surprin­zătoare, dure, chiar.

 

Nicolae TEREMTUȘ

Cătălin Cherecheș a spus că intră în politică, până acum el fiind doar un administrator al ora­șului, nu un politician în sensul cunoscut.
„Vreau să vă menţionez că am înţeles câteva dintre mesajele pe care băimărenii mi le-au transmis în campania electorală, inclusiv prin votul pe care l-au acordat, şi voi acţiona exact în acord cu mesajele pe care le-au transmis. În acest sens, vreau să vă menţionez faptul că alegerile locale au din ce în ce mai mult o conotaţie politică, aşadar din acest moment, Cătălin Cherecheş intră în politică. Vă voi menţiona zona politică din care voi face parte şi modul în care voi activa politic, de astăzi începând. Nu voi mai fi un administrator strict al oraşului şi doar un primar care se ocupă de administrarea oraşului, ci voi face şi politică”, a spus primarul băimărean.
El a precizat că va reforma administrația locală pe care o conduce, o reformă care va duce la disponibilizări, eficientizări.

„Prioritatea numărul unu, de astăzi începând, este Cătălin Cherecheş şi familia mea! Prioritatea numărul doi o reprezintă atribuţiile mele ca şi primar al municipiului Baia Mare.

În acest sens, voi eficientiza și reforma structura Primăriei munici–piului Baia Mare, a tuturor serviciilor publice, a tuturor so­cie­tăţilor comerciale din subordinea autorităţii locale, respectiv Socie­tatea Urbis, Vital, Ocolul Silvic, Serviciul Public Ambient Urban, dar şi structura primăriei. Vom acţiona începând de astăzi, pentru a realiza pe fiecare dintre structuri o organizare mult mai suplă, în funcţie de un audit foarte clar pe toate structurile amintite. Estimăm că 30% dintre angajaţi vor fi disponi­bilizaţi. Dar vom acționa așa cum ne-au cerut cetățenii, mă refer la asanarea zonelor neconforme din municipiul Baia Mare. Începând de acum, vom demara demolarea zonelor Craica, Pirită, Ferneziu, Cuprom, respectiv eli­be­rarea zonelor şi a cetăţenilor care locuiesc acolo, a celor care locu­iesc în zona Gării, sau în locuri care nu sunt zone de locuit, şi atunci vom interveni foarte hotărât în a demola aceste zone. Începând de mâine vom demara marea acţiune de demolare a garajelor, a tuturor garajelor din municipiul Baia Mare. Desigur, vor exista probleme, vor fi voci care vor contesta, dar vom face așa cum au cerut cetățenii”, a spus Cătălin Che­recheș.
Un alt subiect interesant a fost cel referitor la manifestările culturale și la sport. Primarul băimărean a anunțat că fondurile pentru astfel de manifestări și activități se vor reduce drastic.
„O altă chestiune importantă este legată de reducerea unor cheltuieli. Am înţeles foarte bine din mesajul cetăţenilor şi din mesajul celor care au activat în campania electo­rală şi au obţinut din perspectivă politică voturi că se doreşte redu­cerea cheltuielilor pentru sport, cultură, divertisment, culte religioase. Vom face acest lucru înainte de a investi noul Consiliu Local (CL), şi voi sugera viitorului CL să facă acest lucru. Dar ca
exemplu că ne aflăm şi în pandemie, şi într-o zonă de diverse restricţii pe care le avem, Săr­bă­toarea Castanelor din acest an nu va avea loc”, a spus primarul băi­mărean.
Cătălin Cherecheș a abordat și un subiect care a generat mai multe discuții în zona publică, respectiv înființarea unor parcuri industriale. De patru ani, a spus primarul, cei care lucrează la astfel de proiecte, din cadrul primăriei, au „tăiat frun­ze la câini” (Paul Pece știe de ce!).
„Vom înfiinţa, începând de săptă­mâna viitoare, Parcul Industrial Metropolitan Baia Mare, sancţio­nând prin încheierea rapoartelor de serviciu pe cei care prin dispoziţia primarului de patru ani de zile au avut obligaţia să facă acest lucru şi n-au făcut-o. Toţi cei care au fost înscrişi pe această dispoziţie a primarului cu privire la înfiinţarea, documentarea şi înfiinţarea Parcului Industrial vor fi daţi afară. Începând din această săptămână, prin hotărârea CL, stabilim ieşirea municipiului Baia Mare din Aso­ciaţia de Dezvoltare Intercomu­nitară de Gestiune a Deşeurilor în Maramu­reş. Municipiul are un sistem propriu şi poate să-şi gestioneze în regie proprie această activitate”, a mai spus Cătălin Cherecheș.
Un alt anunț important se referă la demararea de controale pentru a vedea cum sunt administrate unitățile de învățământ din Baia Mare: „Vom demara o acțiune care nu va fi una punctuală și pe termen scurt, ci va fi o acțiune constantă de monitorizare, impulsionare, susținere, dar și sancționare a corpului administrativ din învăță­mântul băimărean, adică vom lua în parte fiecare grădiniță, școală, liceu, colegiu și vom vedea felul în care sunt administrate: de la priză până la firul de praf, de la modul în care gestionează bugetele până la modul în care gestionează învățământul ca și componentă educațională importantă”.
Cătălin Cherecheș a anunțat și că Piața Izvoare și Stadionul „Viorel Mateianu” intră în reabilitare: „Începând din 15 noiembrie, Piața Izvoare va intra în reabilitare. O reabilitare care va dura aproximativ 9 luni de zile. Vom avea o intervenție majoră în reabilitarea Stadionului «Viorel Mateianu», respectiv vom reașeza tot ce înseamnă priorități investiționale ale Municipiului Baia Mare în raport cu ceea ce cetățenii ne-au comunicat în campania electorală, le-au comunicat tuturor celor care au activat electoral”.
La sfârșitul conferinței de presă, primarul de Baia Mare a surprins și cu o declarație din sfera politică. A spus că pentru prima dată în ultimii 30 de ani, UDMR nu va mai avea funcția de viceprimar al municipiului.

