• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Aprilie , 2014

Carnaval de Nonformal - proiectul celor 10 voluntari străini care au adus zâmbete nonformale în Baia Mare

Şi anul acesta, Baia Mare s-a transformat în capitală a interculturalităţii, găzduind zeci de voluntari străini din toate colţurile lumii. Team for Youth Association a contribuit, puternic, la a da culoare şi diversitate oraşului, atât în 2013, cât şi la început de 2014.

 
 

„Din iulie, anul trecut, a început provocarea. Am pornit la drum în implementarea a două proiecte mari, ambele în cadrul Serviciului European de Voluntariat.

SEV este acţiunea 2 a programului Tineret în Acţiune, iar proiectele sunt finanţate de Comisia Europeană. Noi îi găzduim pe voluntarii străini, le oferim suport personal şi în activităţi şi le construim un cadru sigur de învăţare şi dezvoltare”.

 

Andreea Ţundrea, preşedinte

 
 

Am repornit la drum, în 2013, cu 10 voluntari, în proiectul Carnaval de Nonformal. Proiectul şi-a propus să dezvolte instrumente noi de promovare a metodelor de educaţie nonformală în Baia Mare. Cei 10 tineri din Germania, Bulgaria, Portugalia, Polonia şi Italia nu erau prea familiarizaţi cu acest concept de nonformal. Au aflat multe în cadrul unui training organizat de asociaţia gazdă şi au putut, astfel, să organizeze singuri, un carnaval al metodelor. Timp de o săptămână, la început de octombrie, voluntarii au implementat 10 metode diferite de educaţie nonformală: teatru forum, biblioteca vie, photo voice, teatru invizibil, improvizaţie, cafenea publică, open space technology, flashmob, animaţie stradală şi jocuri cu cei mici. Rezultatele sunt pe măsura muncii lor, peste 400 de băimăreni fiind prezenţi la măcar una dintre metode. Pe lângă asta, voluntarii au creat şi alte lucruri frumoase în cadrul Carnavalului, precum simboluri specifice fiecărei metode în parte, articole pe blogul Team for Youth unde descriu metoda şi experienţa lor de organizatori, filmuleţe din care putem înţelege metoda pe care fiecare a coordonat-o. Un alt rezultat impresionant este numărul mare de tineri băimăreni care au voluntariat pentru eveniment. Peste 30 de tineri au dat o mână de ajutor oaspeţilor.

 

După Carnaval, voluntarii nu au stat degeaba. În lunile ce au urmat, pe lângă evaluarea celor obţinute, aceştia au continuat să aducă nonformalul în Baia Mare. Unii dintre ei au organizat ateliere (construit cajon şi percuţie, yoga şi meditaţie activă, teatru de păpuşi), alţii au adus metode noi în şcoli şi licee, iar alţii au creat materiale de promovare şi vizibilitate.

 

„Suntem mândri de ei şi de toate câte au organizat. Acum, când tragem linie şi vedem rezultatele obţinute, ne bucurăm că i-am avut alături. Nu este niciodată uşor să coordonezi un proiect aşa de mare, dar provocările ne-au ajutat să creştem” .

Tabita Boier, coordonator proiect

 

La final de martie proiectul s-a încheiat, voluntarii au plecat spre casă, iar rezultatele ne arată că voluntariatul înfloreşte, în continuare, în comunitatea băimăreană.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.