• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 25 Octombrie , 2016

Candidaţii maramureşeni la parlamentare, între surprize şi confirmări

A mai trecut o săptămână şi partidele maramureşene au finalizat listele cu candidaţii la alegerile parlamentare, liste ce au luat drumul Bucureştiului pentru a fi validate de liderii naţionali. La modul general cam aşa s-au desfăşurat „ostilităţile” pentru nominalizarea celor care vor reprezenta nordul în Parlament. Dacă luăm fiecare partid în parte, situaţia diferă de la PSD la PNL, ALDE şi celelalte partide.

 

 

În nord, partidul creditat cu cele mai multe, posibile, mandate de parlamentar este PSD. Poate şi de aceea, filiala social-democrată a urmat o procedură de selectare a candidaţilor dură. Gabriel Zetea, liderul filialei, a avut multe consultări cu membri de partid, au fost multe întâlniri în organismele de conducere a filialei pe aceeaşi temă. Candidaţi şi candidaturi.

Comitetul Executiv Judeţean al PSD Maramureş s-a întâlnit în 15 octombrie, la sediul judeţean al partidului, pentru a stabili candidaţii PSD la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. Comitetul Executiv Judeţean al PSD este alcătuit din primari, viceprimari, consilieri judeţeni, preşedinţi de organizaţii teritoriale, parlamentari. Actualii parlamentari ai PSD Maramureş sunt Liviu Marian Pop şi Sorin Marius Ovidiu Bota – senatori, precum şi Gheorghe Şimon, Florin Tătaru şi Călin Matei – deputaţi. La alegerile din această iarnă, filiala judeţeană a PSD mizează pe trei – patru locuri eligibile la Camera Deputaţilor şi unul – două locuri la Senat.

 

Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, a declarat că îşi convoacă colegii în şedinţă pentru a alege, prin vot, viitorii reprezentanţi ai social-democraţilor în Parlamentul României. „Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor din PSD Maramureş care, până astăzi cel puţin, au menţinut în interiorul PSD o competiţie internă foarte civilizată. Cu toţii am înţeles, şi sper să o facem şi în continuare, că principalul atu al PSD în Maramureş, în ultimii ani, a fost unitatea partidului. PSD Maramureş a vorbit, mai mult ca oricând, pe o singură voce şi am transmis cu toţii un singur mesaj pentru maramureşeni.  Acest mod de lucru trebuie menţinut, indiferent de persoanele care vor fi selectate de către colegii mei pentru a fi reprezentanţii noştri în bătălia de la alegerile parlamentare. Am promovat în ultimii ani, în PSD, o politică internă transparentă, bazată pe votul majorităţii şi nu pe decizii impuse de mine sau de către organizaţia centrală. Am hotărât de fiecare dată împreună politica partidului, strategiile electorale şi, mai ales, am avut curajul să ne asumăm votul atunci când am vorbit despre candidaturi”, a spus Gabriel Zetea, preşedintele PSD Maramureş.

 

Liderul filialei judeţene a PSD a spus că formaţiunea pe care o conduce nu va trimite în Parlamentul României „experimente”, ci personalităţi în care maramureşenii să poată avea încredere. „Voi propune colegilor mei ca, prin votul pe care îl vom da la şedinţa din 15 octombrie, să venim în faţa maramureşenilor cu o listă serioasă, cu oameni reprezentativi pentru Maramureş, din fiecare zonă istorică a judeţului. Vorbim despre oameni care pot să ne reprezinte cu cinste în comisiile de specialitate ale Parlamentului şi, fiecare, pe un anumit domeniu, să poată să aibă intervenţii pertinente, care să ducă la legi bune pentru oameni. Vom avea o listă echilibrată, sunt convins, în care vom îmbina pentru locurile eligibile şi parlamentari în funcţie, dar şi oameni noi, însă care au în spate, deja, garanţia activităţilor anterioare. Nu dorim să trimitem în Parlament experimente. Parlamentul României a fost populat, mult prea mult timp, cu tot felul de personaje din întreg spectrul politic, care votează la îndemnul partidului, fără a avea o contribuţie personală, adică ridicători de mână. PSD Maramureş va propune personalităţi în care, cu adevărat, maramureşenii să poată avea încredere”, a spus Gabriel Zetea.

