Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 27 Noiembrie , 2018

„Cartea Cetății Zynir” – monografia orașului Seini, la a doua ediție

de Gazeta de Maramures

Pr. Gheorghe POP

În anul Centenar, în semn de re­cu­noștință și omagiere ai mari­lor patrioți și ai eroilor seineni și din întreaga țară, care și-au jertfit viața în cele două conflagrații mondiale, pentru înfăptuirea „visului de aur” – făurirea României Mari, la 1 De­cembrie 1918, și apoi a recuperării teritoriului din Nord-Vestul Transil­vaniei, ocupat de Ungaria Horthystă în urma Dictatului de la Viena, din 30 august 1940, Consiliul Local al orașului, în ședința din 15 martie 2018, la propunerea doamnei primar Gabriela Tul­bure aprobă reeditarea monografiei cu completările la zi a celor petrecute în intervalul de timp 2003-2018, în toate sectoarele de activitate de pe raza orașului, având ca și scop cunoașterea cât mai amă­nunțită a localității, de către gene­rațiile ce vor urma, așa încât să fie mândrii de străbunii lor care s-au jertfit pentru unitatea națională, pentru credință și graiul românesc, pentru realizările în dezvoltarea localității.
Ediția a II-a se tipărește la Editura „Maestro-Tip” din Fersig, editor Mir­cea Remețan, prin contribuția finan­ciară a Consiliului Județean Mara­mureș. Are 558 de pagini ilustrate și va fi lansată la finele lunii noiembrie, (29 noiembrie 2018), în preajma aniversării Centenarului Marii Uniri. Monografia prezintă o privire de an­samblul asupra localității, sub aspectul așezării geo­grafice, condiții naturale, geomorfologia, climă, flora și fauna, toponimie. Sunt prezentate date despre istoria Seiniului și a locuitorilor săi, mărturii arheologice, documentare despre exis­tența lui, organizarea din trecut, luptele pentru apărare în fața năvălitorilor străini, persecuțiile religioase și a exploatatorilor locali. În paginile sale se găsește istoria Parohiei Ortodoxe Seini, șirul preoților, cântăreți bisericești și corul parohiei.
Sunt prezentate date despre învățământ, cultură, economie, sănătate, persona­lități seinene de ieri și de azi, parohiile din loca­litate, istoricul localităților Săbișa și Viile Apei, probleme de etnografie și folclor, datini și obiceiuri ș.a.