• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 22 Iulie , 2014

Casa Regională a Tinerilor Activi Baia Mare - Garanţii pentru tineri

CRTA Baia Mare este înfiinţată în cadrul proiectului „Investiţia în tineri, investiţia în viitorul nostru!”, proiect-pilot al schemei de garanţii pentru tineri. Beneficiarul proiectului este Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, iar partenerii de implementare sunt: BPI Management Consulting Romania (BPI România), Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială ASSOC din Baia Mare şi Fundaţia Ecologică Green (FEG) din Iaşi.

 
 

Obiectivul principal al proiectului „Investiţia în tineri, investiţia în viitorul nostru!” constă în creşterea capacităţii de ocupare profesională a 2.500 de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani – persoane inactive, aflate în căutarea unui loc de muncă, şomeri tineri şi şomeri de lungă durată, persoane care au părăsit de timpuriu şcoala, cu domiciliul în regiunile Centru, Nord-Est, Nord-Vest şi Vest. Casa Regională a Tinerilor Activi din Baia Mare are ca scop să ofere unui număr de peste 600 de tineri servicii integrate de informare, consiliere şi orientare profesională, cursuri de calificare profesională de nivel 1 şi de nivel 2 în meserii cerute pe piaţa muncii, stagii de ucenicie şi programe de formare, consultanţă şi asistenţă pentru iniţierea de afaceri. Acestea sunt însoţite de activităţi de mediere a muncii, personalizate în funcţie de profilul şi nevoile fiecărui tânăr înscris în proiect.

 
 

Informare şi consiliere profesională pentru tinerii înscrişi în proiect

 

După o întâlnire preliminară, primul pas este parcurgerea unui interviu aprofundat, care duce la evaluarea şi autoevaluarea aptitudinilor, competenţelor şi nevoilor tânărului. Al doilea pas constă în elaborarea unui plan de acţiune personalizat, cu obiective profesionale pentru perioada următoare. Documentul îi este disponibil şi tânărului, în platforma online de ocupare concepută în proiect. Demersurile de informare pot fi realizate individual sau în grup, sub forma unor ateliere colective de informare şi orientare profesională.

Aici, tinerii vor afla: care e situaţia pieţei muncii din judeţ, ce meserii se caută şi ce companii plănuiesc să facă angajări, unde să se informeze cu privire la locurile de muncă, cum să-şi scrie CV-ul şi cum să se prezinte la interviul de angajare, precum şi alte informaţii utile. În paralel, în urma evaluării - autoevaluării, fiecare tânăr este îndrumat fie spre un curs de calificare de nivel 1 sau 2, fie spre un stagiu de ucenicie, ori spre programul de formare a competenţelor antreprenoriale. Ca şi restul serviciilor oferite de acest proiect, şi acestea sunt gratuite.

 

Pe durata participării la proiect, tinerii au acces la platforma online de ocupare, găzduită de site-ul de internet www.garantiipentrutineri.ro.

Aceasta cuprinde un set complet de informaţii privind piaţa muncii, locurile de muncă disponibile, cursuri de formare profesională şi calificare, oportunităţi de afaceri etc.. Accesul se face pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole. Tinerii beneficiază şi de servicii de prospectare şi mediere a muncii, prin care consilierii îi sprijină constant în găsirea unui loc de muncă.

 

În ceea ce priveşte relaţia cu angajatorii, cu autorităţile publice locale, cu unităţi de învăţământ, cu societatea civilă şi alţi parteneri, Casa Regională a Tinerilor Activi îndeplineşte rolul de mediator şi gazdă a unor dezbateri lunare pe teme legate de problematica tineretului, de ocuparea şi formarea profesională, educaţie, voluntariat, economie locală etc. Rezultatele acestor mese rotunde pot contribui şi la ajustarea din timp a viitoarei scheme de garanţii pentru tineri, care urmează să fie implementată la nivel naţional în perioada 2014-2020.

 

Toate serviciile furnizate de Casa Regională a Tinerilor Activi din Baia Mare sunt gratuite, inclusiv participarea la cursurile de formare profesională. Mai mult, tinerii participanţi la cursuri de calificare vor beneficia de o subvenţie de 350 de lei pe lună pe durata urmării cursului (3 luni pentru cursurile de calificare de nivel 1 şi, respectiv, 6 luni pentru cursurile de calificare de nivel 2). Tinerii înscrişi în stagii de ucenicie vor primi o subvenţie lunară de 350 de lei timp de un an, iar participanţii la programele de formare şi consultanţă pentru deschiderea unei afaceri vor beneficia de o subvenţie unică, de 400 de lei. Prin cunoştinţele acumulate şi prin calificările obţinute, tinerii vor avea şanse mai mari de a-şi găsi un loc de muncă, fie în timpul proiectului, fie după încheierea lui.

 

Proiectul „Investiţia în tineri, investiţia în viitorul nostru!” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

 
Investeşte în oameni!
 
 
Mai multe informaţii la numerele de telefon:
0362 405 101
0748 883 966
sau prin e-mail, la adresa: assoc@assoc.ro, dorina.trifu-suciu@assoc.ro.
 

Persoană de contact este: Dorina Trifu Suciu – Coordonator CRTA.

 
Ţineţi legătura şi pe Facebook: www.facebook.com/garantiipentrutineri.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.