 

Aceasta a fost şedinţa pregătitoare. A urmat cea în care s-au stabilit primele poziţii la cele două camere şi prin vot secret următoarele, având în vedere că au fost mai mulţi candidaţi. C.Ex. Judeţean al PSD Maramureş s-a întrunit în şedinţă lărgită la care au participat aleşii locali, membri ai Biroului Politic Judeţean, consilierii judeţeni.

 

Gabriel Zetea a declarat că, pentru prima dată în istoria partidului, s-a folosit un sistem de vot care să trimită în Parlamentul României doar candidaţi din Maramureş.

 

„Am trecut alături de colegii din PSD Maramureş, peste un moment important şi anume stabilirea candidaţilor social-democraţi pentru alegerile parlamentare. Am ales, astfel, vârfurile de lance ale PSD în viitoarea bătălie electorală, pe care Partidul Social Democrat trebuie să o câştige. Este pentru prima dată când, pe acest sistem de vot, vom avea doar candidaţi din judeţ, doar oameni ai locului care vor reprezenta cu cinste Maramureşul în Parlamentul României. I-am votat, astăzi, în unanimitate, pe cei care vor deschide lista, respectiv pe Gheorghe Şimon, vicepreşedinte PSD la nivel naţional, propus pentru Camera Deputaţilor şi Liviu Marian Pop, pentru Senatul României. Ambii colegi au fost susţinuţi de către toţi membri social-democraţi prezenţi la şedinţă.

Organizaţia PSD Maramureş le-a recunoscut meritele din ultimul mandat, activitatea laborioasă din Parlamentul României şi i-a mandatat, cu multă încredere, pentru o nouă legislatură. Pentru celelalte poziţii de la Camera Deputaţilor şi Senat, unde au existat mai mulţi doritori, atât parlamentari în funcţie, cât şi oameni noi, femei şi tineri, Comitetul Executiv Judeţean al PSD Maramureş a stabilit, prin vot secret, pentru fiecare poziţie în parte, o recomandare de validare către Comitetul Executiv Naţional al PSD. Astfel, în ordinea alfabetică, pentru Camera Deputaţilor s-au înscris: Olivia Ardelean, Sorin Bota, Călin Matei, Marcel Cosma, Ana Moldovan, Claudiu Mureşan, Lucia Oşan, Florin Podină, Liliana Pop, Florin Tătaru, Bogdan Tomoioagă şi Sorin Vlaşin, iar pentru Senat: Vasile Boitor, Ioan Mătieş, Liliana Moga şi Anton Rohian. Am fost mandatat de către colegii mei ca, la începutul săptămânii viitoare, să am o discuţie cu conducerea centrală a partidului, cu preşedintele Liviu Dragnea, pentru a prezenta recomandările Organizaţiei Judeţene a PSD şi a primi girul final pentru aceste candidaturi”, a declarat preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea.

 

Acestea sunt datele oficiale venite din tabăra social-democrată. La bursa zvonurilor, dintre cei înscrişi pe lista prezentată se spune că pe locul doi la Camera Deputaţilor ar fi Ana Moldovan, urmată de Călin Matei. Sunt doar zvonuri!

La Senat, se spune că pe poziţia a doua ar fi Anton Rohian.

 

Dacă la PSD Maramureş este încă suspans, parţial, la PNL Maramureş situaţia a devenit clară după întâlnirea de la Bucureşti între conducerea filialei liberale maramureşene şi liderii partidului.