 

„Am dus o campanie curată, chiar dacă nu am avut parte de același lucru din partea altora. De astăzi voi vorbi și eu. Pe de altă parte, am constatat că eleganța și ge­nerozitatea, respectiv să îți vezi de treabă și a nu vorbi despre alții, nu este tocmai un lucru eficient. Așadar, având foarte multe lucruri de vorbit și nespunând multe lucruri în ultima perioadă, începând de astăzi în fiecare zi, până voi termina ceea ce am de vorbit, voi vorbi. Începând de astăzi, în fiecare zi voi face o comunicare publică. De la elemente concrete vizavi de comunicările pe care le am cu diverși oameni, modul în care comunic telefonic pe e-mail, prin mesaje cu diverși este o chestiune publică, așadar, vi le voi face publice. Inclusiv interesele pe care le au unii sau alții, inclusiv modul în care se dorește uneori vânzarea Maramureșului sau a Băii Mari în pungă de 1 leu. Eu consider că este important să fim eficienți și vă asigur că Primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va fi foarte eficient de astăzi încolo, dar o eficienţă cu zâmbetul pe buze și acționând într-un mod foarte riguros și foarte pragmatic”.
Cătălin Cherecheș


„Le mulțumesc colegilor din Partidul Social Democrat, din Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, în special domnului președinte Gabriel Zetea pentru parteneriatul pe care îl avem și pentru faptul că, împreună, am reușit să facem o performanță într-un moment electoral profund politic și să câștigăm alegerile în municipiul Baia Mare, respectiv am reușit un scor considerabil la nivelul județului Maramureș. Am toată încrederea că cei care au preluat conducerea Consiliului Județean, și îi felicit pe această cale, îl felicit pe domnul Ionel Bogdan pentru câștigarea mandatului de președinte al Consiliului Județean, vor înțelege care sunt prioritățile Maramureșului și vor acționa în acest sens înțelegând că o instituție precum Consiliul Județean nu este una politică, ci este una profund administrativă”.
Primarul reales al municipiului Baia Mare