Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 19 Iulie , 2021

Caritas a oferit un program cultural inedit vârstnicilor băimăreni

de Nicolae Teremtus

În grădina Centrului de zi pentru vârstnici Baia Mare al Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare a avut loc, recent, un atelier cultural organizat în cadrul proiectului POCU „Împreună pentru vârstnicii noștri!”. A participat un public extraordinar, format din băimăreni cu vârsta de peste 65 de ani, iubitori de cultură, artă și tradiții.

La începutul evenimentului, coordonatoarea centrului, Ildikó Krupiczer, i-a salutat pe cei prezenți vorbindu-le despre proiectul în curs de implementare și serviciile sociale înființate sau dezvoltate în cadrul acestuia: Centrul de zi pentru vârstnici, Centrul de zi de tip asistență și recuperare, Masa pe roți și Cantina socială.
Apoi a dat cuvântul Cristinei Bu­suioc, restaurator expert în cadrul Laboratorului de restaurare a Muzeului Județean Satu Mare, specializat pe pictură tempera pe lemn. Invitata a introdus vârstnicii prezenți în lumea fabuloasă a restaurărilor, descriindu-le principalele stadii, începând cu faza inițială de documentare, investigare, până la procesul de restaurare propriu-zis.
Seniorii au avut ocazia să afle detalii impresionante legate de tehnicile pe care le folosește Cristina Busuioc în munca sa de zi cu zi. Munca restauratorului se asea­mănă cu munca unui medic – susține specialistul cu peste 20 de ani de experiență în domeniu  – scopul său fiind ca icoanele vechi, deteriorate, „bolnăvioare”, să de­vină sănătoase prin restaurare. A adus panouri cu exemple concrete de icoane restaurate, ilustrând pas cu pas evoluția procesului de însănătoșire.
În continuare a vorbit despre lucrarea sa „Back to Blue” – „Înapoi la albastru”, expusă în cadrul evenimentului. Publicul a aflat că aceasta se referă la zona Oașului, în care foarte mulți oameni tineri sunt plecați la lucru în străinătate. Ei nu-și uită tradițiile, iar când revin acasă se întorc la tradițiile lor, ceea ce este un lucru de admirat – consideră Cristina Busuioc. Specific caselor oșenești tradițio­nale este albastrul intens, care apare și în portul lor popular, pentru ei albastrul acela însemnând acasă. „Personajul din pictură este cu spatele spre privitor, spre socie­tate, dar cu fața spre albastrul care înseamnă acasă pentru el. Am ales să prezint această lucrare, pentru că persoanele vârstnice sunt cele care fac legătura între trecut și prezent”, și-a încheiat prezentarea restauratorul expert.
Artista de muzică populară, Carina Bodnar, absolventă a Școlii Populare de Arte „Liviu Borlan” din Baia Mare, a delectat vârstnicii cântând pricesne. „Încă de mică, am învățat să am respect pentru vârstnici. Ador să păstrez obiceiurile populare, pentru că știu că le ofer o bucurie lor și sper să fac asta cât mai mult posibil”, a spus talentata artistă de numai 15 ani.
La finalul evenimentului, angajații centrului i-au servit pe vârstnici cu plăcinte codrenești delicioase, pregătite la Cantina Socială a orga­nizației special pentru participanții la eveniment. În umbra copacilor, seniorii au adresat întrebări invi­taților și angajaților centrului.  

Băimărenii cu vârsta de peste 65 de ani, care ar participa cu drag la astfel de evenimente și consideră că mai au multe de descoperit și vor să se bucure de fiecare clipă din viață, sunt invitați să devină membri ai centrului de zi.

Mai multe informații despre serviciile sociale oferite de Centrul de zi pentru vârstnici Baia Mare al Organizației Caritas se pot obține personal, la sediul unității (str. George Coșbuc nr. 54) sau la numărul de telefon 0262-218058.