• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Iulie , 2015

Campionat mondial în unde scurte, la Preluca Veche

În data de 11 iulie, de la ora 12 şi până în 12 iulie, ora 12, în Maramureş se va desfăşura Campionatul mondial de radio sport. Lotul naţional al României este compus din sportivi din Maramureş, Sălaj şi Satu Mare. O competiţie ce iese din tiparul competiţiilor sportive clasice, dar foarte interesantă şi cu multe necunoscute, o competiţie care se desfăşoară în acest an în plină vară şi pe o culme muntoasă din Preluca Veche.

 
 
 

Federaţia Română de Radioamatorism îşi desfăşoară activitatea în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului. Ca în fiecare an, participă la Campionatul mondial în unde scurte, organizat de IARU (înfiinţat în 1925 ca International Amateur Radio Union). Această federaţie internaţională cuprinde în 3 regiuni peste 300 de ţări afiliate de pe tot globul.

România fiind afiliată din anii 1930, FRR fiind unicul reprezentant al României. În ultimii 15 ani, ţara noastră a ocupat locuri importante în ierarhia ţărilor participante. În anul 2000 s-a clasat pe locul 9, iar în următorii ani, pe locurile 13 – 17, cel mai jos a fost în 2003, locul 20. Concursul se desfăşoară pe durata a 24 de ore, pe cele 5 benzi de unde scurte alocate prin tratate internaţionale. Astfel, lotul Naţional al României se compune din 20 de echipe de bază şi încă 20 de echipe ajutătoare, fiind antrenaţi în lotul naţional cca. 80 de sportivi organizaţi în mai multe judeţe din ţară şi fiind legitimaţi la FRR.

 

În acest an, la banda de 80m telegrafie, echipa este alcătuită din radioamatori de la CSM Baia Mare – Clubul YO5KAD. În banda de 160m, lotul naţional este format din radioamatori din Baia Sprie, unul din Tăuţii Măgherăuş, din Preluca Veche şi 2 radioamatori de la CSM Sălaj, YO5KLD.

 

Locaţia aleasă având baza construită la Preluca Veche (Copalnic Mănăştur) la altitudinea de 800m. GAZETA de Maramureş a urcat până la baza sportivilor maramureşeni pentru a vedea cum se pregătesc aceştia pentru cea mai importantă competiţie a radioamatorilor.

 

În cele 24 de ore de „foc continuu” sportivii care participă la campionat au de realizat cât mai multe legături cu alte echipe din cele peste 300 care participă. Există o monitorizare permanentă şi nu se pot falsifica rezultatele. Aceste legături necesită abilitate, ştiinţă, rapiditate şi aparatură performantă. Din acest punct de vedere, ţările dezvoltate: SUA, Germania, Rusia, Anglia etc. au aparatură de ultimă oră.

Echipa românească are instrumente ruseşti, din anii ’70, scule imbatabile, după cum spuneau sportivii maramureşeni. Cele mai grele legături se realizează cu ţările îndepărtate, Australia, din America de Sud, sau din insulele oceanului Pacific.

 

O altă competiţie, în cadrul acestor campionate mondiale este cea în care telegrafia stabileşte clasamentul final. Aici sportivii participanţi au nişte calităţi incredibile, ei reuşind să descifreze mesaje telegrafice cu mare viteză. Cei mai rapizi sunt şi câştigători.

Baza de la Preluca Veche a fost iniţiată de un radioamator din Baia Sprie, component al echipei ce participă la aceste campionate. 

 

Locul a fost găsit de inimosul Vago Laszlo din Baia Sprie, cu ani în urmă. Aici a început un punct de concursuri radio pe undele ultra scurte. Banda de 160m fiind o frecvenţă extrem de dificilă (aproape de undele medii) necesită o bază tehnică bună. El şi noi am realizat-o cu eforturi deosebite. Am primit ajutor de la primarul din Copalnic Mănăştur, cât şi de la alţi prieteni din Şomcuta Mare (aviator Matei Ghita) sau alţi oameni din partea locului. Este un efort conjugat, fără de care nu am avea şanse. Indicativele noastre comune sunt YR0HQ – primele două litere reprezentând România, iar literele HQ înseamnă cartierul general, Head Quarter. Construirea antenelor, a antenelor speciale, realizarea legăturilor speciale prin internet cu echipa noastră ajutătoare din Satu Mare, alimentarea cu energie electrică, de bază şi siguranţă, toate necesită o munca imensă pentru echipele antrenate. 

Participanţii, în total, ajung la peste 8 – 10 mii, din peste 300 de ţări de pe tot globul. Multe echipe din lume dispun de baze tehnice la un nivel copleşitor şi mult superioare echipamentelor noastre, dar calitatea şi dârzenia operatorilor noştri echilibrează acest handicap. Este un concurs dificil şi greu în banda „gentlemanilor”. Toţi componenţii echipei României sunt maeştri emeriţi ai sportului”, ne-a spus Nemeth Nicolae Iuliu.

La competiţia din 11 iulie va veni şi şeful radioamatorilor români, dar şi reprezentanţi ai ministerului.

 

Dincolo de competiţie, radioamatorismul are o componentă de securitate naţională, aceşti sportivi fiind primii care sunt chemaţi în caz de nevoie, pentru realizarea  transmisiunilor radio.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.