 

Deşi Mircea Dolha a promis că presa locală va avea numele celor nominalizaţi pe poziţiile eligibile, imediat ce vor fi făcute nominalizările, ziua de joi a făcut ca presa centrală să „vuiască” în urma declaraţiilor liderilor liberali cu privire la lista nordului.

La Camera Deputaţilor, pe prima poziţie, a fost nominalizată Viorica Cherecheş, medic primar, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Baia Mare. Ea este şi mama primarului suspendat, Cătălin Cherecheş.

 

Aceasta s-a înscris în PNL şi este un candidat cu notorietate obţinută în urma activităţii la Spitalul pe care îl conduce.

Numele ei era vehiculat de mult, dar Dolha a evitat subiectul. Din această cauză, nominalizarea Ancăi Boagiu pe poziţia a doua a trecut, „ca ştire”, pe locul doi.

 

Pe poziţia trei la Camera Deputaţilor, liberalii maramureşeni l-au nominalizat pe Ionel Bogdan, liderul PNL Baia Mare şi vicepreşedinte al PNL. Ionel Bogdan este un lider tânăr ce vine puternic din urmă.

La Senat pe prima poziţie, cum altfel, este Mircea Dolha, iar pe doi  Dana Oniţa Ivaşcu, preşedinte PNL Sighetu Marmaţiei şi consilier local în Sighet.Liberalii maramureşeni speră să obţină trei-patru parlamentari, luând în calcul şi ruleta redistribuirilor.

 

Pentru ALDE Maramureş a fost nevoie de „judecata” celor din Bucureşti. Din propunerile prezentate de filială, pe primul loc la Camera Deputaţilor este Cornelia Negruţ, actualul deputat, iar la Senat, un membru al filialei din Borşa. La închiderea ediţiei încă nu aveam numele acestuia. 

 

Ce declară Dolha, ce spune Gorghiu!

 

Mircea Dolha a făcut un joc politic interesant. Desigur, cea mai „tare” mişcare a fost protocolul de colaborare cu Coaliţia pentru Baia Mare şi nominalizarea lui Viorica Cherecheş pe prima poziţie. Presa a întrebat cum s-a ajuns la această listă, iar liderii liberali au răspuns.

 

Liderul PNL, Alina Gorghiu, a declarat, la finalul şedinţei, referitor la Viorica Cherecheş, că „în PNL judeci omul, nu familia sau vecinii de scară. Nu poţi să răspunzi pentru copilul tău mare şi vaccinat”, adăugând că mama primarului din Baia Mare este foarte apreciată în comunitate.

 

Liderul filialei PNL Maramureş, Mircea Dolha, a declarat că BPN a votat, cu doar două abţineri, lista care va fi deschisă de Viorica Cherecheş. „Nu suntem în perioada nazistă. Nu are nicio treabă mama pentru că, poate, fiul a greşit şi dacă a greşit va plăti. Domnia sa este o doamnă perfect onorabilă. Doamna medic este managerul celui mai performant spital din ţară, foarte recunoscută de cetăţenii cărora le-a făcut mult bine. Am reuşit să o înscriu în PNL, a fost curtată de mai multe partide, inclusiv de PSD”, a spus deputatul Mircea Dolha.

Întrebat dacă asocierea cu primarul aflat în arest preventiv nu va afecta imaginea PNL, Dolha a răspuns făcând o paralelă cu tatăl lui Vladimir Tismăneanu, „lider comunist”, sau cu unchiul lui Dacian Cioloş, Virgil Ardelean, zis „Vulpea”, fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. (Hotnews.ro)

 

 

 

„Cu toţii am înţeles, şi sper să o facem şi în continuare, că principalul atu al PSD în Maramureş, în ultimii ani, a fost unitatea partidului. PSD Maramureş a vorbit, mai mult ca oricând, pe o singură voce şi am transmis cu toţii un singur mesaj pentru maramureşeni”. 

Gabriel Zetea, preşedintele PSD Maramureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.